Zoek je naar een gel hoofdkussen? Heb je gehoord dat deze kussens ideaal zijn wanneer je het nogal snel warm hebt in bed? Gel kussens zorgen inderdaad voor een aangenaam verkoelend effect als je hoofd te veel opwarmt tijdens het slapen.

Misschien weet je nog te weinig van een gel hoofdkussen af en wil je meer informatie. Dan zit je hier helemaal goed. Wij helpen je graag om het beste gel hoofdkussen te vinden. Zodat jij geniet van een weldadige nachtrust en uitgerust begint aan elke nieuwe dag.

Wat is een gel hoofdkussen?

Uiteraard is er een reden voor de naam gel hoofdkussen. Het lijkt misschien een beetje vreemd, gel in een hoofdkussen? Toch is het waar dat er bij een gel hoofdkussen gebruik wordt gemaakt van gel. Hiermee blijft namelijk de temperatuur goed op peil en tegelijkertijd wordt te veel warmte voorkomen. Dit zorgt voor een diepe en ontspannende slaap. Het is dan ook niet vreemd als je ziet dat er bij een kussen van traagschuim een label van gelkussen is aangehangen. Traagschuim houdt warmte zeer goed vast en de gel zorgt dan voor een evenwichtige temperatuur.

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om een gel hoofdkussen. Soms zijn er gellagen, bij andere kussens gelpads en weer andere modellen hebben de gel gewoon in het kussen zelf. Bij gelkussens gebruikt men een speciale technologie. Juist deze gel zorgt voor een goede temperatuurverdeling, maar daarnaast ook voor een goede verdeling van de druk op het hoofd, de nek en de schouders. Gel past zich natuurlijk heel gemakkelijk aan.

Overzicht Gel kussens

Wanneer je direct wilt weten wat goede Gel hoofdkussens zijn dan kun je hieronder de door ons beoordeelde kussens bekijken. Wij hebben deze producten geselecteerd op basis van een uitgebreide analyse. Hierbij hebben we naar eigenschappen, kwaliteit, reviews, prijs en voor- en nadelen gekeken. De uitgebreide uitwerking hiervan vind je hier bij onze Top 7 Gel hoofdkussens.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gel hoofdkussen?

Hoogte

Een ideale hoogte heb je op het moment dat je hoofd, je nek en de wervelkolom in een mooie lijn liggen. Lig je graag op je zij, dan mag het kussen iets hoger zijn. Slaap je het liefst op de buik, dan is een lager kussen nodig.

Vulling

De vulling bepaalt voor een groot gedeelte het gevoel dat je hebt bij een kussen. Kies je voor een gelkussen, dan heb je natuurlijk te maken met de hoeveelheid gel die is gebruikt.

Ondersteuning

Hoe goed moet het kussen je hoofd en nek ondersteunen? Net genoeg, zodat jij comfortabel ligt. Geeft een kussen te weinig steun aan je hoofd en zakt het te ver weg, dan kan je nek overbelast raken. Uiteraard ontstaat daardoor vaak pijn.

Hardheid

Hoe hard een kussen moet zijn, is vrij persoonlijk. De een zweert bij een zo hard mogelijk kussen, terwijl het kussen voor de ander niet zacht genoeg kan zijn. Toch is het best belangrijk hoe hard of zacht een kussen is. Bij een te stevig kussen, wordt er te hard op je hoofd geduwd en bij een te zacht kussen ontvang je echt te weinig steun. Vaak kiezen mensen dan ook voor een kussen dat er een beetje tussenin zit. Een kussen waarbij je vulling kunt toevoegen of verwijderen is dan ook handig.

Drukverlaging

Het is belangrijk dat een kussen zich aanpast aan jouw nek en hoofd. Je hebt dus materialen nodig met aanpassende eigenschappen. Denk dan aan traagschuim, dons of natuurlijk aan gel. Vooral zijslapers hebben een kussen nodig dat zich goed aanpast. Is het kussen te hard, dan loop je kans op pijnlijke oren. Gellagen zijn ideaal als het gaat om drukverlaging.

Vorm

Veel mensen hebben een rechthoekig kussen. Er zijn echter ook hele andere modellen verkrijgbaar. Misschien houd jij niet zo van traditioneel en normaal. En slaap je graag op je zij, dan kan een kussen met uitlopende uiteinden bijzonder prettig zijn om meer ruimte aan de schouders te bieden. Rugslapers hebben vaak de voorkeur voor een kussen met een verhoogd nekgedeelte.

Kwaliteit materialen

Kijk bij de aanschaf van een gel hoofdkussen altijd naar de materialen die zijn gebruikt. Kwaliteit betaalt zich echt terug. Is er materiaal van hoogwaardige kwaliteit gebruikt, dan gaat je kussen vast en zeker langer mee. Verder bieden deze kussens veel meer comfort, drukverlaging en steun.

Vervormbaarheid

Vind jij het ook zo heerlijk als je het kussen zo ongeveer tot een bal kunt samenknijpen? De vervormbaarheid van kussens is verschillend. De meeste kussens passen zich zeker aan de rondingen van het hoofd en de nek aan, maar sommige kussens kun je werkelijk helemaal vervormen zoals jij het wenst.

