Een goede nachtrust is belangrijk voor het functioneren gedurende de dag. Voor deze nachtrust denk je echter vaak alleen aan een goed bed inclusief matras, terwijl een dekbed ook veel voor jou kan betekenen. Een goed zomerdekbed kan een groot verschil geven in de warmere maanden. Het is daarom belangrijk dat je een goede keuze maakt. Maar wat is dan een goed dekbed voor in de zomer?

In de volgende koopgids leer je wat een zomerdekbed precies is, welke soorten er zijn en welke voordelen je eraan kunt behalen als deze op je bed hebt liggen. Ook laten we zien welke 7 dekbedden het beste zijn en welke specificaties deze hebben om de goede kwaliteit te verkrijgen.

Je kunt er dan uiteindelijk voor zorgen dat je de beste keuze maakt en jouw dekbed goed voorbereid aan kunt schaffen. Lees daarom snel onderstaande koopgids en ontdek alle mogelijkheden.

Wat is een Zomerdekbed?

Een zomerdekbed is een dekbed dat licht en luchtig is, waardoor het geschikt is voor de warme zomermaanden. Dit dekbed is voorzien van warmteklasse 4 en is slechts 2 tot 3 of 4 centimeter dik. Hierdoor heb je altijd een dun dekbed over je heen liggen, die je bijna niet zult voelen.

Bij een zomerdekbed zijn de vulling en tijk ook goed ventilerend. Dit zorgt ervoor dat het dekbed ademt en sterk vocht absorberend is. Al deze eigenschappen geven jou de gelegenheid om het minder warm te hebben gedurende de nacht.

Daarbij voelt een zomer dekbed van zichzelf ook al extra koel aan. In tegenstelling tot de warme dekbedden in de winter, voelt het dus niet meer aan alsof je een zwaar deken over je heen hebt liggen.

Ook dit kan een goede nachtrust realiseren in de warme zomermaanden en voor personen die het uit zichzelf al warm hebben is een zomerdekbed een goede keuze.

Overzicht beste Zomerdekbedden

Wanneer je niet kunt wachten welke zomerdekbedden door ons zijn geselecteerd als beste dekbedden voor gebruik in de zomer, bekijk dan gerust onderstaande lijst om je alvast te laten verrassen.

Wat zijn de voordelen van een Zomerdekbed?

De beste zomerdekbedden kunnen een groot aantal voordelen opleveren. Een van de voordelen is dat het dekbed te allen tijde koel aan zal voelen. Dit geeft jou automatisch ook al een betere nachtrust. Het comfort van het dekbed is namelijk hoog, waardoor het niet lang duurt voordat je in slaap valt. Daarnaast is een dekbed voor in de zomer ventilerend en ademend, wat ook weer voor de verkoelende werking zorgt.

Tijdens de warme zomermaanden kan een goed zomerdekbed ook vochtregulerend werken. Gedurende de nacht transpireer je veel, wat in het bed terecht komt. Het dekbed kan dit vocht beter opnemen, waardoor het niet klam aanvoelt.

Bacteriën krijgen daarbij ook minder kans om zich in het dekbed te nestelen. De hygiëne is bij dit dekbed dus ook vele malen beter dan wanneer je voor een andere variant dekbed kijkt. Met een groot aantal varianten kun je ook altijd een model vinden dat bij je past.

Welke soorten Zomerdekbedden zijn er?

Er zijn een groot aantal soorten zomerdekbedden op de markt te vinden. Het is goed om te weten welke opties je hebt, zodat je het dekbed ook helemaal aan jouw situatie aan kunt passen.

Zo kun je bijvoorbeeld voor een dons dekbed kijken. Een donzen dekbed is licht van gewicht en kan de lucht goed reguleren. Hierdoor is het ook een goede vulling voor de wintermaanden, omdat het dan goed warm blijft.

soorten zomerdekbedden

Een andere mogelijkheid is bamboe. Bamboe is geschikt voor mensen die geen zware deken willen hebben, omdat deze van licht gewicht is. Daarbij neemt deze vocht goed op, waardoor je niet bezweet wakker wordt.

Ook katoen is een optie die je veel tegenkomt. Deze heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als bamboe en is daarom perfect voor de zomermaanden. Het is een van de meest voorkomende dekbedden op de markt en kan relatief goedkoop aangeschaft worden.

Wol, synthetisch en kapok behoren ook tot de mogelijkheden. Al deze materialen kennen hun eigen specificaties, welke jou weer andere voordelen opleveren.

Een wollen dekbed is vaak gemaakt van schapenwol en is over het algemeen iets zwaarder. Toch is het licht genoeg voor de zomermaanden. Synthetische dekbedden zijn voorzien van dezelfde eigenschappen als wol en dons.

