Als extra aanvulling op centrale verwarming of om ruimtes zonder radiatoren toch aangenaam warm te krijgen, wordt vaak gebruik gemaakt van elektrische kachels.
Daarnaast kan het gebruik van een kachel op stroom de energierekening verlagen, omdat je met een kachel op stroom gericht en efficiënt ruimtes verwarmt. Een kachel is daarmee een praktisch hulpmiddel voor de koude dagen.
Er zijn veel soorten, maten en merken elektrische kachels op de markt en het kiezen van de beste elektrische kachel kan daardoor een flinke klus zijn. Daarom geven we je in dit artikel meer informatie over kachels, vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een kachel en laten we je kennismaken met een aantal verschillende soorten kachels. Met deze informatie kan jij aan de slag om de beste elektrische kachel voor jou te vinden!
Overzicht Elektrische Kachels
Hieronder hebben wij alle door ons beoordeelde elektrische kachels in een handig overzicht geplaatst. Wil je hier meer informatie over kijk dan verderop in onze koopgids. Ook hebben wij tips, specificaties, veelgestelde vragen, voor- en nadelen als ook een koopadvies voor je in petto.
Wat is een elektrische kachel?
Een elektrische kachel geeft op basis van netstroom warmte af. Het is dus een elektrisch apparaat dat je simpelweg aansluit door de stekker in een stopcontact te steken. Elektrische kachels kunnen snel een ruimte verwarmen, doordat de warmte op basis van stroom wordt opgewekt en er niet, zoals bij een centrale verwarming, via gas op één centrale plek warmte wordt opgewekt.
Dat zorgt ervoor dat kachels fijne hulpmiddelen zijn op het moment dat een ruimte niet warm genoeg wordt met alleen centrale verwarming. Of op het moment dat er geen mogelijkheid is om een ruimte te verwarmen door middel van centrale verwarming. De manier waarop een kachel warmte afgeeft, verschilt per soort kachel.
Elektrische kachels zijn fijne verwarmingshulpmiddelen, doordat ze makkelijk zijn in gebruik, snel werken en bovendien draagbaar zijn. Wel kunnen kachels meer geluid maken dan centrale verwarming, zijn deze kachels minder krachtig en vragen ze stroom. Ook kunnen elektrische kachels heet worden, waardoor het belangrijk is om goed op te letten wanneer deze kachels in een ruimte worden geplaatst waar kinderen of huisdieren zijn.
Wanneer zou je een elektrische kachel het beste kunnen gebruiken?
Elektrische kachels komen vooral van pas op het moment dat er geen andere, of niet voldoende overige verwarming is. Zo kan een deken handig zijn om wat extra warmte te geven maar zullen elektrische kachels vaak worden gebruikt als aanvulling op de centrale verwarming in grote (bedrijfs)ruimtes, om de temperatuur lokaal te verhogen. Daarnaast worden elektrische kachels gebruikt in ruimten waar geen andere vorm van verwarming is. Denk aan een schuur, een partytent of een huis waar verbouwd wordt.
Een kachel kan ook worden gebruikt ter vervanging van centrale verwarming. Wanneer de energieprijzen hoog zijn en stroom op een natuurlijke manier kan worden opgewekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen, kan de kachel gebruikt worden in plaats van een andere vorm van verwarming. Ook als er geen centrale verwarming is aangelegd, kan er gebruik worden gemaakt van kachels als volwaardige verwarming.
Welke soorten elektrische kachels zijn er?
Er zijn verschillende soorten elektrische kachels waar je uit kan kiezen. We bespreken kort de verschillende soorten en gaan per soort kachel in op hoe deze zorgen voor de verwarming van de ruimte.
Convectorkachel
Een convectorkachel is vergelijkbaar met de centrale verwarming die in veel huizen is geplaatst. Het systeem is namelijk hetzelfde: de lucht rondom de kachel wordt opgewarmd, waardoor deze opstijgt. Tijdens het opstijgen verliest de lucht warmte, waardoor de lucht weer terug zakt. Er ontstaat dus een warme stroom aan lucht. Convectorkachels zijn stille kachels, maar zijn niet heel energie-efficiënt. Ook moet je best wat geduld hebben voordat je met een convectorkachel echt de hele ruimte kan verwarmen.
Infrarood kachel
Heb je wel eens in een infrarood sauna gezeten? Dat weet je al hoe infraroodkachels werken. Warme straling wordt afgegeven aan objecten in de omgeving. Dat betekent in de praktijk dat infraroodkachels heel zuinig en efficiënt zijn. Bovendien worden er, in tegenstelling tot bij convectorkachels, geen stofdeeltjes meegevoerd en wordt de lucht niet droog. Een fijne manier van verwarming wanneer je gevoelig bent voor stof dus.
