Je bent op zoek naar een wollen dekbed? Dan heb je zeker gekozen voor een duurzame maar vooral ook een beter slaapcomfort.

Uit onderzoek van de Hersenstichting blijkt namelijk dat 63 procent van de Nederlanders niet positief is over zijn of haar slaapkwaliteit. Vrouwen slapen over het algemeen nog slechter dan mannen. 63 procent geeft aan regelmatig wakker te liggen, tegenover 38 procent van de mannen. En dat terwijl voldoende slapen essentieel is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

Gelukkig ontdekken steeds meer mensen de voordelen van wollen dekbedden. Het materiaal is zacht, warm, comfortabel en duurzaam. Maar hoe kies je nu het beste wollen dekbed? 

Wij helpen jou graag bij het kiezen van het juiste product. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over wollen dekbedden. Welke soorten zijn er en waar moet je op letten als je er een wilt aanschaffen? Tenslotte hebben we de tien beste exemplaren op een rijtje gezet. Hopelijk maak je op die manier de beste keuze en slaap je binnenkort als een roos!

Wat is een wollen dekbed?

Wie voldoende slaapt, begint met een fris en uitgerust gevoel aan de dag. Een goede slaapomgeving met voldoende frisse lucht, een fijne kamertemperatuur en weinig lawaai draagt daar zeker aan bij. En we mogen het belang van een heerlijk zacht wollen dekbed zeker niet onderschatten. 

De uitdrukking ‘onder de wol kruipen’ bestaat niet voor niets. Mensen zijn altijd al dol geweest op dit materiaal dat bestaat uit natuurlijke vezels van dieren als schapen, alpaca’s, geiten en konijnen. 

Wist je dat de geschiedenis van wol duizenden jaren terug gaat? De eerste wol industrie ontstond al 1500 jaar voor Christus. Mensen maakten er graag zachte truien en dekens van. Het duurde echter tot de Middeleeuwen voordat wol zich ontpopte tot een belangrijk onderdeel van de internationale handel.

Wat is de zachtste wol?

Tegenwoordig heb je een ruime keuze wanneer het om wollen dekbedden gaat. Zo is er schapenwol, maar ook lamswol, alpacawol en merino wol te koop. 

Droom je van een zacht en comfortabel dekbed? Misschien is dan merino wol precies waar je naar op zoek bent. Dit type wol zorgt namelijk voor het zachtste dekbed dat je maar bedenken kunt.

Het is afkomstig van het merino schaap die zowel in Australië, Nieuw-Zeeland als Spanje leeft. Door het warme klimaat van deze landen zijn de vezels vier keer zo dun als die van gewone wol. Dit maakt ze uiterst zacht, flexibel, fijn en geschikt voor dekbedden.

Overzicht beste wollen dekbedden

Wanneer je direct wilt weten wat de beste wollen dekbedden zijn dan kun je hieronder de door ons geteste collectie bekijken. We hebben deze producten geselecteerd door een uitgebreide analyse. Hierbij hebben we naar functionaliteit, kwaliteit, ervaringen van klanten en prijs gekeken. De uitgebreide uitwerking hiervan vind je verderop in onze koopgids.

Wat zijn de voor- en nadelen van een wollen dekbed?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de voor én nadelen van wollen dekbedden. We helpen je graag een handje en hebben ze voor je op een rijtje gezet.

schapen wol

Wat zijn de voordelen van een wollen dekbed?

Het ademt goed: Het reguleert warmte en vocht en heeft daardoor een groot absorberend vermogen. Dit maakt een wollen dekbed uiterst geschikt voor zowel warme als koude nachten.

• Het voorkomt huismijt en bacteriën: Ieder mens verliest tijdens het slapen vocht. Wol kan vocht opnemen en reguleren. Ook blijft het droog, waardoor schimmels en huisstofmijt worden voorkomen. Een fijne gedachte!

