Onze grootouders wisten het al, zij sliepen niet op een gewone matras maar genoten van de weldaad van een kafzak. Dit was een stoffen zak gevuld met heerlijk zacht kaf, een restproduct van de graanindustrie. Met de opkomst van de matras zoals we die nu kennen is het gebruik van natuurlijke producten in beddengoed uit de mode geraakt in onze contreien.

In grote delen van Azië echter is het gebruik van doppen van granen in kussens nog steeds erg populair. Meer bepaald Boekweit hoofdkussens zijn niet uit de slaapkamer weg te denken in Japan en China. Ze zijn zacht, van nature anti-allergisch en ontzettend duurzaam.

Stukje bij beetje komt in Europa de trend van Boekweit kussens weer opzetten en herontdekken we ook hier de weldaad van boekweit doppen voor een goede nachtrust. Welk type Boekweit hoofdkussen is voor jou geschikt en waarom zou je een dergelijk type kussen aanschaffen? Ontdek het hier!

Wat is een Boekweit kussen?

Boekweit is een soort zaad dat erg lijkt op graan en in de voedingsindustrie ook gebruikt wordt als graan. Het wordt vermalen tot bloem of de gehele korrels worden gekookt en gegeten. Om dit zaad te kunnen gebruiken als voeding, moet het eerst ontdaan worden van het kaf. Dit kaf wordt ook boekweit doppen of hullen genoemd. Strikt genomen dus zijn boekweitdoppen een restproduct van de voedingsindustrie.

Boekweit natuurlijk materiaal voor de vulling van een kussen

Boekweit doppen zijn erg zacht en veerkrachtig en kunnen vocht opnemen zonder zelf klam te worden. De vorm van de doppen laat een goede ventilatie toe zodat schimmels zich niet kunnen vormen op dit kaf. Om deze redenen worden ze in Aziatische landen heel vaak gebruikt als kussenvulling.

Boekweit hoofdkussens vormen zich naar het lichaam waardoor ze een goede slaaphouding ondersteunen. Omdat boekweit doppen niet opwarmen en het hoofd tijdens de slaap lekker koel houden worden boekweit hoofdkussens zelfs aangeraden voor wie vaak last heeft van migraine.

Boekweitdoppen die in kussens worden gebruikt, zijn steeds gereinigd en sterk gecontroleerd op de afwezigheid van insecten of insecteneitjes. Alle boekweit vreemde bestanddelen worden verwijderd zodat er een 100% zuiver natuurlijk product overblijft waar u jaren genot van hebt als kussenvulling! Een katoenen omhulsel wordt gevuld met deze doppen om effectief Boekweit hoofdkussens te maken. Een erg duurzame procedure dus!

Overzicht Beste Boekweit Kussens

Wanneer je wilt direct weten wat de best geteste Boekweit kussens zijn dan kun je hieronder de door ons geteste kussens bekijken. We hebben deze geselecteerd door de kwaliteit, materiaalsoort, leverancier en prijs met elkaar te vergelijken. De volledige uitwerking vind je verder in onze koopgids.

Wat zijn de voordelen van een Boekweit kussen?

Boekweit kussens bieden vele voordelen vergeleken met de klassieke hoofdkussens die je tegenwoordig in de winkel kunt vinden. Een Boekweit hoofdkussen kan je helemaal personaliseren. De boekweit dopjes zijn namelijk los te koop waardoor je het kussen naar believen kunt bijvullen tot je jouw gewenste kussendikte hebt bereikt.

boekweit kussen op maat te vullen met boekweit

De basisregel om te weten als jouw hoofdkussen de juiste dikte heeft: als je op je zij ligt dan zou je hoofd in een rechte lijn met je ruggengraat moeten liggen.

Omdat dit type kussens erg goed verluchten door de structuur van de boekweit dopjes, krijgen schimmels of bacteriën geen kans om zich te hechten. Het kussen is daarom erg geschikt voor mensen die last hebben van een allergie zoals stofmijt.

De boekweit dopjes hoeven daardoor ook niet te worden gewassen. Af en toe de kussensloop in de wasmachine is voldoende om Boekweit kussens proper te houden

Een Boekweit hoofdkussen wordt ook vaak gekocht omwille van de warmteregulerende eigenschappen. Net zoals de huid van je lichaam wordt via de hoofdhuid ook warmte afgegeven. Dit is vooral belangrijk tijdens het slapen, want op dit moment zit het lichaam onder een deken dat de warmte vasthoudt.

