Als de dagen weer kort zijn en de temperatuur ver onder het vriespunt daalt, is er niets fijner dan diep wegkruipen onder een warm, zacht dekbed. Dat we in de winter allemaal graag nog een keer extra omdraaien blijkt ook uit onderzoek: in de winter slapen we een stuk langer dan in de zomer.

Belangrijk dus dat je deze uren onder een comfortabel en warm, maar toch ademend dekbed doorbrengt.

beste winterdekbed kiezen

Wil je een comfortabel winterdekbed kopen voor de koude nachten? In dit artikel lees je meer over hoe je een fijn dekbed kan vinden en ook stellen we de 7 beste winterdekbedden aan je voor.

Wat is een winterdekbed?

Een winterdekbed is specifiek gemaakt voor koude winternachten. Dat merk je bovenal aan de warmte van het dekbed: onder een winterdekbed blijf je behaaglijk warm.

Voor koukleumen is een winterdekbed geschikt in de uitloop van de herfst tot aan het begin van de lente; zij zullen dit dekbed vanaf oktober of november gebruiken tot ongeveer februari of maart.

Heb je het niet vaak echt koud, dan is een winterdekbed het beste in gebruik op de echt koude winternachten die in december tot en met februari voorkomen.

Een winterdekbed is vanwege de warmte ervan alleen geschikt voor in de winter. In andere seizoenen is dit dekbed te warm. Naast een winterdekbed zul je dus ook een ander dekbed voor de andere seizoenen moeten hebben.

Overzicht Beste Winterdekbedden

Voor een kort overzicht van de beste winterdekbedden die wij in deze koopgids beschrijven hebben we hieronder alvast een overzicht gemaakt. Elk dekbed heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen die je voor een winterbed kunt terugvinden in een uitgebreid assortiment. De selectie die we hebben gemaakt is gebaseerd op o.a. eigenschappen, ervaringen, beoordeling, prijs en kwaliteit. Alle winterdekbedden hieronder zijn top maar afhankelijk van persoonlijke wensen.

Wat is de warmteklasse van een winterdekbed?

De warmteklasse van een winterdekbed zegt iets over hoe warm het dekbed werkelijk is. Warmte wordt ingedeeld op een schaal van 1 (warmste dekbed) tot 4 (koelste dekbed). Een winterdekbed heeft warmteklasse 1 en is daardoor dus het warmste type dekbed.

Wat zijn de voordelen van een winterdekbed?

Wanneer de nachten echt koud worden, biedt een winterdekbed comfort en warmte, zonder dat het te heet wordt onder het dekbed.

Een winterdekbed ademt goed. Daarmee is een winterdekbed comfortabeler dan een combinatie van een te dun zomer- of herfstdekbed met extra dekens en plaids er overheen.

Een ander voordeel van een winterdekbed is dat je deze kant-en-klaar kan gebruiken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een 4 seizoenen dekbed waarbij je alle delen aan elkaar bevestigt. Een winterdekbed leg je simpelweg op je bed, en je bent klaar!

Welke soorten winterdekbedden zijn er?

Ben je op zoek naar een warm winterdekbed, maar weet je niet waar je moet beginnen? We stellen een paar verschillende soorten dekbedden aan je voor. Met deze informatie kun je makkelijker een keuze maken voor een comfortabel winterdekbed dat bij jou past.

verschillende soorten winterdekbbeden

Donzen winterdekbed

In donzen winterdekbedden kunnen verschillende typen dons zitten: zo zijn er donzen dekbedden met ganzendons, eendendons of veren. Wat deze verschillende soorten dons gemeen hebben?

Dons is een fijn isolerend materiaal dat tegelijkertijd licht is. Een donzen dekbed is vrij groot in volume. Dit komt doordat er veel lucht tussen het dons zit. Dankzij deze lucht is er sprake van goede vochtregulatie en dus blijf je onder een dekbed van ganzendons, eendendons of veren warm zonder te zweten.

Wollen winterdekbed

De natuurlijke eigenschappen van wol maken dit materiaal uitermate geschikt voor een warm winterdekbed. Door het gebruik van schapenwol in een winterdekbed lig je onder een warm dekbed dat tegelijkertijd goed ventileert.

