Ben je geïnteresseerd in een Foam matras maar heb je geen idee welke je moet gaan kiezen?

Onrustige of slapeloze nachten hebben een enorme invloed op je algemeen welzijn en je gezondheid. Slaapproblemen liggen vaak aan de basis van concentratiestoornissen, een hoge bloeddruk en overgewicht. Een goede nachtrust is dan ook minstens even belangrijk als een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Er zijn enorm veel factoren die je nachtrust beïnvloeden. Goed slapen begint echter met een goede matras. De matras zorgt er namelijk voor dat je lichaam voldoende ondersteund wordt, zodat je spieren zich volledig kunnen ontspannen.

Tegenwoordig zijn de foam matrassen aan een opmars bezig. Een foam matras past zich aan de vorm van je lichaam aan, waardoor je erg comfortabel slaapt.

In dit artikel leggen we je daarom graag uit wat de voordelen van een foam matras zijn, welke soorten foam matrassen er bestaan en waar je op moet letten tijdens de aankoop van dit soort matras.

Wat is een foam matras

Een foam matras is, zoals de naam al doet vermoeden, een matras gemaakt van schuim.

Schuimmatrassen zijn tegenwoordig ontzettend populair. In combinatie met de juiste bedbodem zorgen deze matrassen namelijk voor een optimale ondersteuning van het lichaam. Een foam matras ligt erg comfortabel en veroorzaakt zelden rug- of nekklachten.

Verder beschikken deze matrassen over een open celstructuur. Ze ventileren enorm goed en nemen overtollig vocht snel op. Een foam matras voelt daarom op elk moment droog en fris aan.

Tenslotte is schuim ook een duurzaam materiaal dat in verschillende prijsklassen te verkrijgen. Schuimmatrassen zijn daarom ook economisch gezien een uitstekende keuze.

Foam matrassen kunnen in twee categorieën onderverdeeld worden, namelijk de koudschuim en de traagschuim matrassen. Koudschuim is de meest gebruikte schuimsoort en is een flexibel en elastisch materiaal dat voldoende ondersteuning biedt. Koudschuim matrassen zijn erg gewild omwille van hun optimale ligcomfort en de uitstekende ventilatie.

Traagschuim, ook wel memory foam genoemd, staat dan weer bekend om het enorm zacht gevoel. Dit materiaal reageert namelijk op warmte en past zich volledig aan de vorm van het lichaam aan. Op deze manier ontstaan er geen drukpunten en ontspannen je spieren zich volledig tijdens het slapen.

Traagschuim matrassen zijn vaak wel wat warmer dan een koudschuim matras.

Beste Foam matrassen overzicht

Wil je direct weten wat de beste foam matras zijn? Hieronder vind je direct een kort overzicht. Verder in dit artikel vind je alle informatie, een uitgebreide analyse en de voor- en nadelen per foam matras.

Foam MatrasAfbeeldingPrijs
1.  Matrasdirect MDplus H3Actuele Prijs
2. M Line WaveActuele Prijs
3. TEMPUR® Original Elite 25Actuele Prijs
4. M LINE Matras Slow Motion 5Actuele Prijs
5. M Line Cool Motion 7Actuele Prijs
6. Emma Essential MatrasActuele Prijs

Wat zijn de eigenschappen van een koudschuim Foam matras?

Koudschuim is een elastisch polyurethaanschuim. De open celstructuur van dit materiaal zorgt niet alleen voor een uitstekende ventilatie, maar geeft de matrassen ook een extra grote veerkracht. Koudschuim wordt daarom ook wel eens High Resilience schuim of HR-schuim genoemd.

Koudschuim is het ideale materiaal voor een matras. Het HR-schuim zorgt namelijk voor een uitstekende combinatie van ondersteuning en comfort. De matrassen ondersteunen je lichaam gelijkmatig, waardoor je wervelkolom zijn natuurlijke curve behoudt.

Bovendien neemt het veerkrachtige schuim zijn oorspronkelijk vorm snel weer aan. Kuilvorming komt daarom bijna nooit voor op een HR-matras.

Koudschuim matrassen staan voornamelijk bekend om het uitstekend ventilerend vermogen. Het schuim ademt goed en neemt overtollig vocht snel op. De goede luchtcirculatie zorgt ervoor dat de matrassen enorm lang meegaan en steeds droog en fris aanvoelen.

Een koudschuim matras is daarom ideaal voor mensen die ‘s nachts vaak transpireren of voor personen die niet graag in een warme omgeving slapen.

Wat zijn de eigenschappen van een traagschuim Foam matras?

Traagschuim of memory foam is gemaakt van visco-elastisch polyurethaanschuim. Het schuim dankt zijn naam aan, hoe kan het ook anders, de trage werking.

Omdat het materiaal op warmte reageert, zakt de matras langzaam in naarmate je langer op het bed ligt. Op deze manier omarmt het memory foam je lichaam als het ware, waardoor de matras op elk moment zacht en warm aanvoelt.

In tegenstelling tot een koudschuim matras is een traagschuim matras daarom geschikt voor mensen die het vaak koud hebben ‘s nachts.