Oliegevulde kachel
Een oliegevulde kachel is een variant op een convectorkachel. De oliegevulde kachel werkt namelijk volgens hetzelfde principe als een convectorkachel, met het verschil dat er olie in de kachel zit die ook verwarmd wordt. Behalve lucht wordt dus ook olie verwarmd. Het effect hiervan merk je in de tijd die het kost om een ruimte te verwarmen: bij een oliegevulde kachel gaat dit een stuk sneller. Bovendien blijft de warmte langer aanwezig in de kamer, waardoor deze kachels erg efficiënt zijn.
Ventilatorkachel
Wil je snel en kort een kleine ruimte verwarmen? Dan is de ventilatorkachel de beste kachel voor je. Deze kachel blaast namelijk warme lucht rond – net zoals een gewone ventilator koele lucht rondblaast. Voor grote ruimten en langdurige verwarming is deze kachel niet de beste keuze. Daarnaast maakt een ventilatorkachel veel geluid.
Keramische kachel
Een kleine, veilige en zuinige kachel is de keramische kachel. Door middel van een keramisch element in deze kachels geeft de kachel langzaam warmte af. De maximale warmte ligt lager dan bij andere soorten kachels, maar de warmte wordt wel over een langere periode afgegeven. Doordat de buitenkant van deze kachel een stuk minder warm wordt dan andere kachels, is de keramische kachel veilig in gebruik, ook als er kinderen of huisdieren in de ruimte zijn.
Top 7 Beste Elektrische Kachels
Om jou uit een breed assortiment elektrische kachels te kunnen laten kiezen hebben we allen de beste elektrische kachels naar de hierboven beschreven soorten opgenomen. Je hebt hierdoor een breed assortiment tot je beschikking waar je zelf een keuze uit kunt maken. Stuk voor stuk zijn het toppers die allen goede specificaties, reviews en uitstekende prijsstelling hebben. Neem gerust een kijkje naar het aanbod en kies jouw favoriete model.
Voor wie een betrouwbare, stille en zeer effectieve olieradiator zoekt, komt vanzelf bij deze Aigostar Black Forest 22JIF uit. Of het nu gaat om je huis of kantoor extra te verwarmen deze elektrische radiator zal met 2500 Watt een goede ondersteuning zijn. De olieradiator is eenvoudig te verplaatsen door zijn vier zwenkwieltjes en door de regelbare thermostaat stel je hem in op de gewenste temperatuur. De Aigostar is bovendien veilig door een overhittingsbeveiliging en een omval bescherming die bij calamiteiten ervoor zal zorgen dat hij veilig wordt uitgeschakeld. Deze elektrische kachel is solide en robuust en kent 3 instelbare standen. Hij is en blijft stil en is vooral niet duur en heeft goede klant reviews.
- Vermogen: 2500 Watt
- Type: Oliegevulde kachel
- Ruimte: tot 25 m2
- Themostaat: Ja
- Omvalbeveiliging: Ja
- Automatisch uit: Ja
- Eenvoudig maar zeer effectief
- Eenvoudig verplaatsbaar
- Geen onderhoud
- Veilig
- Goede prijs
- Maakt iets meer geluid dan je verwarming
De Auronic Olieradiator is een compacte en effectieve radiator die ideaal is als bijverwarming van ruimtes tot een oppervlakte van 22 m2. Maar ook voor plekken als een slaapkamer waar even snel wat extra warmte nodig is die veilig kan worden afgegeven. Een olieradiator is dan altijd een goede keuze en deze Auronic heeft met een vermogen van maximaal 2000 Watt met 3 warmtestanden en regelbare thermostaat goede mogelijkheden. De elektrische kachel zal snel zijn werk doen en is eenvoudig te verplaatsen door zijn wieltjes en handige formaat. Naast een overhittingbeveiliging en omvalbeveiliging is hij veilig toe te passen in iedere ruimte. De radiator geeft geen luchtjes af en zal een welkome besparing zijn voor mensen die de CV vanwege de hoge gasprijs even uit willen laten staan.