Het reinigt zichzelf: Wol is vuilafstotend, zelfreinigend en weet bacteriën buiten de deur te houden. Dit is allemaal te danken aan de substantie ‘lanoline’. Dit is vet afkomstig uit de wol van schapen en wordt gewonnen tijdens het wassen van schapenwol. Natuurlijk moet je een wollen dekbed af en toe wel luchten. En is het echt vies? Breng het dekbed dan naar de stomerij.

Het heeft een lange levensduur: Wol vezel is elastisch. Op het moment dat je de vezel uittrekt schiet het vanzelf weer terug. Door de kracht en elasticiteit gaat een wollen dekbed ongeveer tien jaar mee. Je kunt er dus behoorlijk lang van genieten.

Het is duurzaam: Wie slaapt onder een wollen dekbed draagt ook zijn steentje bij aan een betere wereld. Het is namelijk honderd procent duurzaam materiaal.

Wat zijn de nadelen van een wollen dekbed?

Het is een dierlijk product: Niet iedereen wil gebruikmaken van dierlijke producten.

Sommige mensen zijn allergisch voor lanoline: Lanoline is een belangrijk bestanddeel van wol. Een ander woord voor lanoline is ‘wolvet’. Helaas zijn sommige mensen allergisch voor deze substantie.

Het is niet te wassen: Het is absoluut geen goed idee om een wollen dekbed in de wasmachine te stoppen. Je kunt het wel buiten laten luchten of eventueel naar een stomerij brengen.

Wanneer kies je voor een wollen dekbed?

Steeds meer Nederlanders beseffen hoe belangrijk een goede nachtrust is. Maar ze weten lang niet altijd hoe je een fijne slaapomgeving creëert. Door een wollen dekbed aan te schaffen maak je een goede eerste stap. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor dit materiaal. Neem alleen al het duurzame aspect. Wol is honderd procent natuurlijk en bio-afbreekbaar. Dit is een aspect dat in de huidige samenleving belangrijk wordt gevonden.

Perfecte vochtregulatie

Wol zorgt dankzij de uitstekende vochtregulatie voor optimaal slaapcomfort. In de zomermaanden kunnen de temperaturen hoog oplopen. De kans is groot dat je tijdens het slapen gaat zweten. Het beste wollen dekbed is in staat om transpiratie af te voeren. Het blijft altijd droog en voorkomt daarmee ook schimmels en bacteriën.

Lekker warm in de winter én zomermaanden

Wollen dekbedden zijn niet alleen populair vanwege hun vochtregulerende eigenschappen. Ze zijn ook warmer dan dekbedden van andere materialen. Dit komt door het feit dat wol uit honderd procent natuurlijke vezels bestaat. Daardoor is het in staat om warmte goed vast te houden.

Veel mensen vinden het dan ook fijn om in de koude wintermaanden onder de wol te kruipen. Toch voelt een wollen dekbed ook in de zomermaanden fijn aan. Bij een hoge temperatuur laat het de warmte gemakkelijk los, waardoor je ook tijdens een hittegolf prima slaapt.

Welk soorten wollen dekbedden zijn er?

Wollen dekbedden zijn zowel geschikt voor de zomer als in de winter. Wel zijn er speciale zomerdekbedden en winterdekbedden beschikbaar. Die bestaan op hun beurt weer uit schapenwol, lamswol of alpacawol.

De eerste twee soorten wol zijn heerlijk warm en comfortabel. Wil je echter graag het sterkste beste wollen dekbed dat er bestaat? Kies dan voor alpacawol dat dankzij buitengewoon kleine holle ruimtes binnen de vezels drie keer zo sterk is als schapenwol.

Terschellinger dekbed

Hou warmte vast met een winterdekbed

Een groot voordeel van een winterdekbed is dat het de warmte goed weet vast te houden. Daardoor heb je het ook lekker warm als de temperaturen buiten onder het kwikpunt dalen.