Omdat een traagschuim matras zich volledig naar je lichaam vormt, ontstaan er geen drukpunten. Het memory foam werkt drukverlagend en belast de spieren minimaal. Traagschuim matrassen zijn daarom ideaal om rugklachten of andere fysieke ongemakken te verhelpen. Op een bed met een memory foam matras lig je namelijk erg stabiel en ontlast je je rug, schouders en knieën volledig.

Een goed traagschuim matras bestaat nooit voor de volledige 100% uit memory foam. Om het lichaam niet te diep in het schuim te laten wegzakken, heeft het traagschuim een stabiele basis van koudschuim of veren nodig.

Het memory foam wordt als toplaag gebruikt om comfort en drukverlagende eigenschappen aan de matras te geven, terwijl de stevig basis voor de nodige ondersteuning zorgt.

Top 6 Beste Foam matrassen

Om tot een goede selectie van de beste Foam matrassen te komen hebben wij zowel koudschuim, traagschuim en de combinatie bekeken. Hieronder vind je de beste modellen waar je met een gerust hart een keuze uit kunt maken. We hebben zowel naar de ervaringen, specificaties als ook de prijs/kwaliteit gekeken.

1. Matrasdirect MDplus H3: (Koudschuim Foam)

Als je op zoek bent naar een comfortabel matras dan is de MDplus H3 matras zeker iets voor jou. Met zijn 25 cm dikte is dit een zeer goed matras die bovendien ook goed voor personen boven de 100 Kg geschikt is.

Dit matras combineert een dubbele stevigheid met een extra veerkracht, waardoor het matras een betere drukverlichting krijgt.

Ook beschikt de MDplus H3 over een uitstekende ventilatie en voelt de matras dankzij de katoenen hoes steeds droog en fris aan.

Voordelen en nadelen:

 • Goede dikte matras met veel comfort
 • Geschikt voor alle slaapposities
 • Hoge kwaliteit koudschuim
 • Tijk van natuurlijk materiaal en afritsbaar
 • Niet zacht genoeg voor mensen met rug- of nekklachten

2. M Line Wave: (Koudschuim Foam)

Deze unieke matras staat voor comfort. Zowel de toplaag als de kern zijn omkeerbaar, zodat je zelf kan beslissen of je liever op een zachtere of een hardere ondergrond slaapt.

Verder is de M Line Wave matras uitgerust met 5 comfortzones.

Je lichaam krijgt op elk moment de juiste ondersteuning en deze matras zorgt dan ook voor een uitstekende nachtrust.

Voordelen en nadelen:

 • Omkeerbare toplaag en kern
 • Geschikt voor alle slaapposities
 • Afneembare tijk met modern design
 • Antisliplaag aan de onderkant van de matras
 • Minder geschikt bij hevige transpiratie

3. TEMPUR® Original Elite 25: (Traagschuim Foam)

Deze innovatieve en indrukwekkende traagschuim matras past zich perfect aan je lichaam aan en ondersteunt elke zone van het lichaam optimaal.

Verder is de matras uitgerust met de CoolTouch-technologie die overtollige warmte afvoert en zo voor een optimaal slaapklimaat zorgt.

Met een TEMPUR® Original Elite 25 matras slaap je ontzettend comfortabel en vat je elke dag vol energie aan.

Voordelen en nadelen:

 • Dikke matras voor het beste slaapcomfort
 • Drukverlagend
 • Uniek gewichtloos gevoel
 • Voelt koel en comfortabel aan
 • Hogere prijsklasse

4. M LINE Matras Slow Motion 5: (Traagschuim Foam Matras)

Met deze uitstekende matras haal je het maximum uit je nachtrust.

De verschillende lagen van traagschuim en pocketveren passen zich aan de vorm van je lichaam aan en zorgen zo voor een uitstekende ondersteuning.

Bovendien laat de matras lucht, vocht en warmte door, waardoor je elke ochtend met een fris gevoel wakker wordt.

Voordelen en nadelen:

 • Stevige toplaag voor een optimale ondersteuning
 • Aangenaam slaapklimaat
 • Goede drukverdeling, ideaal om spierklachten te verhelpen
 • Niet aanbevolen voor mensen met een zwaardere lichaamsbouw

5. M Line Cool Motion 7: (Traagschuim met pocketvering)

Dit is zonder twijfel één van de meest innovatieve en moderne traagschuim matrassen op de markt.

De toplaag van traagschuim zorgt er namelijk voor dat de matras perfect op je lichaam aansluit, terwijl de pocketveren onderlaag voor voldoende ondersteuning zorgt.

Bovendien beschik je dankzij de schuimbollen in de matras over een enorme bewegingsvrijheid. Ook zorgt de optimale ventilatie van het matras elke nacht opnieuw voor een aangenaam slaapklimaat.

Voordelen en nadelen:

 • Optimale drukverdeling en uitstekende ondersteuning
 • Ideaal voor topsporters en fysiotherapeuten
 • Ventilerende en temperatuurregelende tijk
 • Schuimbollen voor extra wendbaarheid en veerkracht
 • Geen

6. Emma Essential Matras: Beste prijs

De Emma Essential matras is een traagschuim matras van de beste kwaliteit.