Wollen dekbedden zijn erg geschikt voor mensen die het snel koud hebben in de koude wintermaanden: doordat wol zo goed isoleert, blijft het warm onder het wollen winterdekbed, ook als je ‘s nachts even uit bed gaat of in een koude slaapkamer slaapt.

Zijden winterdekbed

Slaap jij het beste in luxe hotels? Dan komt dat misschien omdat je onder een zijden winterdekbed sliep. Zijden dekbedden zijn heerlijk zacht en licht en vallen perfect om je lichaam heen.

Daarnaast is zijde warmteregulerend en vochtregulerend en anti-allergisch, waardoor het een fijn winterdekbed is als je allergisch bent voor bijvoorbeeld huisstofmijt.

Katoenen winterdekbed

Een katoenen winter dekbed is altijd een verstandige keuze. Het dekbed is lichter dan een wollen dekbed, en iets zwaarder dan een synthetisch dekbed. Katoen ademt goed, maar houdt ook de warmte vast en past daarbij goed bij de koudere dagen.

Vooral vanwege de onderhoudsvriendelijkheid is een katoenen dekbed erg geschikt voor mensen met een allergie of mensen met kinderen: een katoenen dekbed kan makkelijk gewassen worden.

Tencel winterdekbed

Tencel is een natuurlijke en duurzame stof die wordt gemaakt van de eucalyptusboom. Daar merk je overigens niks van als je onder dit winter dekbed ligt, want de stof tencel is heerlijk zacht, flexibel en ademend.

Tencel winterdekbedden nemen vocht heel goed op, zijn anti-allergisch en makkelijk te wassen. Onder een tencel dekbed ervaar je gegarandeerd een goede nachtrust!

Bamboe winterdekbed

Bamboe is een relatief nieuw materiaal dat in dekbedden wordt toegepast. Toch is de stof erg geschikt voor dekbedden: bamboe ademt namelijk erg goed en houdt je daarmee de hele nacht koel.

Zweet wordt snel opgenomen en bamboe is ook nog eens een hele duurzame stof. Een ideaal materiaal voor mensen die veel transpireren en het ‘s nachts snel warm krijgen.

Synthetisch winterdekbed

Synthetische dekbedden voelen erg licht aan. Door het gebruik van verschillende soorten vezels (zoals polyester en microvezel) kunnen synthetische dekbedden verschillende eigenschappen hebben, maar over het algemeen zijn synthetische dekbedden onderhoudsvriendelijk en prettig warm. Synthetische materialen absorberen vocht iets minder makkelijk dan andere materialen.

Winterdekbed vs. 4 seizoenen dekbed

Wanneer je op zoek gaat naar een winterdekbed, zul je ook de term vier seizoenen dekbed tegenkomen. Het verschil tussen een winterdekbed en een 4 seizoenen dekbed is dat een 4 seizoenen dekbed uit twee delen bestaat: een zomerdekbed en een dekbed voor de lente/herfst.

Wanneer je deze delen combineert, krijg je een dik dekbed dat dient als winterdekbed. Een normaal winterdekbed bestaat uit één deel en is specifiek gemaakt voor winterse omstandigheden.

Top 7 beste winterdekbedden

Ben jij op zoek naar een warm dekbed, maar weet je niet waar je moet beginnen in je zoektocht? Wij hebben voor jou gezocht naar het beste winterdekbed en laten hier de 7 beste winterdekbedden zien.

Beste Donzen Winterdekbed
1. iSleep Donzen Dekbed

Dit donzen dekbed dat gevuld is met eendendons maakt de meest koude winternacht nog comfortabel. Het dekbed voelt luchtig aan, maar biedt toch goede isolatie en goede ventilatie. Dankzij dit dekbed lig je altijd in een warm bed, zonder dat het zo warm wordt dat je gaat transpireren.