Warmte regulering

Juist een gel hoofdkussen is ideaal voor het reguleren van de temperatuur. Op zo’n kussen lig je dus niet snel met een bezweet hoofd. Kussens met een goede ventilatie en/of ademende materialen zijn ook prima als het gaat om warmteregulering. Let even op bij gel hoofdkussens of de verkoelende gel aan een of beide zijden van het kussen is gebruikt.

Prijs

Een kussen is vrij cruciaal voor een goede en gezonde nachtrust. Koop dus zeker een gel hoofdkussen van goede kwaliteit. In veel gevallen hangt daar een prijskaartje aan. Al kost een hoofdkussen, in vergelijking met andere zaken rondom het slapen, natuurlijk nooit veel geld.

Top 7 gel hoofdkussens

Voor een goede nachtrust hebben we heel wat over. Slaap je slecht, dan is je kwaliteit van leven direct een stuk minder. Zoek je naar een verkoelend hoofdkussen? Een gel kussen maakt de kans op een goede nachtrust absoluut groter.

Omdat het assortiment aan hoofdkussens zo groot is, kan het lastig zijn om het ideale model te vinden. Wij deden een onderzoek voor je. Zie hieronder onze top 7. De verschillen zitten hem vooral in dikte, vorm, gebruikte materialen en prijs. Elk gel kussen dat wij noemen, is van goede kwaliteit.

Traagschuim Memory kussen
2. Sleeptech® NASA Gel hoofdkussen
4.5

De ideale nachtrust is voor jou even ver te zoeken? Kies dan een ieder geval voor een goed kussen. Dat kan al een hoop slaapproblemen voorkomen. Met dit ergonomische kussen maak je absoluut een goede keus. Dit traagschuim hoofdkussen bevat een laag coolgel om jou een betere nachtrust te geven. Voor nek- en schouderpijn hoef je niet bang te zijn, want de ondersteuning is perfect.

Voordelen:
 • Hoog kwaliteit NASA traagschuim
 • Perfecte gewichtsverhouding
 • Perfecte ondersteuning
 • Afneembare hoes
 • Goed ventilerend
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Tegen Nekklachten
3. Best Life Orthopedisch Gel Hoofdkussen
4.5

Misschien zoek je naar een kussen met de perfecte ondersteuning omdat je nekklachten hebt. Dit hoofdkussen zorgt ervoor dat je de dag voortaan zonder pijn begint. Dankzij het orthopedische kussen profiteer je van een optimale ondersteuning en een uitstekende drukverdeling.

Verder is dit kussen voorzien van ventilerend materiaal, zodat je niet ligt te zweten in je bed. Is het toch nog te warm, dan houdt de speciale cool gel je zelfs tijdens de warmste nachten lekker koel.

De hoes van het kussen is antiallergisch, dus je hoeft niet bang te zijn voor huisstofmijt. Dit kussen is geschikt voor elke slaper. Lig je op je zij, dan neem je de hoge kant van het kussen en wil je op je buik snurken, dan pak je andere kant.

Voordelen:
 • Biedt extra ondersteuning
 • Drukverlagend
 • Geschikt voor elke slaaphouding
 • Volledig anti allergisch
 • Voorkomt en verhelpt pijn aan de nek en de schouder
 • Cooling gel voor afkoelend effect
 • Wasbare hoes
 • 2 Verschillende hoogtes
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Voor ieder slaaptype
4. Lifetec Premium® Pro Wave Cool Gel Orthopedisch Hoofdkussen
4.5

Je kunt wel een goede nachtrust gebruiken? Je kampt met nekklachten? Je hebt het snel warm in bed en zoekt daarom naar hoofdkussens met een verkoelend effect? Dan is dit orthopedische hoofdkussen misschien een hele goede keus. Nekklachten verdwijnen waarschijnlijk als sneeuw voor de zon als jij elke nacht op dit hoofdkussen ligt. Het gel kussen is speciaal ontworpen voor een goede ondersteuning. De cooling gel technologie zorgt daarnaast voor een verkoelend effect.

Voordelen:
 • Een natuurlijk slaaphouding met minder kans op snurken
 • Ideaal voor mensen met nekklachten
 • Geschikt voor elk type slaper
 • Cooling gel technologie
 • Goede ondersteuning
Nadelen:
 • Geen
Actuele Prijs
Ook als zitkussen te gebruiken
6. Aidapt Gelkussen
4.0

Zoek je een verkoelend hoofdkussen, dan is dit kussen een goede keus. De gel in het schuim is namelijk comfortabel en ondersteunend, maar heeft ook duidelijk een verkoelend effect. Prettig is de afneembare hoes om dit cool hoofdkussen. Aan de ene kant bestaat deze uit een hele zachte en luxe fleece stof en aan de andere zijde is hij gemaakt van gemakkelijk te reinigen polyester.