De matras is onderverdeeld in zeven ergonomische zones, waardoor je in elke slaappositie van een optimaal slaapcomfort geniet.

Bovendien past de matras zich aan elk lichaamstype aan en wordt je wervelkolom goed uitgelijnd.

Voordelen en nadelen:

 • Optimaal aanpassingsvermogen en ultiem comfort
 • 7 ergonomische zones
 • Beste prijs – kwaliteitsverhouding
 • Voor sommige mensen is de matras te zacht

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een foam matras?

Tijdens je zoektocht naar een geschikte foam matras zal je merken dat er ontzettend veel verschillende soorten schuimmatrassen zijn. We zetten daarom even voor je op een rijtje met welke factoren je zeker rekening moet houden:

Ligcomfort

Het ligcomfort is iets persoonlijk. Een traagschuim matras is geschikt als je van een zachte matras houdt, terwijl een koudschuim matras iets harder aanvoelt.

Slaaphouding

Je slaaphouding beïnvloedt de keuze van de matras enorm. Buikslapers kiezen best voor een stevige matras die voldoende tegendruk geeft. Zijslapers zijn dan weer gebaat met een zachte matras waarin de schouders en de heup kunnen wegzakken, terwijl rugslapers een matras nodig hebben die niet te zacht en niet te hard is.

Maximale belasting

De maximale belasting is het maximaal aantal kilogram dat de matras kan ondersteunen. Om fysieke klachten te vermijden, moet je steeds goed nakijken dat je lichaamsgewicht niet hoger is dan de maximale belasting.

Formaat

Eerst en vooral moet je kiezen tussen en eenpersoons- en een tweepersoonsmatras. Verder moet je rekening houden met de grootte van je kamer en je lichaamsgrootte. Een matras hoort steeds 20 cm langer dan je lichaamslengte te zijn.

Dikte

De dikte bepaalt voor een groot deel het comfort van de matras. Hoe dikker de matras, hoe langer deze meegaat en hoe hoger het comfort. We raden je aan om voor een foam matras van minsten 18 cm dik te kiezen.

Ventilatie

Zeker als je ‘s nachts vaak transpireert, is een foam matras die goed ventileert van essentieel belang. Op deze manier blijft je matras droog en fris aanvoelen. Koudschuim matrassen ventileren over het algemeen beter dan traagschuim matrassen.

HR-waarde

Als je voor een koudschuim matras kiest, moet je rekening houden met de HR-waarde. De HR-waarde verwijst naar het soortelijk gewicht en geeft de mate van veerkracht aan. Je kiest best voor een matras met een HR-waarde die hoger dan 50 is..

SG-waarde

De SG-waarde geeft het soortelijk gewicht aan bij traagschuim matrassen. Hoe hoger de SG-waarde, hoe beter de kwaliteit en hoe hoger het comfort.

Anti-allergisch

Anti-allergische matrassen beschermen je tegen stof en huismijt. Anti-allergene eigenschappen gaan meestal gepaard met een goede ventilatie.

Tijk

Een afneembare en afwasbare tijk is hygiënisch en zorgt ervoor dat de matras langer meegaat. Kijk goed na uit welk materiaal de tijk is vervaardigd. Een katoenen tijk is zacht en soepel, terwijl een synthetische tijk iets sterker en warmer is.

Koopadvies

De beste foam matras uitkiezen is een belangrijke taak waar je voldoende aandacht aan moet schenken. Iedereen heeft namelijk andere behoeftes en voorkeuren.

Wanneer je een nieuw foam matras gaat kopen dan is het wel erg van belang of je voor een koudschuim of traagschuim matras kiest. Heb je rugklachten kies dan altijd een traagschuim matras. Wil je een goed comfort en niet te warm slapen kies dan een koudschuim matras.

Heel wat fabrikanten bieden tegenwoordig trouwens een proeftijd aan. Tijdens deze periode kan je de matras thuis rustig uitproberen. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de eigenschappen van de matras en kan je goed beoordelen of de matras aan jouw eisen voldoet.

Veelgestelde vragen

Nee. Een foam matras is een matras gemaakt van schuim. Er bestaan twee soorten schuimmatrassen, namelijk een koudschuim en een traagschuim matras. Beide types zijn van een uitstekende kwaliteit en zorgen voor een goede nachtrust. Een koudschuim matras is echter iets steviger en veerkrachtiger, terwijl een traagschuim matras dan weer zachter en warmer aanvoelt.

Ja, memory foam is een andere naam voor traagschuim. Dit soort schuim wordt verder ook wel eens lazy foam, slow motion foam of zelfs nasa foam genoemd.

De prijs van een foam matras hangt af van de dikte, de kwaliteit en natuurlijke het type schuim van de matras. De prijzen variëren van een paar honderd euro tot zelfs 1000 of 2000 euro. Over het algemeen is een traagschuim matras iets duurder dan een koudschuim matras.