Kun je een dekbed wassen? Misschien gebruik je je dekbed al een tijdje en je vraagt je af of hij nog wel fris en schoon is. Hoe lekker zou het zijn om hem in de wasmachine te stoppen. Gewoon net zoals je dekbedovertrek. Dan weet je zeker dat al het vuil verdwijnt en slaap je weer onder een fris en fijn dekbed.

Maar hoe zit dat bij een dekbed? Wellicht past jouw model zelfs niet eens in de wasmachine? Hoe ga je dan te werk? En hoe zit het met een wollen dekbed? Of een dekbed van dons? Als je dan tenslotte besluit dat je je dekbed wast, kan dat dan vervolgens heel regelmatig of dat liever niet? En hoe was je een dekbed nu eigenlijk precies?

Lees hier alles over het dekbed wassen wat je moet weten.

Wanneer moet je je dekbed wassen?

Wanneer je een dekbed wast, is vaak persoonlijk. Dat zie je natuurlijk bij meer dingen. De een verschoont zijn bed wekelijks, terwijl een ander prima slaapt terwijl het beddengoed al bijna 2 weken niet is uitgewassen. Het is maar net waar jij je goed bij voelt.

Maar wat is een beetje gebruikelijk als het gaat om de frequentie van je dekbed wassen?
Wees er allereerst van bewust dat je dekbed lekker schoon blijft als je het overtrek regelmatig uitwast. Dat is vast en zeker al een geruststelling voor je.

dekbed in wasmachine wassen

Maar als je alleen je dekbedovertrek verschoont, is dat onvoldoende aangezien het dekbed door het verlies van dode huidcellen er bacteriën en andere beestjes problemen kan opleveren voor je gezondheid. Huisstofmijt zijn van die beestjes die in je dekbed kunnen leven van de dode huidcellen. Het is dus belangrijk om naast het beddengoed zelf ook je dekbed regelmatig te wassen.

Maar hoe vaak moet je dan je dekbed wassen? De experts verschillen hier van mening maar wij zouden adviseren om dit 1x per jaar te doen. Natuurlijk mits je vulling van je dekbed dit ook toestaat.

Het hangt dus echt af van jouw voorkeur. Was je je dekbed ieder jaar, dan zit je goed. Heb je last van een huisstofmijtallergie, dan is het natuurlijk ook mogelijk om de frequentie wat hoger te houden. Hetzelfde geldt voor personen die overmatig zweten in bed.

Wat heb je nodig om je dekbed te wassen

Wasmachine

Het is natuurlijk het gemakkelijkst als je dekbed gewoon in de wasmachine past. Dit is afhankelijk van de grootte van je wastrommel en van het volume van je dekbed. Mag je dekbed in de wasmachine, probeer het dan gewoon.

Je vouwt het dekbed dubbel en stopt het in de trommel. Je wast het vervolgens zoals het wasvoorschrift op het label dit aangeeft.

Gebruik niet te veel wasmiddel en laat dit middel goed uit het dekbed spoelen. Kies voor een extra spoeling om hier zeker van te zijn.

Handwas

Je ziet het al voor je, een dekbed in een emmer of teiltje zoals je gewoonlijk je handwasjes doet. Weet je wat je heel handig kunt gebruiken voor je dekbed?

Je badkuip! Je vult dit met wasmiddel en lauw water. Daarna mag het dekbed erin. Zorg ervoor dat het helemaal onder water kan. Misschien moet je dus nog wat water toevoegen.

Nu moet je niet lachen, want de werkwijze is nogal komisch: stap met schone voeten in het bad en loop een paar keer heen en weer over het dekbed. Zo verdwijnt al het vuil vast en zeker.

Je spoelt vervolgens net zo lang tot al het wasmiddel verdwenen is. Rol je dekbed daarna strak op om het water eruit te duwen.

Vlekkenreiniger

Is je dekbed niet helemaal aan een schoonmaakbeurt toe, maar heb je alleen een of meerdere vlekken in je dekbed? Gebruik dan een speciale vlekkenreiniger.

Lees de instructie goed door en houd het vuile gedeelte onder de stromende kraan. Breng de reiniger aan op een oude doek en wrijf net zo lang over de vlek totdat deze verdwenen is.

vlek schoonmaken dekbed

Droger

Check of je dekbed in de droger mag. Is dat het geval, dan bof je. Je wilt natuurlijk wel een luchtig dekbed droog uit de trommel halen. Dit realiseer je heel gemakkelijk door 2 tennisballen bij het dekbed in de droger te doen.

Waar moet je op letten voordat je begint met wassen?

Voordat je je wasmachine in de wasmachine stopt, zoek je eerst het wasvoorschrift op het etiket op. Lees dit aandachtig door en volg de aanwijzingen precies op. Stop je dekbed alleen in de wasmachine als dit echt kan. Ook controleer je even hoe warm je het dekbed mag wassen.

Welke soorten dekbedden kun je wassen?

Wat voor dekbed heb jij? Het is wel belangrijk dat je dat helder hebt, want niet alle dekbedden kunnen in de wasmachine. Ook vraagt het ene dekbed om een andere behandeling dan het andere dekbed.