- Vermogen: 2000 Watt
- Type: Oliegevulde kachel
- Ruimte: tot 22 m2
- Thermostaat: Ja
- Omvalbeveiliging: Ja
- Automatisch uit: Ja
- Goede prijs / Kwaliteit
- Snelle warmteafgifte
- Veilig
- Compact
- Geen
De Zilan Dragon is een uitstekende elektrische kachel die een welkome aanvulling is voor wie extra wil besparen op zijn gasrekening. Deze infrarood kachel heeft een vermogen van 1800 Watt en kan een ruimte tot 22 m2 moeiteloos verwarmen. Door het type verwarming is de warmte direct en zal deze dus ook een sneller effect van opwarming veroorzaken als je hiervoor plaatsneemt. Je kunt deze elektrische kachel zowel binnen als buiten gebruiken en hij is ideaal als bijverwarming. De overzichtelijke led display heeft alle basis instellingen als een themostaat en twee warmtestanden. Hij heeft een overhittingbeveiliging als ook een omvalbeveiliging en je hebt een fabrieksgarantie van 2 jaar.
- Vermogen: 1800 Watt
- Type: Infraroodkachel
- Ruimte: tot 22 m2
- Thermostaat: Ja
- Omvalbeveiliging: Ja
- Automatisch uit: Nee
- Krachtige stralingskachel
- Zowel binnen als buiten te gebruiken
- Energiezuinig
- Staat minder stevig dan een olieradiator
Wanneer je op zoek bent naar een lekker compacte elektrische kachel kom je vanzelf bij deze ICQN infrarood kachel uit. Deze energiezuinige kachel heeft een vermogen van 900 Watt em kan ruimtes tot 16 m2 prima verwarmen. Ideaal dus voor je slaap of studeerkamer. Hij is tegen omvallen beveiligd en is IPO20 beschermd en CE-gecertificeerd. Hij heeft 1 warmtestand die je wel zelf in de gaten moet houden aangezien hij niet over een thermostaat of automatische uitschakeling beschikt. Wanneer je hem gebruikt voor extra bijverwarming is hij overal eenvoudig te plaatsen. Goede reviews en 2 jaar garantie.
- Vermogen: 900 Watt
- Type: Infraroodkachel
- Ruimte: tot 16 m2
- Thermostaat: Nee
- Omvalbeveiliging: Ja
- Automatisch uit: Nee
- Compact model
- Scherp geprijsd
- Solide constructie
- Omvaldetectie
- Eenvoudige bediening
- 1 warmtestand
- Geen thermostaat
- Geen automatische uitschakeling
Ben je op zoek bent naar een goede elektrische kachel met een modern design dan kom je vanzelf uit bij deze De Longhi convectorkachel. Met een vermogen van 2000 Watt zal hij iedere ruimte prima verwarmen en met de drie verschillende warmtestanden kun je hem zelf instellen op het gewenste vermogen. Wanneer je een vaste temperatuur wilt gebruiken dan kun je met de thermostaat hierop instellen en zal hij vanzelf afslaan als deze temperatuur is bereikt. Ook is het toestel veilig met de omvaldetectie en automatisme uitschakeling. De Hi-Fi technologie zorgt voor nog meer warmte in je huis en maakt deze elektrische kachel ook uniek. Met 2 jaar fabrieksgarantie heb je voldoende zekerheid en met een uitstekende prijs kun je hier nog jaren warmpjes van genieten.
- Vermogen: 2000 Watt
- Type: Convectorkachel
- Ruimte: tot 24 m2
- Thermostaat: Ja
- Omvalbeveiliging: Ja
- Automatisch uit: Ja
- Multifunctioneel
- Technisch vernieuwend
- Goede kwaliteit
- Krachtig en geschikt voor grotere ruimtes
- Veilig
- Niet gevonden
Wanneer je op zoek bent naar een goedkope compacte elektrische kachel dan is deze Sogo ventilatorkachel een goede keuze. Met een aantrekkelijke prijs is hij ook nog eens voorzien van goede klantreviews en kan hij met gemak een ruimte tot 22 m2 verwarmen. Hij beschikt over 3 warmtestanden en heeft een regelbare thermostaat. Wil je hem voor in de badkamer gebruiken dan kan dit overigens niet vanwege de veiligheid. Maar zet je hem in een ruimte voor directe of als bijverwarming, dan werkt dit uitstekend. Het apparaat is beveiligd tegen oververhitting en is zuinig in het gebruik. Zeker als je hem op je zonnepanelen laat draaien i.p.v. de centrale verwarming.
- Vermogen: 2000 Watt
- Type: Convectorkachel
- Ruimte: tot 22 m2
- Thermostaat: Ja
- Omvalbeveiliging: Nee
- Automatisch uit: Ja
- Scherpe prijs
- Compact model
- 3 warmtestanden
- Thermostaat
- Maakt wel wat meer lawaai
- Niet geschikt voor in de badkamer
Wanneer je een elektrische kachel zoekt die op alle onderwerpen uitblinkt dan is het zeker deze Dynter. Naast een uitstekende capaciteit van 1500 Watt is hij geschikt voor ruimtes tot 35 m2. Hij beschikt over 30 warmtestanden en is ook geschikt voor in de badkamer (veilig). Deze kachel is energiezuinig, heeft goede reviews en is veilig met een omvalbeveiliging en automatische uitschakeling. Kortom op alle fronten een echte krachtpatser die ook nog eens lekker geruisloos is. Wil je hem op je slaapkamer gebruiken dan kan dit probleemloos.