Een kussen dat deze warmte afvoert, is dus een grotere garantie op een goede nachtrust, dan synthetische materialen of veren.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een boekweit hoofdkussen?

 • Vochtregulerend: het Boekweit hoofdkussen absorbeert vocht maar houdt dit niet vast. De vorm en structuur van de dopjes zorgen voor een constante ventilatie.
 • Goed ademend: de ventilatie zorgt voor een goede vochtregulering, maar ook voor het op peil houden van de temperatuur. Op een Boekweit hoofdkussen zal je zelden zweten.
 • Hypoallergeen: Schimmels en bacteriën krijgen geen kans om zich vast te zetten. De structuur van de dopjes is zo droog en licht en verlucht erg makkelijk.
 • Goede ondersteuning: boekweit biedt een goede ondersteuning van de nekspieren tijdens de nacht. Een goede ondersteuning zorgt voor minder nek- en rugklachten en geeft je spieren en wervelkolom de nodige rust tijdens de nacht.
 • Goede slaaphouding: langs je nek en achteraan je schedel loopt de splenius capitis. Een spier die belangrijk is bij het ondersteunen van je hoofd en hoofdbewegingen mogelijk maakt. Als deze spier lange tijd in een slechte houding zit of erg gespannen staat, kan dit leiden tot migraine. Een goede ondersteuning van het hoofd tijdens de nacht kan dus migraine vermijden.
 • 100% natuurlijk: een boekweit hoofdkussen is gemaakt uit een katoenen omhulsel en natuurlijke plantaardige vulling.
 • Duurzaam: vermits het kussen uit 100% natuurlijke elementen is vervaardigd, is het helemaal biologisch afbreekbaar. Boekweit doppen zijn uiteindelijk een restproduct uit de voedingsindustrie. Deze een nuttige invulling geven voor het maken van hoofdkussens vermijdt afval en de nood aan synthetische producten.

Waar moet een goed Boekweit kussen aan voldoen?

Gedaan met technische snufjes of de allernieuwste ontdekkingen op het vlak van hoofdkussens. Boekweit kussens zijn ontzettend eenvoudig in hun ontwerp. Zo eenvoudig zelfs dat je ze strikt genomen zelf kunt in mekaar knutselen. Je hebt eigenlijk maar een duurzame katoenen hoes en voldoende gereinigde boekweit doppen nodig voor het perfecte boekweit kussen.

Het is belangrijk dat de hoes afneembaar is, bijvoorbeeld met behulp van een rits, zodat deze kan gewassen worden. Het is wel belangrijk dat de boekweit doppen op een correcte manier werden gereinigd en gedroogd. Op de product beschrijving zal je vaak ook terugvinden dat de doppen werden ontdaan van stof en eventuele insecten of insecteneitjes. Het is en blijft, net als een bamboe kussen, een plantaardig product natuurlijk!

Waar moet je op letten bij het kopen van een Boekweit hoofdkussen?

Hoogte

Het Boekweit kussen moet voldoende hoog zijn om je hoofd de juiste ondersteuning te kunnen geven. Meestal is dit tussen de 8cm en 12cm dik, afhankelijk van de breedte van je schouders. Hoe breder je schouders, hoe hoger het hoofdkussen moet zijn. Je hoofd moet in lijn met je ruggengraat zijn wanneer je op je zij ligt. Heb je een erg zachte matras? Dan kies je ook beter een iets dikker Boekweit hoofdkussen.

Ondersteuning

Je nek moet tijdens het slapen correct anatomisch worden ondersteund. Indien dit niet het geval is loop je het risico op spierpijn in nek en schouders of zelfs migraine. Boekweit kussens passen zich qua vorm aan, waardoor ze ondersteuning kunnen bieden aan zowel je nek als je hoofd tijdens het slapen. Klopt de hoeveelheid boekweit doppen niet in jouw kussen? Deze kan je makkelijk zelf bijvullen tot de gewenste ondersteuning bereikt is.

Stevigheid

Boekweit kussens hebben van nature een bepaalde stevigheid. De boekweit doppen zijn veerkrachtig, maar bieden niet de zachtheid die synthetische kussens vaak wel hebben. Deze extra stevigheid van het Boekweit hoofdkussen helpt je slaaphouding te verbeteren.