Specificaties

- Materiaal Tijk: Katoen

- Materiaal Vulling: Dons | Eendendons

- Gewicht: 800 gram

- Dikte: 20 mm

- Anti-allergie: Ja

- Wasbaar: Ja

Voordelen:
  • Donzen winterdekbedden houden je warm, zonder je te laten zweten
  • Donzen dekbedden voelen heerlijk zacht aan
  • Onderhoudsvriendelijk: het donzen dekbedden kunnen gewassen worden
Nadelen:
  • Dit donzen winterdekbed kan niet gedroogd worden in de droger
ACTUELE PRIJS
Beste wollen winterdekbed
2. Terschellinger Dekbed

Al honderden jaren lang staat wol bekend om zijn unieke eigenschappen: heerlijke warmte en een goed vochtabsorberend vermogen. Wanneer je onder dit dekbed gaat liggen, merk je meteen dat wol je heerlijk warm houdt. Het dekbed valt fijn om je lijf heen en is ook nog brandvertragend. Dit dekbed van schapenwol houdt je jarenlang comfortabel warm in de koudste winters.

Specificaties

- Materiaal Tijk: Biologisch katoen

- Materiaal Vulling: Wol | Schapenwol

- Gewicht: 1680 gram

- Dikte: 20 mm

- Anti-allergie: Nee

- Wasbaar: Ja, handwas

Voordelen:
  • Warmteklasse 1, dus altijd heerlijk warm
  • Vulling verschuift niet dankzij doorgestikte banen
  • Valt heerlijk om je heen vanwege het iets hogere gewicht
Nadelen:
  • In het begin kan het een wollen dekbed naar schapenwol ruiken. Lucht het dekbed om deze geur te verminderen
ACTUELE PRIJS
Beste Tencel Winterdekbed
3. Nuvaro Tencel Winterdekbed

Tencel is een van de beste temperatuurregulerende stoffen. Dat betekent dat je het onder dit dekbed nooit te warm zult hebben; heerlijk dromen dus! Daarnaast is tencel een ecologisch product dat biologisch afbreekbaar is. Dit dekbed is ook goed geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie en gemakkelijk te onderhouden. Dit dekbed kan je namelijk gewoon wassen in de wasmachine.

Specificaties

- Materiaal Tijk: Tencel

- Materiaal Vulling: Tencel

- Gewicht: 850 gram

- Dikte: 15 mm

- Anti-allergie: Ja

- Wasbaar: Ja

Voordelen:
  • Gevuld met Air Fleece voor een perfecte regulering van de temperatuur
  • 15 jaar garantie op het dekbed
  • Geen gebruik van dierlijke materialen
Nadelen:
  • Voor de echte koukleum is dit dekbed te fris tijdens koude nachten
ACTUELE PRIJS
Beste Synthetische winterdekbed
4. Nice Dreams Medisch Dekbed

Dit winter dekbed is gevuld met gel-fiber. Dit materiaal voelt aan als dons, maar is synthetisch en daardoor een stuk betaalbaarder. Hierdoor is het dekbed goed te onderhouden: het is wasbaar op 60 graden. Door de microvezel vulling blijf je ‘s nachts heerlijk warm en val je zonder problemen comfortabel warm in slaap.

Specificaties

- Materiaal Tijk: Microvezel

- Materiaal Vulling: Synthetisch | Microvezel | Kunstvezel

- Gewicht: 500 gram

- Dikte: 50 mm

- Anti-allergie: Ja

- Wasbaar: Ja

Voordelen:
  • Kan gewassen worden in de wasmachine en gedroogd in de droger
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
  • Anti-allergie: geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie
Nadelen:
  • Minder goed vochtregulerend dan een echt donzen dekbed
ACTUELE PRIJS
Beste Ganzendons Winterdekbed
5. Silently Donzen Dekbed

Onder dit donzen winterdekbed, gevuld met dons en veertjes, slaap je gegarandeerd heerlijk. Het dekbed voelt heerlijk licht, zacht en comfortabel aan. Het dekbed is wasbaar en ventileert heel goed: ideaal voor mensen die last hebben van nachtelijk zweten.