Wist je dat wol in staat is om 35 procent van zijn eigen gewicht aan vocht op te nemen? Op het moment dat wol vocht opneemt staat het warmte af. Dit zorgt voor evenwichtige warmte-isolatie. Daardoor heb je het onder de dekens nooit te warm, zelfs niet in de zomermaanden.

Een zomerdekbed heeft het vermogen om warmte los te laten. En mocht je toch zweten, dan neemt het dekbed het vocht op.

Welke voordelen biedt een vier seizoenen dekbed?

Een zomerdekbed en een winterdekbed in de kast neemt natuurlijk wel ruimte in. Heb je daar geen behoefte aan? Dan is het aanschaffen van een all-seasons dekbed ook een optie. Wel zijn er enkele zaken waar je op moet letten.

Zo is het goed om te weten dat een seizoensdekbed vaak uit twee losse delen bestaat, namelijk een winter- en zomer kant. Dit is aan de ene kant praktisch omdat je ze gemakkelijk kunt wisselen.

Aan de andere kant is een all-seasons wollen dekbed wel duurder dan een los dekbed. Onthoud echter dat je voor het gemak en dat is ook veel waard.

Bovendien is een seizoenseditie wel goedkoper dan het los aanschaffen van een zomerdekbed en winterdekbed.

Top 10 beste wollen dekbedden

Wij nemen je graag veel werk uit handen. Zodoende hebben we ons verdiept in de beste wollen dekbedden van dit moment, inclusief hun voor- en nadelen.

Beste Wollen Dekbed
1. Texeler Puurnatuur Wollen Dekbed 4 seizoenen
5.0

Dit comfortabele wollen vierseizoenendekbed van Texeler® is onze absolute topper van de wollen dekbedden. Dit Nederlandse merk is al sinds 1984 toonaangevend met verschillende soorten wollen dekbedden. De Texeler Puurnatuur is zo'n dekbed die verwerkt is met 100% zuiver scheerwol van Texelse schapen die geselecteerd zijn op de juiste vezeldikte. Het dekbed is veerkrachtig en licht maar ook zeer vochtregulerend waardoor je het in de zomer ook nooit te warm hebt. Voor de winter werkt het wol als voor een schaap en zal het een extra isolerende werking hebben waardoor je het nooit te koud zult hebben in bed. Bovendien is de tijk gemaakt van het ecologische perkal / katoen en hierdoor altijd fris en luchtig. Dit dekbed bestaat uit twee delen waarbij het zomerdeel bestaat uit een vulling van 250 gr/m2 en het voorjaar en najaarsdeel een vulling heeft van 450 gr/m2. Voor de echte koude maanden rits je beide delen aan elkaar en heb je een heerlijk winterdekbed.

Wanneer je een nog hogere kwaliteit wilt dan kun je ook nog kiezen voor een Tencel tijk die nog beter je vocht zal reguleren. Bovendien heeft dit vierseizoenen dekbed een lamswollen vulling die dubbel gekamd is voor nog meer comfort.

Voordelen:
 • Beste wolkwaliteit
 • Milieuvriendelijke tijk
 • Goede vochtregulatie
 • Mooi afwerking
 • Ideaal voor ieder seizoen
Nadelen:
 • Prijs ligt voor deze kwaliteit hoger
ACTUELE PRIJS ACTUELE PRIJS TENCEL
Uitstekende Kwaliteit
2. Terschellinger Zuiver Scheer Wollen Dekbed
5.0

De Terschellinger/Luxe 4-Seizoenen staat bekend als een fijn wollen dekbed omdat het zorgt voor perfecte vochtregulatie en warmtespreiding. De wol is met zorg en aandacht behandeld zodat natuurlijke ingrediënten als lanoline perfect hun werk kunnen doen.