Drukontlasting

Drukontlasting bij een hoofdkussen heeft invloed op verschillende lichaamsdelen. Sommige mensen hebben last van druk op hun oor wanneer ze op hun zij slapen. De structuur van een boekweit hoofdkussen ontneemt deze druk op de oorschelp. Drukontlastingskussens, zoals boekweit kussens, staan erom gekend zich aan te passen aan de natuurlijke lichaamsvormen.

Vorm

Wanneer je al je beddengoed hebt aangekocht, zoals kussenslopen, dan moet je zeker letten op de vorm en afmetingen van je boekweit hoofdkussen.

Materiaalsoort

Kies bij voorkeur boekweit kussens met een omhulsel in biologisch katoen om je ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden.

Prijs

Het duurste hoeft niet altijd het beste te zijn. Aan een boekweit hoofdkussen gaat weinig onderzoek en ontwikkeling vooraf. Uiteindelijk is het een eenvoudig kussen dat bestaat uit wat katoen, boekweit doppen en een rits. Betaal je dus niet blauw aan dit type kussen!

Top 5 Beste Boekweit kussens 2024

Wanneer we naar het beperkte aanbod van Boekweit kussens kijken is het belangrijk om een kussen aan te schaffen waarvan je de kwaliteit en oorsprong goed kunt achterhalen. In onderstaande selectie van de beste Boekweit kussens hebben we vooral op de materiaalsoorten gelet die 100% natuurlijk zijn en de prijs/kwaliteit.

Verschillende Formaten
PUUR.SHOP Biologisch Boekweit Kussen

Duurzaam en verantwoord hoofdkussen dat wordt vervaardigd in een Nederlands atelier met ruim 15 jaar ervaring met het maken van Boekweit kussens.. Er wordt uitsluitend gebruikgemaakt van biologisch geteelde boekweit en biokatoen. Het is een stevig kussen en de hoeveelheid boekweit doppen is makkelijk aan te passen.

Specificaties:

 • Afmeting: 60x40cm
 • Type slaper: zij-slaper
 • Stevigheid: stevig
 • Anti-allergie: ja
 • Materiaal tijk: biologisch katoen
Voordelen:
 • Perfect voor de milieubewuste consument, boekweit doppen werden geteeld in Polen, het katoen in Turkije.
 • Ook in andere maten verkrijgbaar: reisformaat, kinderkussen en Japanse standaard.
Nadelen:
 • Minder geschikt voor wie veel beweegt en vorm kussen zich telkens opnieuw moet aanpassen aan de nieuwe slaaphouding.
 • Vraagt wat aanpassingsvermogen als het de eerste keer is dat er met een Boekweit hoofdkussen wordt geslapen.
ACTUELE PRIJS
Biologisch geteelde boekweit
Flora King-size Boekweit Kussen

Dit Boekweit Hoofdkussen is geschikt voor alle schouderhoogtes. Hoogte van het kussen makkelijk aan te passen. Word met veel boekweitdoppen en opbergtas geleverd.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van biologisch geteelde boekweit.

Perkal katoen, maakt het tijk erg zacht want dit type katoen is uit erg fijn garen geweven en krijgt hierdoor een luxueus gevoel.

Makkelijk te reinigen en verluchten

Specificaties:

 • Afmeting: 60x42cm
 • Type slaper: zij-slaper
 • Stevigheid: stevig
 • Anti-allergie: ja
 • Materiaal tijk: Perkal katoen


Voordelen:
 • Perfect kussen bij rug- en nekklachten.
 • Ook in andere maten verkrijgbaar: reisformaat, kinderformaat en Japanse standaard.
Nadelen:
 • Relatief duurzaam, boekweit doppen worden geïmporteerd uit Azië waar ze als restproduct uit voedingsindustrie worden hergebruikt voor kussens.
 • Boekweit kussens vragen bij eerste gebruik wat aanpassing.
ACTUELE PRIJS
100% ecologisch & natuurlijk
PUUR.SHOP King size Boekweit Kussen

Pakket met extra vulling boekweit kussens

Voldoende boekweit vulling voor tien jaar slaapcomfort

Alle gebruikte producten zijn 100% biologisch geteeld of duurzaam vervaardigd

Handgemaakt, van Nederlandse makelij

Grondstoffen zoals katoen en boekweit doppen zoveel mogelijk lokaal aangekocht

Specificaties:

 • Afmeting: 60x40cm
 • Type slaper: zij-slaper
 • Stevigheid: stevig
 • Anti-allergie: ja
 • Materiaal tijk: biologisch katoen
Voordelen:
 • Een Boekweit hoofdkussen vraagt om de 3 tot 5 jaar een hervulling. Met dit pakket heb je voldoende voor 10 jaar comfort.
 • Bij elke stap in het productieproces komt duurzaamheid op de eerste plaats.
 • Meerdere afmetingen mogelijk, ook Japanse standaardmaat.
Nadelen:
 • Eerste nachten met een nieuw Boekweit hoofdkussen vragen wat aanpassingsvermogen.
 • Boekweit kussens kunnen bij ingebruikname een ruisend geluid maken 's nachts, minder geschikt voor onrustige slapers die veel bewegen.
ACTUELE PRIJS
Scherp Geprijsd
PLANTULE Biologisch Boekweit Kussen

Stevig hoofdkussen met makkelijk wasbare hoes. Alle grondstoffen komen uit de EU.

De verkoelende eigenschap van boekweit helpt tegen zwaar transpireren tijdens de slaap en verbetert de nachtrust. De boekweit doppen masseren de nek gedurende de nacht, wat migraine kan tegengaan. Plantule gaat er prat op dat alle grondstoffen biologisch werden geteeld.

Voordelen:
 • Duurzaamheid is de drijfveer van het merk Plantune. Boekweit is enerzijds een plantaardig product, maar alle grondstoffen worden ook lokaal aangekocht om vervuiling door transport te vermijden.
 • Kussen kan tot 2,7kg worden gevuld, wat ideaal is voor mensen met normale schouderhoogte. Voor brede schouders zou gerust wat extra boekweit toegevoegd kunnen worden. Moet echter apart worden aangekocht.
Nadelen:
 • Dit kussen is niet geschikt voor wie op zoek is naar een zacht hoofdkussen.
 • De afmeting is iets kleiner dan de bij ons standaard van 60x70cm maar went snel.
ACTUELE PRIJS

Koopadvies

Boekweit kussens zijn erg geschikt voor wie regelmatig last heeft van migraine. Niet alleen geven ze je nekspieren de nodige ondersteuning tijdens de slaap, ’s nachts masseert het kussen ook de gevoelige plekken op het hoofd.

Door de ventilerende eigenschappen die Boekweit hoofdkussens bieden, is nachtzweet een zaak uit het verleden en is een betere nachtrust gegarandeerd. Dit verluchtende kenmerk zorgt er ook voor dat schimmels en bacteriën geen kans krijgen om te groeien, wat Boekweit kussens hypoallergeen maakt!

Steeds vaker staat duurzaamheid bovenaan de agenda. Boekweit kussens hebben een zeer lage ecologische voetafdruk. Kies zeker steeds voor een Boekweit hoofdkussen dat vervaardigd werd uit ecologische grondstoffen zoals biologisch katoen en biologisch geteelde boekweit. Ga bij voorkeur op zoek naar een Nederlandse producent die de grondstoffen koopt uit de EU voor een optimale duurzaamheid!

Veel gestelde vragen

Heel makkelijk en snel te beantwoorden, want Boekweit hoofdkussens zijn uitgesproken stevig. De doppen hebben een bepaalde veerkracht, maar je kunt het absoluut niet vergelijken met een synthetische kussenvulling. Die stevigheid is echter nodig om de juiste ondersteuning te geven tijdens het slapen. Boekweit doppen nemen ook de vorm aan van je hoofd en nek, drukpunten op de oorschelp of wangen worden hiermee vermeden.

Het tijk van het Boekweit hoofdkussen is wasbaar, de boekweit doppen zelf niet. Dat is ook niet nodig, deze doppen zijn luchtig en verluchten zelf voldoende. Om de paar jaar is het echter handig om je Boekweit hoofdkussen van nieuwe doppen te voorzien. De oude kan je makkelijk composteren.

De prijs schommelt ongeveer tussen de 35 euro en 45 euro voor een gemiddeld Boekweit hoofdkussen. Je kunt zelf aan de slag met katoen en boekweit doppen, maar dit zal de prijs niet bepaald enorm drukken, zeker wanneer je de doppen per kilo aankoopt.

Dankzij de stevigheid van het Boekweit hoofdkussen is dit erg geschikt bij nekklachten. Niet alleen biedt het voldoende ondersteuning tijdens het slapen, maar ’s nachts wordt de nek ook gemasseerd, wat de stramme spieren losmaakt.