Kapok is geschikt voor mensen die veel transpireren door een uitstekende warmte- en vochtregulering. Tevens is deze zowel voor de zomer als winter geschikt.

Tencel is een materiaal dat alle eigenschappen van de dekbedden en vulsoorten met elkaar combineert. Zo is het bijvoorbeeld heel zacht. Terwijl het weer zo licht is als dons, zo koel is als bamboe, zo warm als wol en zo sterk als polyester.

Zijde dekbedden combineren alle eigenschappen van een tencel dekbed maar hebben een comfort waardoor het een ultiem luxe gevoel geeft. Het valt zeer soepel om je heen en hierdoor zijn er veel mensen die niet meer anders willen.

De verschillende eigenschappen zorgen er dan voor dat je een goede nachtrust krijgt, zonder dat hier nog een extra dekbed aan te pas hoeft te komen.

Wanneer kies je voor een Zomerdekbed?

Niet iedereen is altijd gebaat bij een zomerdekbed. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer je voor het dekbed kiest en wanneer je toch voor een andere variant gaat. Een eerste reden om voor een zomerdekbed te kiezen is als jij het snel warm hebt tijdens het slapen.

Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat jouw slaapkamer warm is, maar ook doordat jouw lichaam automatisch meer opwarmt tijdens het slapen. In dit geval kun je met het zomerdekbed voorkomen dat je zwetend wakker wordt.

Het kan ook zijn dat je zonder dekbed niet kunt slapen, terwijl je het liefste helemaal geen dekbed op zou hebben vanwege de temperaturen. Doordat het dekbed licht van gewicht is, zul je hem wel voelen, maar er geen hinder aan ondervinden. Zo kun je met de hogere temperaturen toch genieten van een beetje extra gewicht op je voeten.

Top 7 beste zomerdekbedden

Er zijn een groot aantal zomerdekbedden op de markt te vinden. Maar wat is dan echt het beste model? Onderstaande top 7 mag daarbij niet ontbreken.

UItstekende Prijs / Kwaliteit
1. Dreamstar Summer Bamboo-Tencel Dekbed

Het Dreamstar Summer Bamboo-Tencel dekbed is een dekbed dat gevuld is met zowel tencel (50%) als bamboe (50%). De tijk is van Bamboe waardoor hij ook lekker koel aanvoelt. Het dekbed is lekker zacht en kan veel vocht opnemen waardoor deze zelfs bij warme nachten niet klam wordt. Het dekbed is verder anti-bacterieel waardoor het dekbed ook voor mensen met allergieën een geschikte keuze.

Specificaties

Materiaal Tijk: Bamboe

Materiaal Vulling: Bamboe en Tencel

Dikte: 5mm

Anti-allergie: Ja

Wasbaar: Nee

Voordelen:
 • Absorbeerd 150% meer vocht dan katoen
 • Goed voor mensen zonder allergieën
 • Het lichte gewicht zit nooit in de weg
Nadelen:
 • Het dekbed is niet uitwasbaar
ACTUELE PRIJS
100% Tencel
2. Coco & Cici Tencel Dekbed

De Coco & Cici is een zomerdekbed dat gemaakt is van 100 procent Tencel. Zowel de tijk als de vulling zijn van dit materiaal, waardoor je een uniek exemplaar in handen hebt. Het dekbed ademt, reguleert vocht en zorgt ervoor dat jij een duurzame variant op jouw dekbed hebt liggen. Daarbij voelt het dekbed heel licht aan, waardoor je er geen hinder aan gaat ondervinden tijdens het slapen.

Specificaties

Materiaal Tijk: Tencel

Materiaal Vulling: Tencel

Dikte: 5mm

Anti-allergie: Ja

Wasbaar: Ja

Voordelen:
 • Volledig van plantaardige materialen
 • Regelt de temperatuur
 • Licht van gewicht
Nadelen:
 • Kan niet in de droger
ACTUELE PRIJS
Handgemaakt anti allergisch dekbed met Tencel
3. Belcanto 100% natuurzijde

Het zomerdekbed Belcanto 100% zijde is een dekbed dat volledig gemaakt is van zijde, waardoor je te allen tijde een zacht dekbed in handen hebt. Een tijk van katoen en vulling van zijde zorgen daarbij ook voor licht gewicht, wat een goede nachtrust aanzienlijk kan verbeteren. Het dekbed is daarbij in meerdere afmetingen aan te schaffen, waardoor je altijd een passende oplossing in handen hebt.