Donzen dekbed wassen

Een donzen dekbed kun je eenvoudig wassen in de wasmachine. Kijk goed op het wasvoorschrift van jouw donzen dekbed voor de beste temperatuur. De meeste donzen dekbedden kunnen van 40 tot 60 graden worden gewassen op het fijnwas,- of het wolwasprogramma. Je zult zien dat het dekbed goed schoon wordt op deze temperatuur.

Wanneer het donzen dekbed niet in de wasmachine past kun je het met de hand wassen. Let er wel op dat je niet te veel wasmiddel gebruikt en het dekbed ook goed uitspoelt.

Tip: Om het beste resultaat te bereiken kun je het beste gebruikmaken van een donswasmiddel.

Het donzen dekbed mag je in de droger doen op maximaal 30 graden. Wanneer je een paar tennisballen erbij doet zal het dekbed nog beter drogen. Zorg ervoor dat je goed controleert of het dekbed volledig droog is geworden. Hang het ergens uit en laat het een dag nadrogen.

Wollen dekbed wassen

Waarschijnlijk was je er al bang voor, maar veel wollen dekbedden kun je niet reinigen in de wasmachine. Houd je altijd aan de instructies die je aantreft in het label. Wol kan soms enorm krimpen als je het wast.

Wist je ook dat wol van zichzelf al reinigend is? Vanuit dat oogpunt is een wasbeurt dus ook niet nodig. Schudt je dekbed elke dag op en hang het regelmatig buiten.

Mag jouw wollen dekbed niet in de wasmachine en wil je af en toe toch een grondige reinigingsbeurt? Kies dan voor de stomerij.

Wanneer je een ongelukje hebt met je wollen dekbed en een vlek handmatig wilt verwijderen, gebruik dan gewoon groene zeep. Laat je wollen dekbed regelmatig luchten om hem lekker fris te houden.

Synthetisch dekbed wassen

Het is geen enkel probleem om een synthetisch dekbed in de wasmachine te doen. Volg de instructies op het label op en de rest gaat vanzelf. Meestal is het dekbed op 60 graden te reinigen en hierdoor ben je verzekerd dat alle huisstofmijt is bestreden.

Zijde dekbed wassen

Een zijden dekbed kun je beter niet wassen. Het is ook helemaal niet nodig, omdat deze vulling geen vuil aantrekt en ook volledig anti-allergisch is. Hang je dekbed om de paar maanden buiten in de schaduw en het is al genoeg. Is een reinigingsbeurt toch echt nodig, wat zelden voorkomt bij een dekbed van zijde, kies dan voor de stomerij.

Het is natuurlijk wel zo dat de levensduur van een dekbed minder wordt als je het dekbed vaak wast. Hoe hier rekening mee bij de aanschaf van een dekbed. Kijk dus ook altijd even of je het dekbed wel kunt wassen als dit voor jou belangrijk is.

Hoe lang duurt het voordat je dekbed schoon is?

Trek er zeker even een dagje tijd voor uit als je je dekbed wilt wassen. Begin vroeg op de dag als je ’s avonds weer een droog dekbed op je bed wilt hebben. Het ligt er natuurlijk ook aan of je dekbed wel of niet in de droger mag.

Je begint dan met een beurt in de wasmachine en vervolgens moet je dekbed een aardig tijdje in de droger. Mag jouw dekbed niet in de droger, kies dan voor een droge of zonnige dag.

Ga er vanuit dat je dekbed een dag moet drogen. Wees zelf ook beschikbaar, want het is belangrijk om het dekbed elk uur even lekker op te kloppen.

Veelgestelde vragen

Op zich kun je een nieuw dekbed wassen, maar waarom zou je het doen. Vind je het luchtje niet prettig, hang het dekbed dan liever een tijdje buiten.

Nieuw beddengoed was je vaak wel uit, maar met een dekbed kun je dat beter niet doen. Wil je het toch graag, kies dan voor een zo laag mogelijke temperatuur en minder intensief wasprogramma.

Veel dekbedden zijn uit te wassen, maar zijden dekbedden kun je niet uitwassen. Bij wollen dekbedden hangt het af van jouw specifieke dekbed. Kijk daarom altijd goed naar het label waarop je de wasinstructies vindt.

Natuurlijk kun je wel vlekjes verwijderen of eventueel je dekbed een keer naar de stomerij brengen.

Als jouw dekbed in de wasmachine kan, doe het dan in dit apparaat. Een dekbed met de hand wassen is een enorme klus. Of het moet enkel gaan om een vlekje terwijl de rest van het dekbed nog wel schoon is. Dan maak je alleen de betreffende plek even schoon.

Heb je toch een dekbed dat nodig gewassen moet worden en kan of past het niet in de wasmachine? Dan is een badkuip een goed alternatief.

Je mag een dekbed net zo vaak wassen als dat jij wilt. Ook experts zijn verdeeld over de frequentie. De een beweert elke 4 maanden en de ander eens in de 4 jaar. Doe dus waar jij je goed bij voelt. Maar bedenk wel dat het niet al te best is voor je dekbed als je het te vaak wast. Dan is de kans groot dat je eerder toe bent aan een nieuw dekbed.