Voordelen:
 • Voorzien van stevige metalen drukknopen.
 • Dankzij de vochtregulatie en warmtespreiding perfect voor de zomer en winter.
 • Het is brandvertragend.
 • Elke drie jaar volledige garantie.
Nadelen:
 • Dekbed is zwaarder dan een donzen variant.
ACTUELE PRIJS
100% Wol
3. TIMZO Wollen Dekbed Vierseizoenen Dekbed
5.0

Het is duidelijk te merken dat er veel zorg en aandacht is besteed aan het TIMZO Dekbed Vierseizoenen. De binnenkant bestaat uit honderd procent zuivere scheerwol van het Texelse schaap en dat merk je aan de zachtheid en het comfort. De wol zorgt voor warmte, reguleert vocht en is dankzij de lanoline gedeeltelijk zelfreinigend.

Voordelen:
 • Binnenkant bestaat uit zuiver scheerwol van het Texelse schaap. Zorgt voor ultiem comfort.
 • Gedeeltelijk zelfreinigend.
 • Uitstekende vochtregulatie.
 • Zeer goede veerkracht, waardoor het dekbed altijd in vorm blijft.
 • Bestaat uit een zomer – en herfstdeel die je met knopjes aan elkaar kunt bevestigen.
Nadelen:
 • Knoopjes laten soms los.
 • Voelt zwaarder aan dan een donzen dekbed.
ACTUELE PRIJS
100% Zuivere Texels Schapenwol
4. Texels Schapenwol Dekbed 4-Seizoenen Dekbed
5.0

Wil je gezond en comfortabel slapen? Misschien is het 4-Seizoenen 100 % zuivere Texels Schapenwol Dekbed precies waar je naar zoekt. Het zorgt dankzij de ademende eigenschappen voor lucht en vochtregulatie in iedere slaapkamer. Daardoor slaap je in de zomer én winter als een roos!

Voordelen:
 • Het is van nature ademend en isolerend.
 • Het zorgt voor een uitstekende lucht- en vochtregulatie.
 • Heet een hoog vochtopnemend vermogen.
 • Bestaat uit een zomer- en een herfstdeel.
Nadelen:
 • Sluiting kan beter.
 • Kan wat zwaar aanvoelen in de winter.
ACTUELE PRIJS
Hollandse schapenwol
6. Shepherd Wollen 4-Seizoenen Dekbed Wol
5.0

Voor het Sheperd Wollen 4-Seizoenen Dekbed is alleen het beste schapenwol van vaderlandse bodem gebruikt. Dit in combinatie met Perkal katoen zorgt voor ongekend veel comfort en veerkrachtigheid.

Voordelen:
 • Bestaat Hollands schapenwol van zeer hoge kwaliteit en soepel Perkal katoen.
 • 100 procent zuivere scheerwol gebruikt voor de inhoud van het dekbed.
 • Beschikt over het Wool keurmerk.
 • Zeer veerkrachtig.
 • Vochtregulatie is uitstekend.
 • Bestaat uit twee delen: een zomergedeelte- en een herfst variant.
 • Je kunt het zomer- en herfstdeel samenvoegen om er een winterdekbed van te maken.
Nadelen:
 • Het voelt vrij zwaar aan.
ACTUELE PRIJS
Warmteklasse 1 Dekbed
7. Snoozing Texel Dekbed
5.0

Zoek je naar comfort en warmte? Dan word je door het Snoozing Texel wollen dekbed zeker niet teleurgesteld. Het is gevuld met 100 procent scheerwol en daardoor heerlijk warm. Bovendien valt het wollen dekbed in warmteklasse 1. Dat is goed nieuws, want daardoor hou je ook in de winter warmte voeten!

Voordelen:
 • Gemaakt van 100 procent percale katoen.Dit zorgt voor een zacht en soepel dekbed.
 • Dekbed kriebelt niet omdat de tijk zeer dicht geweven is.
 • Vulling van 100 procent scheerwol.
 • Warmteklasse 1, dus ook perfect voor in de winter.
 • Uitstekende vochtregulatie.
Nadelen:
 • Schuift wat minder gemakkelijk omdat het een vrij zwaar dekbed is.
ACTUELE PRIJS
Scherp geprijsd
8. Cinderella Lana Wol Dekbed
5.0

Het Cinderella Lana Dekbed is hét voorbeeld van puur natuur. Het bestaat namelijk uit zuiver Texelse scheerwol. Daardoor is perfecte vochtregulatie en optimalisatie isolatie gegarandeerd.