- Vermogen: 1500 Watt
- Type: Keramische kachel
- Ruimte: tot 35 m2
- Thermostaat: Ja
- Omvalbeveiliging: Ja
- Automatisch uit: Ja
- Krachtige kachel
- Compact en veilig
- Goed geprijsd
- Uitstekende reviews
- Geen fabrieksgarantie
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische kachel?
De verschillende soorten kachels die hierboven beschreven staan, hebben ook weer specifieke eigenschappen. Wanneer je dus weet welke soort kachel het beste bij jou past, zijn er nog steeds wat eigenschappen waar je uit kan kiezen. Hieronder vertellen we je meer over waar je ook op moet letten bij de aanschaf van een kachel.
Capaciteit
De capaciteit van de kachel heeft te maken met hoe krachtig de kachel is. Dit heet ook wel het vermogen van de kachel, en wordt uitgedrukt in watt. Een gemiddelde kachel op stroom levert tussen 1500 en 2500 watt. De meest krachtige kachels kunnen wel tot 4000 watt vermogen leveren, terwijl de minst krachtige 500 watt leveren.
Energieverbruik
Het verbruik van een kachel hangt samen met de eigenschap die hierboven beschreven wordt: het vermogen of de capaciteit. Hoe meer stroom (of watt) een kachel vraagt, hoe hoger het energieverbruik is. Hoe krachtiger de kachel, hoe meer stroom dit dus zal kosten.
Oppervlakte te verwarmen
Belangrijk om op te letten bij de aanschaf van een elektrische kachel is de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. De kachel moet krachtig genoeg zijn om een ruimte van die grootte namelijk warm te krijgen. Je hebt ongeveer 35 watt per kubieke meter nodig om een ruimte goed warm te krijgen. Hoe groter de ruimte, hoe krachtiger de kachel dus moet zijn.
Regelbare Thermostaat
Wanneer er een thermostaat op de kachel zit, kan je aangeven tot hoe warm je de kamer wilt stoken. Heb je geen regelbare thermostaat, dan blijft de kachel altijd aan. Een regelbare thermostaat is geen standaard eigenschap van een kachel op stroom; let dus goed op of jouw kachel dit kan of niet.
Geluid
Soms kan het belangrijk zijn dat een kachel stil is. Daarom is het goed om te weten dat niet elke kachel even stil is: de ventilatorkachel en keramische kachel zijn vrij luid. Convectorkachels, oliekachels en infraroodkachels zijn geruisloos.
Veiligheid
Bepaalde onderdelen van kachels kunnen redelijk warm worden wanneer je de kachel aan hebt. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker als er kinderen of dieren in de buurt van de kachel komen. In dit geval is een keramische kachel de meest zekere optie: doordat de piektemperatuur lager blijft, wordt de kachel zelf nooit te heet om aan te raken.
Garantie
Per fabrikant en type kachel kan er veel verschil zitten in garantievoorwaarden. Door je voor aankoop te verdiepen in de verschillende garantievoorwaarden, kan je veel gedoe voorkomen. Bedenk welke garantie-eisen redelijk zijn en ga vervolgens na de kachel die jij op het oog hebt, aan deze voorwaarden voldoet.
Koopadvies
Om je nu nog verder te helpen bij de keuze van de beste elektrische kachel is het van belang om de keuze van de elektrische kachel op een aantal zaken onder de loep te nemen.
Kies je voor een elektrische kachel voor extra besparing op je centrale verwarming dan is het van belang om te bekijken of de capaciteit van de te verwarmen ruimte voldoet voor je kachel. Kies een model die deze ruimte eenvoudig aankan. Wil je alleen directe verwarming gebruiken dan is wellicht een infrarood of ventilator kachel de beste optie omdat je deze goed kunt richten op een object.
Wanneer je voor een veilige en continue verwarming gaat die in de buurt komt van je CV dan adviseren wij een keramische of oliegevulde elektrische kachel. Voor de functies is het belangrijk om te bepalen wat je nodig hebt en voor de meeste kachels zal dit minimaal een thermostaat zijn en een automatische uitschakeling. Voor de veiligheid zou je minimaal een omvaldetectie moeten hebben om ongelukjes en of brand in huis te voorkomen.