Specificaties

- Materiaal Tijk: Katoen

- Materiaal Vulling: Ganzendons | Ganzenveren

- Gewicht: 800 gram

- Dikte: 20 mm

- Anti-allergie: Nee

- Wasbaar: Ja

Voordelen:
  • Warmteklasse 1: Donzen dekbedden zijn heerlijk warm, zelfs in de koudste nachten
  • Gemaakt van natuurlijke producten: een donzen dekbed voelt fijn aan op de huid
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
Nadelen:
  • Niet geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt
ACTUELE PRIJS
Beste Eendendons winterdekbed
6. Ducky Dons Capella Dekbed

De vulling van dit donzen winterdekbed is een mix van eendendons en eendenveertjes. Daardoor lig je heerlijk warm onder een luchtig dekbed dat toch goed geïsoleerd is. Het dekbed heeft het speciale NOMITE keurmerk, wat betekent dat huisstofmijt geen kans heeft in dit dekbed. Ideaal voor mensen met een huisstofmijtallergie!

Specificaties

- Materiaal Tijk: Katoen

- Materiaal Vulling: Dons | Veren

- Gewicht: 1600 gram

- Dikte: 30 mm

- Anti-allergie: Ja

- Wasbaar: Ja

Voordelen:
  • Een licht donzen winterdekbed, maar toch heerlijk warm
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
  • Hoogwaardige tijk van 100% dichtgeweven katoen
Nadelen:
  • Kan in het begin nog naar de vulling ruiken. Het luchten van het dekbed helpt hiertegen.
ACTUELE PRIJS
Beste Bamboe winterdekbed
7. Boomba Bamboo dekbed

Dit dekbed bewijst dat bamboe zeker de moeite van het overwegen waard is als vulling voor een dekbed. Dit dekbed houdt je warm, zonder dat het broeierig voelt onder de dekens en ventileert perfect. Daarnaast heeft bamboe een antibacteriële werking en is het gebruik van bamboe duurzaam. Een echte aanrader!

Specificaties

- Materiaal Tijk: Bamboe

- Materiaal Vulling: Bamboe

- Gewicht: 350 gram

- Dikte: 25 mm

- Anti-allergie: Ja

- Wasbaar: Ja

Voordelen:
  • Bamboe wordt milieuvriendelijk geteeld
  • Hypoallergeen: geschikt voor mensen met allergieën
  • Onderhoudsvriendelijk: kan gewassen worden in de wasmachine
Nadelen:
  • Door de platte vezel van bamboe isoleert dit dekbed iets minder goed
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een winter dekbed?

Als je overweegt om een dekbed te gaan kopen, dan is het belangrijk om vooraf wat inzicht te hebben in wat er allemaal op de markt is, en wat de verschillen zijn tussen de dekbedden. Aan de hand van onderstaande informatie kan je beter voorbereid op zoek gaan naar een dekbed voor koude nachten dat goed bij jou past.

Kwaliteit materiaal

De kwaliteit van het materiaal zegt veel over hoe fijn het is om onder een dekbed te slapen. Bedenk daarom vooraf wat jouw voorkeuren en slaapkenmerken zijn.

Heb je het snel koud, dan is goede isolatie belangrijk. Transpireer je snel, dan is het belangrijk dat het dekbed vochtregulerend is. Op basis van deze kenmerken kies je een materiaal dat daarbij past. Zo weet je zeker dat je met het juiste dekbed thuiskomt.

Warmteklasse

De warmte van een dekbed kan je aflezen aan de klasse, waarbij klasse 1 het warmste is en klasse 4 het koelst. Voor een goed dekbed voor in de winter zijn klasse 1 en 2 aan te raden. Wanneer je het snel koud hebt, is het verstandig om te kiezen voor een dik dekbed met warmteklasse 1.

Afmetingen winterdekbed

De afmetingen van een dekbed hangen af van je eigen lengte en de afmetingen van je bed. Het wordt aangeraden om een dekbed te kopen dat in elk geval 60 cm breder is dan je matras; zo kan je jezelf lekker in een dekbed wikkelen.

Een andere stelregel is dat het dekbed 20 cm langer moet zijn dan je lichaamslengte. Vooral als je langer bent dan gemiddeld is het goed om hierop te letten, zodat ook je tenen in koude winternachten lekker onder de dekens passen!

