Praten in je slaap of somniloquy is een aandoening die vaker voorkomt dan je denkt. Maar liefst meer dan de helft van de personen heeft er namelijk zo nu en dan mee te kampen. Gelukkig hebben de meeste mensen er niet regelmatig last van.

Praten in je slaap lastig voor partner

Aangenaam is praten in de slaap natuurlijk niet, maar kan het eigenlijk kwaad? En is het mogelijk om slaap praten te voorkomen? Je komt er alles over te weten in dit artikel!

Wat is praten in je slaap?

Praten in je slaap betekent letterlijk het maken van geluiden tijdens de slaap. De slaapprater kan daarbij volledige en duidelijke zinnen uitspreken, maar het is ook mogelijk dat hij of zij slechts enkele woordjes mompelt. Van zodra iemand klank produceert tijdens zijn slaap, wordt er dus van somniloquy gesproken.

Vaak is praten in de slaap genetisch bepaald. Bij kinderen komt het ook vaker voor dan bij volwassenen, maar in dat geval is het vrijwel altijd onschuldig. Bij volwassenen kan het echter ook veroorzaakt worden door stress, alcohol en enkele andere factoren.

Het praten in slaap zelf is dus niet gevaarlijk, maar doordat het vaak gepaard gaat met andere problemen, moet er wel voldoende aandacht aan worden geschonken.

Wat zijn de symptomen als we in onze slaap praten?

Slaap praters beseffen meestal niet dat zij praten tijdens hun slaap, omdat ze zich er niets meer van herinneren. Daarom is het heel moeilijk om de symptomen te achterhalen. Het moet dan ook ontdekt worden door de partner of een familielid. Meestal gebeurt dit toevallig.

Je kan een slaap prater herkennen aan de mompelende geluiden of hele zinnen die je dierbare tijdens het slapen zegt. Je merkt ook dat hij of zij zich er niet bewust van is.

Episodes van praten tijdens de slaap duren meestal niet lang. Het gaat ook zelden over volledige conversaties. Doorgaans zijn het dus maar een paar woorden of zinnen. Vaak heeft de spraak ook geen duidelijke connectie met de werkelijkheid.

Er is enig bewijs dat de spraak te maken zou hebben met de dromen, maar dat is zeker niet elke keer het geval. Er is dus nog veel onzekerheid over deze slaapstoornis.

Slaap praten in verschillende fases

Praten in de slaap kan in verschillende slaapfases voorkomen. Hoe lichter de slaap, hoe meer samenhangend het geheel. Als een slaapprater dus praat tijdens een lichte slaap, lijkt het soms wel alsof hij of zij bij volle bewustzijn is. Maar dat is dus niet het geval.

Er komen vaak ook emoties bij. Zo kan de praat slaper boos of droevig klinken. Voor de partner kan dit beangstigend zijn, maar eigenlijk is het niet gevaarlijk.

Komt het praten voor in de REM-fase? Dan is de kans groter dat de slaapprater mompelt in plaats van praat. bedpartner is nu in een diepe slaap en je maakt hem of haar op dit moment beter niet wakker, omdat je anders het slaapproces verstoort.

Hoe vaak komt dit slaap praten voor?

Slapen tijdens de slaap komt best vaak voor. Volgens diverse studies zou 66% van de mensen namelijk al episodes van slaap praten hebben gehad. Maar slechts bij 17% kwam het frequent voor.

Sleep-talking, zoals dit ook weleens in het Engels genoemd wordt, komt ook vaker voor bij kinderen en zou iets frequenter gebeuren bij mannen. Zoals je ziet, is het dus niet zo zeldzaam als je misschien denkt.

Is praten in je slaap gevaarlijk?

Praten in je slaap is op zich niet gevaarlijk. Het heeft namelijk geen effect op de slaap van de persoon, omdat hij of zij zich daar niet bewust van is. Bovendien gebeurt het doorgaan niet zo frequent.

Het kan echter wel de slaap van de bedpartner of kamergenoot verstoren. In sommige gevallen zorgt het ook voor schaamte, ongemakkelijkheden en stress tussen de slaap prater en zijn of haar bedpartner. Daarom is het goed om erover te praten.