Specificaties

Materiaal Tijk: Katoen

Materiaal Vulling: Zijde

Dikte: 10 mm

Anti-allergie: Ja

Wasbaar: Handwas

Voordelen:
 • Veel slaapcomfort
 • Helpt de temperatuurregulatie
 • Trekt geen stof aan
Nadelen:
 • Dikker dan andere dekbedden
ACTUELE PRIJS
100% Bamboe Zomerdekbed
4. Bamboe Zomerdekbed Deltex

Het Bamboe zomerdekbed Deltex is een dekbed dat voor veel verfrissing en koelte kan zorgen in de zomermaanden. Bamboe is namelijk ademend, wat ervoor kan zorgen dat je geen last meer krijgt van een hele nacht zweten. Het dekbed voelt zeer licht aan, wat het slaapcomfort ook aanzienlijk verbetert. Doordat het dekbed geen stof aantrekt, kun je ook met allergieën genieten van de eigenschappen van het dekbed.

Specificaties

Materiaal Tijk: Katoen

Materiaal Vulling: Bamboe

Dikte: 10mm

Anti-allergie: Ja

Wasbaar: Ja

Voordelen:
 • Geeft veel slaapcomfort
 • Schimmel- en bacterie werend
 • Gemaakt van duurzame materialen
Nadelen:
 • Voor sommige mensen te licht
ACTUELE PRIJS
Dons zomerdekbed
6. Dusk till Dawn Zomer Donzen Dekbed

Het Dusk till Dawn zomer donzen dekbed is een zomerdekbed waarmee je altijd goed uitgerust wakker kunt worden. Het dekbed is gemaakt van katoen, met een vulling van 90% eendendons en 10% eendenveertjes. Hierdoor heb je een natuurlijk product dat licht aanvoelt en een goed isolerend vermogen heeft. Het katoen zorgt daarbij voor een zacht dekbed waarmee jij slaapcomfort krijgt.

Specificaties

Materiaal Tijk: Katoen

Materiaal Vulling: Dons

Dikte: 25 mm

Anti-allergie: Ja

Wasbaar: Ja

Voordelen:
 • Ook geschikt bij allergieën
 • Kan gewassen worden
 • Erg licht in gewicht
Nadelen:
 • Voor sommigen te dik
ACTUELE PRIJS
Optimale vochtregulering
7. Cool Comfort Zomer Dekbed

Ben je op zoek naar een zomerdekbed dat uitsluitend gemaakt is van natuurlijke materialen? Dan is het Cool Comfort zomer dekbed van 100% katoen een goede oplossing. Het dekbed is ademend en vocht absorberend, waardoor jij nergens hinder van gaat ondervinden. Jij zult nooit meer lang wakker liggen tijdens de warme zomermaanden.

Specificaties

Materiaal Tijk: Katoen

Materiaal Vulling: Katoen

Dikte: 10mm

Anti-allergie: Ja

Wasbaar: Ja

Voordelen:
 • Heel dun
 • Temperatuur- en vochtregulerend
 • Anti-allergisch en wasbaar
Nadelen:
 • Soms te dun
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Zomerdekbed?

Een goed zomerdekbed is niet zomaar te vinden. Maar waar let je dan allemaal op bij een zomerdekbed? Onderstaande factoren kun je te allen tijde in het achterhoofd houden bij jouw zoektocht.

Kwaliteit materiaal

De kwaliteit van het materiaal is een van de belangrijkste factoren. Het bepaalt namelijk hoe duurzaam jouw dekbed is. Daarnaast kan het materiaal voor verschillende nieuwe specificaties zorgen en zorgen voor een goede nachtrust.

Afmetingen

Een zomerdekbed komt in een groot aantal afmetingen. Zo zijn er eenpersoons- en tweepersoonsdekbedden op de markt te vinden. Daarnaast kijk je naar de grootte van jouw bed voor de afmeting.

Vochtregulatie

De vochtregulatie is belangrijk in de zomer. Een zomerdekbed moet daarom het vocht reguleren om jou van een goede nachtrust te voorzien. Je zult met een goede regulatie minder of helemaal niet bezweet wakker worden.

Soort Tijk

Het tijk is hetgeen dat een zomerdekbed de specificaties geeft. Het is namelijk de vulling van het dekbed en kan onder andere wat doen aan het gewicht van het dekbed.

Anti-Allergie

Als je last hebt van allergieën, zoals huismijt, is het van belang dat je een zomerdekbed hebt welke anti-allergisch is. Dit houdt in dat er geen stof aangetrokken wordt. Bij ieder zomerdekbed staat dit bij de specificaties vermeld.

Wasbaar

Zweet je veel en wil je daarom jouw zomerdekbed ook uitwassen? Dan moet je goed opletten bij de specificaties. Niet ieder dekbed is namelijk uit te wassen, waardoor het dekbed kan gaan stinken of minder warm wordt. Bekijk altijd of je dekbed wasbaar is en hoe je dit moet aanpakken.