Voordelen:
 • Fleece bekleding
 • Comfortabele zithouding
 • Uitneembare gel
 • Optimale ondersteuning
 • Omkeerbare hoes
 • Eenvoudig mee te nemen
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Corrigeert je houding
7. Lifetec Premium® Pro Position Orthopedisch Hoofdkussen
4.0

Dit Lifetec Premium Pro position gel kussen is een prettig cool hoofdkussen. Heb je al nekklachten, dan zullen die zeker verminderen als je op dit kussen slaapt. Ook hoef je niet bang te zijn voor het ontstaan van vervelende nekklachten. De Pro Position brengt je hoofd namelijk in een hele goede positie, zodat de nekwervels in een lijn liggen met de rest van het lichaam.

Voordelen:
 • Verbeterd de luchtdoorgang
 • Voorkomt van nek,- en schouderklachten
 • Verbetert algehele houding tijdens het slapen
 • Prettige stevigheid
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS

Wat zijn de voor- en nadelen van een Gel hoofdkussen?

Voordelen

 • Verkoeling: gelkussens nemen overtollige warmte weg. Je hoeft niet bang te zijn dat het ligoppervlak te warm wordt.
 • Ondersteuning: de gel zorgt ervoor dat het kussen een goede ondersteuning aan de nek en de schouders biedt.
 • Vervormbaarheid: veel gelkussens zijn gemaakt van traagschuim of polyvezel. Je kunt deze kussens daardoor in allerlei vormen knijpen.
 • Hypoallergeen: de meeste gelkussens zijn gemaakt van microvezel of traagschuim. Die materialen beschermen je uitstekend tegen allergenen.

Nadelen

 • Steviger dan andere kussens: meestal zijn gelkussens niet gemaakt van hele zachte materialen zoals bijvoorbeeld veren. Wil je dus echt een heel zacht kussen, dan zal dat bij een gel hoofdkussen niet helemaal meevallen.
 • Geven in het begin een geurtje af: er zijn bij het maken van deze kussens bepaalde gassen gebruikt. In het begin ruik je het proces van ontgassen. Sommige mensen merken er nauwelijks iets van, terwijl anderen het echt hinderlijk vinden.
 • Kan niet in de wasmachine: heb je een traagschuim hoofdkussen, dan kan deze niet in de wasmachine.
 • De gel kan voor sommige mensen onprettig aanvoelen: kussens met gel voelen best speciaal. Het is een beetje een geleiachtig gevoel. Zeker bij de kussens met gellagen. Niet iedereen vindt dat echt prettig aanvoelen.

Voor welk soort slaper is het gel hoofdkussen geschikt?

Een gel hoofdkussen is geschikt voor elke slaper, alleen buikslapers kunnen beter een ander soort kussen kiezen. Over het algemeen waarderen mensen in warme landen een gel hoofdkussen het meest. Maar heb jij het snel warm in bed, dan is dit kussen ook een ideale oplossing voor jou.

Verder is een gel kussen prettig voor mensen met nekklachten. De ondersteuning is namelijk perfect. Ben je daarnaast benieuwd naar welke kussens nog beter kunnen ondersteunen bij nekklachten beoordeel dan gerust onze koopgids van alle hoofdkussens voor nekklachten.

Als laatste ervaren zwangere vrouwen het verkoelende effect van een gel kussen vaak als weldadig. Dit geldt natuurlijk ook voor dames in de menopauze die nogal eens badend in het zweet wakker worden. Een koel kussen is in die situatie natuurlijk een feestje.

Wist je dat er overigens dat uit studie is gebleken dat het gebruik van een gel hoofdkussen een positief effect heeft op mensen met een snurkprobleem? Het merendeel van de patiënten kiezen een gel hoofdkussen boven een normaal kussen.1

Koopadvies

Heb je het vrij snel warm in bed, dan is een gel hoofdkussen voor jou echt een goede keus. Ben je iemand die nogal eens last heeft van de rug, de schouders of de nek, overweeg dan zeker een traagschuim hoofdkussen met cool gel. De ondersteuning en drukverdeling is bij dit soort kussens namelijk uitstekend.

Ben je allergisch, kijk dan wel goed of het echt een antiallergisch hoofdkussen is. Koop zeker niet het allergoedkoopste kussen als het eigenlijk niet aan je wensen voldoet. Een goed hoofdkussen bevordert een gezonde nachtrust. Slaap je graag op je buik, laat dan deze kussens echt aan andere mensen over. Een gel kussen is voor mensen die op de buik slapen absoluut te hoog.

Veelgestelde vragen

Traagschuim kussens mogen niet in de wasmachine. Je wast de vlekken of het vuil ter plekke van het kussen af met een vochtig doekje en een klein beetje zeep. Natuurlijk doe je een kussensloop om het gel kussen en dat kan vanzelfsprekend wel in de wasmachine.

Buikslapers moeten echt geen gel kussen gebruiken. Deze kussens hebben een hoge loft en buikslapers moeten absoluut een plat kussen gebruiken. Anders ben je je neutrale ruggengraat kwijt en dat is vragen om problemen.

Bronnen

 1. Gel pillow designed specifically for obstructive sleep apnea treatment (2016). Gevonden op 17 feb 2022:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5094873/