Voordelen:
 • Natuurlijk product.
 • Perfecte warmte isolatie.
 • Vochtregulatie is dankzij het gebruik van Texelse scheerwol uitstekend.
Nadelen:
 • Kan in het begin muf ruiken.
ACTUELE PRIJS
Pure Schapenwol
9. Terschellinger Winter wollen dekbed
5.0

Het Terschellinger winter wollen dekbed zorgt voor een optimaal gevoel van behaaglijkheid. Dat de inhoud bestaat uit pure schapenwol speelt zeker een rol. Wist je dat het een laag van ontelbaar veel luchtkussentjes vormt? En die brengen op hun beurt warmte, comfort én ventilatie met zich mee.

Voordelen:
 • De gekroesde wol en luchtkussentjes zorgen voor perfecte ventilatie.
 • De vochtregulatie is uitstekend.
 • Unieke warmtespreiding dankzij het gebruik van pure schapenwol.
 • Wol is zo behandeld dat natuurlijke ingrediënten als Lanoline in goede conditie blijven.
 • Vulling verschuift nooit omdat het wollen dekbed is doorgestikt in banen.
Nadelen:
 • In het begin ruik je de schapengeur een beetje, dus luchten gewenst.
 • Voelt een beetje stug aan het begin.
ACTUELE PRIJS
Alpaca Wol
10. Alpaca Excellent Wollen Dekbed
4.5

Het is niet fijn om het altijd koud te hebben in bed. Gelukkig zijn koude lichaamsdelen dankzij het Alpaca Excellent wol dekbed 4 seizoenen voorgoed verleden tijd. Dankzij het gebruik van kwaliteitswol zorgt het voor optimale warmte, comfort en isolatie.

Voordelen:
 • Zorgt voor warmtespreiding en is daardoor ideaal voor in de zomer en winter.
 • Zeer stevig dankzij de Alpaca wol.
 • Neemt transpiratievocht snel op.
Nadelen:
 • Zwaarder dan een donzen dekbed.
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wollen dekbed?

Natuurlijk wil je graag het beste wollen dekbed in huis halen. Het grote absorberende vermogen, de warmte en het duurzame aspect zijn slechts enkele pluspunten van dit materiaal. Wel zijn er bij het kopen van wollen dekbedden een aantal zaken waar je goed op moet letten. Zo is het belangrijk om te letten op de volgende zaken:

Wol van goede kwaliteit moet goed ademen en houdt je warm. Daarnaast dient het vocht goed vast te houden en elastisch te zijn. Ook elasticiteit en zachtheid zijn kwaliteitskenmerken.

Hou bij het kiezen van het beste wollen dekbed rekening met de afmetingen. Heb je een eenpersoons dekbed of een tweepersoons dekbed nodig?

Het beste wollen dekbed is in staat om jou zomers ondanks de hitte heerlijk te laten slapen, terwijl het je in de winter warm houdt.

Wol in staat om 35 procent van zijn eigen gewicht op te nemen aan vocht. Een indrukwekkend percentage. Daardoor is het mogelijk om warmte af te staan. Het resultaat? Goede warmte isolatie, waardoor je het in bed nooit te warm krijgt.

Een wollen dekbed bestaat uit twee delen, namelijk een wolvlies en tijk. De tijk zit om het wolvlies heen en omhult dus het dekbed. Zodoende is het belangrijk dat een tijk bestaat uit een soepele, dichte en lichte stof.

Het beste wollen dekbed mag jou nooit de kriebels geven. Omdat het materiaal zo goed ventileert hebben schimmels en huisstofmijt geen enkele kans.