Vochtregulatie winterdekbed

Een bekend nadeel van winterdekbedden is dat ze ook té warm kunnen zijn. Liggend onder een warm dekbed kan het zomaar gebeuren dat het zweet je uitbreekt. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het vochtregulerende vermogen van een dekbed.

Of een dekbed goed vocht afvoert, hangt af van het materiaal. Heb je ‘s nachts dus vaker last van transpireren, kijk dan extra goed naar de vochtregulatie van de verschillende winterdekbedden.

Soort Tijk

De tijk is de buitenkant van het dekbed: de verpakking van het vulmateriaal. De tijk wordt ook gestikt, om ervoor te zorgen dat de vulling goed verdeeld blijft over het hele dekbed. Ook de tijk kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Over het algemeen is de tijk van katoen: een ademend, anti-allergeen materiaal.

De kwaliteit van de tijk herken je aan de Nm-waarde: hoe hoger de waarde is, hoe beter. De Nm-waarde zegt iets over hoe fijn het garen is dat gebruikt is voor de tijk.

Anti-Allergie

Wanneer je last hebt van allergieën, is het belangrijk dat je kiest voor een anti-allergeen dekbed dat onderhoudsvriendelijk is. Op die manier kan je het dekbed namelijk zelf wassen en geef je bacteriën geen kans.

Ook bestaat er een speciaal keurmerk voor bedtextiel waarmee wordt aangegeven dat een bepaald materiaal anti-allergisch is. Dit keurmerk heet ‘NOMITE’ en is met name handig als je last hebt van een huisstofmijt allergie.

Wasbaar

Niet alle winterdekbedden zijn wasbaar. Sommige dekbedden moeten chemisch gereinigd worden, of kunnen alleen met de hand gewassen worden. Als je op voorhand weet dat je graag je dekbed wilt kunnen wassen, bijvoorbeeld als het een dekbed voor een kind is, is het dus goed om na te gaan of je een dekbed kan wassen of niet.

Prijs winterdekbed

Winterdekbedden zijn er in alle prijsklassen. Hoe duur een dekbed is, hangt vaak af van het gebruikte materiaal en hoe hoogwaardig dit materiaal is. Toch hoeft een goedkoper dekbed helemaal niet veel slechter te zijn. Belangrijk is dat je filtert op eigenschappen die voor jou echt belangrijk zijn en op basis daarvan een product kiest dat in de gewenste prijsklasse valt. Op die manier vind je altijd een dekbed dat bij je past.

Koopadvies

Ga je binnenkort een winterdekbed kopen? Bedenk dan eerst welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. Op basis daarvan zul je een aantal geschikte soorten vulling vinden die passen bij jouw kenmerken.

Vervolgens kijk je welk dekbed van het juiste materiaal in de gewenste prijsklasse valt. Hoewel de keuze voor een winterdekbed overweldigend kan zijn, hoeft het met een goede voorbereiding helemaal niet ingewikkeld te zijn om een winterdekbed te vinden waar je heerlijk onder kan slapen.

Veelgestelde vragen

De warmte van dekbedden wordt bepaald aan de hand van de warmteklasse. De hoogste klasse is 1 en de laagste is 4. Het warmste dekbed heeft klasse 1. Het merendeel van alle winterdekbedden heeft warmteklasse 1.

De kosten van een winterdekbed lopen uiteen van een paar tientjes tot aan honderden euro’s. Voor elk budget is er wel een goed winterdekbed te vinden; een hoge prijs hoeft niet te betekenen dat het duurste dekbed ook het beste winterdekbed voor jou is.

Bedenk daarom eerst goed welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn en ga op basis daarvan shoppen voor een winterdekbed.

Een goed winterdekbed houdt je warm in de winter, zonder dat het broeierig heet wordt onder de dekens of je ervan gaat zweten. Een goed winterdekbed past bij jouw gewoonten en eigenschappen en past binnen je budget.

Voor iedereen is een goed winterdekbed dus weer anders. Ga dus op zoek naar jouw favoriete winterdekbed en slaap deze winter als een roosje!