Als er zich ook nog andere slaapstoornissen voordoen, zoals slaapwandelen of nachtmerries, kan praten in de slaap tevens resulteren tot een slaapgebrek. Het is dus verstandig om bij het vaststellen van praten in de slaap, een dokter te contacteren. Zeker als er een vermoeden is van andere slaap- of gezondheidsproblemen.

Hoe ontstaat het praten in je slaap?

Experts zijn niet helemaal zeker over waarom mensen in hun slaap praten. Er is wel bewijs dat de meeste personen beschikken over een bepaald genetisch component. Daaruit kunnen we dus afleiden dat praten in je slaap veelal erfelijk is.

In studies van tweelingen kwam ook naar voor dat praten in de slaap vaker samengaat met slaapwandelen, nachtmerries en tandenknarsen. Deze problemen zijn dus allemaal verbonden aan de genen.

hoe kunnen mensen gaan praten in je slaap

Daarnaast werd aangetoond dat mensen met een posttraumatisch stressstoornis er vaker last van hebben. Maar praten in de slaap wordt nog niet concreet in verband gebracht met mentaal welzijn. Verder onderzoek is dus nodig om de precieze oorzaak te bepalen.

Kan je praten in je slaap stoppen?

Hoewel je je er niet bewust van bent dat je praat in je slaap, kan het erg vervelend zijn voor je naasten. Het is dus handig om te weten hoe je het kan stoppen.

Het probleem is echter dat men nog niet precies weet waarom mensen praten in hun slaap. Daarom is het ook moeilijk om er een remedie voor te vinden.

Toch kan je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om beter te slapen. Praten in je slaap komt namelijk meer voor als de slaap verstoord wordt.

Je zorgt voor een betere nachtrust door een gezonde omgeving te creëren, een consistent slaapschema bij te houden, cafeïne te vermijden voor het slapengaan, elektronische apparaten uit de weg te leggen en overdag voldoende actief bezig te zijn, enzovoort. Dit zijn dingen die je makkelijk toepast.

Extra tips om praten in je slaap te voorkomen

Hieronder volgen nog enkele tips om het praten in je slaap te voorkomen of toch tenminste de kans te verkleinen dat het zich voordoet!

Vermijd spannende films

Volgens onderzoek zouden spannende en droevige films die emoties opwekken, ook de kans op slaap praten vergroten. Als je praat in je slaap is het dus een goed idee om deze films en series te vermijden voordat je gaat slapen.

Houd je aan een slaapritueel

Altijd op hetzelfde moment opstaan en gaan slapen, is belangrijk voor een goede nachtrust. En voor het vermijden van praten in de slaap. Maar dit is niet het enige wat je kan doen. Je kan ook een slaapritueel aanhouden waarbij je bijvoorbeeld elke dag naar hetzelfde liedje luistert voor het slapengaan. Ook dit helpt bij het voorkomen van praten in je slaap.

Vermijd zoveel mogelijk prikkels

Ongestoord slapen doe je het best in een donkere en rustige ruimte. Het is ook belangrijk dat er geen elektronische toestellen in de buurt zijn. Probeer er daarnaast voor te zorgen dat niemand je kan storen. Je telefoon meenemen in de slaapkamer is dus geen goed idee.

Ontspan voor het slapengaan

Kies voor een ontspannende activiteit enkele uren voordat je slapen gaat. Neem bijvoorbeeld een relaxerend bad of lees een luchtig boek. Zoals je bij de eerste tip gelezen hebt, is het wel belangrijk om niets spannends te lezen of kijken. Maar een grappige film zien of boek lezen, kan zeker.

Wat kan je partner doen tegen het praten in je slaap?

Als partner of kamergenoot van iemand die praat in zijn slaap, zijn er ook een aantal dingen die je kan doen. Maak je bedpartner bijvoorbeeld niet wakker, maar kies voor oordopjes. Zo kunnen jullie beiden ongestoord slapen.

Beste Slaap Oordoppen
1. 3M 1100 XXL PACK oordopjes

Last van een snurkende partner of andere storende omgevingsgeluiden? Hoe kun je dan toch ongestoord slapen? Dat kan zeker! Zorg voor goede oordopjes, zoals deze soort met een hoge demping. Dit oordopje wordt eigenlijk overal in de wereld wel gebruikt. De dopjes zijn gemaakt van PU schuim van goede kwaliteit en voelen comfortabel aan in de oren. De SNR waarde is 37dB.