Prijs

Als laatste is de prijs een belangrijke factor bij de aanschaf van een zomerdekbed. Je moet voor een goede prijs-kwaliteitverhouding gaan, maar daarbij ook jouw eigen budget in het achterhoofd houden.

Welke afmetingen zijn er voor een Zomerdekbed?

Je kunt naar veel verschillende afmetingen kijken bij een zomerdekbed. Denk daarbij aan:

Een dekbed van 140×200 is een eenpersoonsdekbed. Het is een van de meest voorkomende afmetingen en past op vrijwel ieder bed.

Een dekbed van 140×220 centimeter is een variant voor de net iets langere mensen. Als je bijna 2 meter lang bent, kun je genieten van deze 20 centimeter extra.

Een dekbed 200×200 is het dekbed dat speciaal ontwikkeld is voor de kleinere tweepersoonsbedden. Aan de zijkanten hangt het dekbed net over de rand van het bed.

Net als bij een eenpersoonsdekbed is een dekbed 200×220 een variant voor mensen die net iets meer lengte nodig hebben.

Een dekbed 240×200 is een dekbed dat in de breedte meer centimeters heeft, waardoor je deze op een queen of king kunt leggen voor meer comfort.

Het dekbed 240×220 is zowel in de lengte als de breedte voorzien van meer centimeters. Zo kun je als langer persoon ook genieten van het dekbed.

Heb je een kingsize bed? Dan wil je voor het dekbed 260×220 gaan. Deze zal overal overheen hangen.

Wat kun je nog meer doen om koeler te slapen?

Uiteraard is een goed zomerdekbed niet het enige wat je nodig hebt voor een goede nachtrust. Er zijn namelijk nog een aantal zaken waar je op kunt letten voordat je naar bed gaat. Zo kan extra water drinken helpen.

Water zorgt ervoor dat jij gehydrateerd blijft en jouw lichaam goed werkt. Zorg daarbij ook voor lakens van natuurlijke materialen, zodat je het comfort kunt krijgen dat je wenst te hebben.

Een goed matras is ook belangrijk voor een goede nachtrust. Je moet in de zomer ook kiezen voor een matras die niet te warm is. Ga bijvoorbeeld voor een koudschuim matras. Als je een traagschuim matras hebt, die vooral bij warm weer warmer is, kun je er in de zomer een koudschuim topper op leggen waardoor het wat minder warm wordt.

Bovendien zal een hoofdkussen kunnen helpen bij een goede houding, maar kan ook warm aanvoelen. Ook hiervoor kun je dus beter natuurlijke materialen gebruiken en kom je snel bij materialen als Bamboe en Tencel uit.

En het belangrijkste van alles: zorg ervoor dat jouw slaapkamer koel blijft. Hoe kouder de slaapkamer, hoe beter jij in slaap kunt komen.

Koopadvies

Een goed zomerdekbed zal je bij warme nachten koel houden en bovendien het vocht optimaal reguleren. Eigenlijk zijn hier vooral de zomerdekbedden met als vulling natuurlijke materialen het beste. Belangrijk is dat de vochtregulatie goed is waardoor je niet gaat transpireren. Hierdoor zal je huid droog blijven en heb je het een stuk aangenamer in bed bij warme nachten. Bamboe, Zijde en Tencel zijn bij uitstek de materialen die het beste zijn.

Qua luxe heeft een zijde dekbed bovendien als voordeel dat het echt om je lichaam valt en erg licht is. Maar de prijs daarentegen ligt wel wat hoger dan de andere materialen.

Bekijk ook of je een dekbed hebt met meer of minder gewicht. Een zomerdekbed kan van een bepaald gewicht aan vulling zijn voorzien, waardoor het opletten is welke het beste bij je past. Zo zorg je ervoor dat je geen hinder ondervindt van het dekbed en iedere nacht snel in slaap kunt komen. De factoren in dit koopadvies kunnen daarom als goede leidraad voor jouw zoektocht zorgen.

Veelgestelde vragen

Het koelste dekbed voor de zomer is een dekbed dat gemaakt is van bamboe, tencel of zijde. Het zijn materialen die goed ademen en die er ook voor zorgen dat er een goede vochtregulatie plaatsvindt.

Zowel tencel als bamboe zijn materiaalsoorten die koel zijn. Echter is tencel net iets koeler. Hier hangt echter wel een geheel ander prijskaartje aan dan bij bamboe, waardoor je goed moet bekijken of deze bij jouw budget past of dat je toch voor de bamboevariant kijkt.

In de zomer transpireer je over het algemeen meer dan in de winter. Het is daarom belangrijk dat je voor een zomerdekbed kiest met een goede vochtregulatie. Een materiaal als bamboe, zijde of tencel zorgt voor deze regulatie. Katoen heeft ook deze eigenschappen, tegen een lager prijskaartje. Daarnaast helpt een goed matras hier ook bij.