Wol is zelfreinigend en hoeft dus niet gewassen te worden. Laat het wel regelmatig even luchten.

Kijk bij het kiezen van een wollen dekbed naar de gebruikte stiksels. De beste keuze is een dekbed met stiksels die de vulling zoveel mogelijk warmte laat isoleren.

Hou rekening met je budget. Aan een wollen dekbed van goede kwaliteit hangt een prijskaartje. Aan de andere kant zijn het comfort, de warmte en de duurzaamheid de prijs meer dan waard.

Koopadvies

Tussen wollen dekbedden bestaan veel verschillen wat betreft kwaliteit. Het is verstandig om uitgebreid onderzoek te doen voordat je een aankoop doet. Op die manier maak je uiteindelijk een betere keuze. Wij raden aan om ten eerste te kijken naar kwaliteit van het wol. Informeer naar wat het vandaan komt. Van welk dier is het wol afkomstig? Ook is het belangrijk dat het een natuurlijk product betreft dat bioafbreekbaar is. Met schapenwol zit je helemaal goed.

Merino: zeer zachte wol

Wil je een duurzaam wollen dekbed dat zachter is dan ooit? Kies dan voor merinowol, afkomstig van het merino schaap.

Let daarnaast goed op de details van het dekbed, zoals de tijk afwerking en de stiksels. Kies wat betreft de tijk voor een soepel en licht omhulsel om jouw dekbed perfect af te laten werken. Stiksels moeten de warmte zoveel mogelijk zien te isoleren. Daardoor heb je het nooit te warm of te koud onder het dekbed. Wel zo fijn!

Veelgestelde vragen

Misschien heb je nog een aantal vragen voordat je definitief de keuze doorhakt en het beste wollen dekbed aanschaft. Wij beantwoorden ze graag voor je.

De vraag ‘wat is het beste wollen dekbed’ is niet met één simpel antwoord te beantwoorden. Het is afhankelijk van jouw eigen wensen en voorkeuren. Dit maakt het des te belangrijker om jouw eigen voorkeuren op papier te zetten. Wat voor soort wollen dekbed wil je bijvoorbeeld (van schapenwol of toch liever het stevige alpaca wol?) en welke grootte moet het zijn? 

Natuurlijk zijn er wel een aantal eisen waar een wollen dekbed aan moet voldoen. Zo moet het ademend warm, vochtregulerend en isolerend zijn. Ook is het zeer belangrijk dat de stiksels en het tijk perfect zijn afgewerkt. De 10 beste wollen dekbedden uit dit artikel voldoen aan al die eisen. Dus met een van de dekbedden uit dat rijtje maak je een goede keuze!

De kosten van een wollen dekbed verschillen sterk. Ga er vanuit dat je minstens 70 euro kwijt bent voor een vier seizoenen dekbed van zuiver scheerwollen. Hoe beter de kwaliteit en hoe groter het dekbed, hoe meer je kwijt bent. Zo kost een lits-jumeaux van 240×220 centimeter al snel 140 euro of meer. Een tweepersoons wollen dekbed krijg je niet snel voor onder de 100 euro. Hou deze prijzen in je achterhoofd tijdens jouw zoektocht naar het beste wollen dekbed.

Een wollen dekbed van goede kwaliteit gaat bij intensief gebruik 5 tot 10 jaar mee. Wanneer je het dekbed in slechts één seizoen gebruikt, zoals de zomer of winter, kun je er vaak zelfs nog langer van genieten.

Een wollen dekbed voor de zomer is echt niet te warm. Dit is te danken aan het wolvet en het kroezige karakter van dit materiaal. Dit zorgt voor een isolerende werking, waardoor je het met een winterdekbed lekker warm hebt. Bij warme temperaturen werkt de wol juist verkoelend en regulerend waardoor plakkerige nachten gelukkig voorgoed verleden tijd zijn.