Voordelen:
  • Zeer goede demping
  • Voelen comfortabel aan
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS

Een white noise toestel of een ventilator maakt een rustig geluid dat helpt om praten in je slaap tegen te gaan. Het is dus een goed idee om dit ook te voorzien in de kamer.

Als dat allemaal niet helpt, is het aangeraden om in een andere kamer te slapen. Op die manier wordt je nachtrust namelijk niet verstoord door het praten van je partner.

Omdat praten in je slaap vaak samenkomt met andere slaapproblemen, breng je je bedpartner ook het best zo snel mogelijk hiervan op de hoogte. Zo kan de persoon in kwestie naar de dokter gaan en hem of haar laten testen op slaapapneu.

Het is eveneens belangrijk om te weten dat praten in de slaap versterkt wordt als iemand op de slaapprater reageert. Het kan verleidelijk zijn om je partner enkele vragen te stellen in de hoop op een eerlijk antwoord, maar doe dit vooral niet. Als je niet reageert op het praten, stopt hij of zij er namelijk sneller mee.

Veelgestelde vragen

Praat jij in je slaap of ken je iemand die dat doet? Dan zit je vast met heel veel vragen. Alles wat je wilt en moet weten over praten in je slaap, ontdek je hieronder!

Volgens diverse onderzoeken wordt praten in je slaap vooral veroorzaakt door erfelijke factoren. In sommige situaties komt het echter ook voort van een tekort aan slaap, stress, ziekte, depressie en alcohol.

Ook emotionele films en boeken kunnen zo’n indruk nalaten dat ze praten in de slaap aanwakkeren. De precieze oorzaak is helaas nog niet bekend. Deze zijn ze momenteel nog steeds aan het onderzoeken.

Er wordt weleens gezegd dat mensen die praten in hun slaap altijd de waarheid zeggen. Maar is dat ook zo? Je hoeft nog niet meteen met gespitste oren naast je partner te liggen, want slaappraters vertellen zeker niet altijd de waarheid.

Het kan natuurlijk wel, maar meestal zit er geen logica in hetgeen wat de persoon vertelt. Veelal is er sprake van wartaal en wanneer dat niet zo is, gaat het vaak alsnog om irrationele uitspraken.

Praten in je slaap is eigenlijk een vorm van parasomie, wat slaapstoornis betekent. Want ook dit is een abnormaal gedrag tijdens het slapen.

Praten in je slaap is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het kan wel een bijverschijnsel zijn van andere slaapstoornissen, zoals slaapapneu en narcolepsie. Daarom is het goed om na de vaststelling naar de dokter te gaan voor verdere onderzoeken.

Er wordt weleens gezegd dat je een slaap prater niet mag wekken. Maar eigenlijk kan dit geen kwaad. Als je dit doet, verstoor je uiteraard wel de slaapcyclus van de slaper. Het is dus beter om dit niet te doen. Voor de rest heeft het echter geen negatieve gevolgen.

Slaappraten is helemaal niet gevaarlijk. Zorgen maken is dus niet nodig. Wel is het vaak lastig voor de partner en kan het de slaap prater gevoelens van schaamte geven. En als de slaapprater iets beschamend heeft gezegd, kan hij zo angstig worden dat hij de volgende nachten niet meer in slaap raakt.

Daarnaast kan er een onderliggende oorzaak zijn. Over het algemeen hoef jij je er dus niet druk over te maken, maar een doktersbezoek is in dat geval wel raadzaam.

Praten in je slaap is een interessant fenomeen. Er zijn ondertussen dan ook al honderden onderzoeken naar uitgevoerd. In een van die onderzoeken werd gekeken naar wat slaappraters exact vertellen in hun slaap.

Dit onderzoek telde 232 volwassenen die meerdere keren gefilmd werden tijdens hun slaap. Daaruit bleek dat slaappraters het woord ‘Nee‘ het vaakst over hun lippen haalden. Daarnaast werd er veel gevloekt en voornamelijk negatief gepraat.