Iedereen weet dat cafeïne de nachtrust verstoort. Na het drinken van cafeïne slaap je onrustig en word je vaker wakker. Het is zelfs zo erg dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Overdag drink je koffie om wakker te blijven en ‘s avonds kan je van deze cafeïne niet goed slapen.

Gebroken nachten kunnen ernstige gevolgen met zich meebrengen. Een goede nachtrust is van essentieel belang om je fit te voelen. Tijdens het slapen herstellen je spieren zich en laadt je lichaam zich weer op. Een slechte nachtrust geeft je de volgende dag een loom gevoel en je zal je de hele dag lang vermoeid voelen.

Dat cafeïne en slaap geen goede combinatie is, daar zijn we het over eens. In dit artikel gaan we echter dieper in op de exacte werking van cafeïne en bekijken we hoe lang deze substantie in je lichaam blijft. Bovendien geven we ook aan hoeveel kopjes koffie per dag je kan drinken, zonder dat de cafeïne je nachtrust negatief beïnvloedt.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die in verschillende drankjes en etenswaren zit. Cafeïne komt van nature voor in koffiebonen, cacaobonen en theebladeren. Soms verloopt de productie van deze stof echter ook kunstmatig.

Cafeïne is een stimulerende stof. Na het drinken van één of twee kopjes koffie zal je concentratievermogen verbeteren en verdwijnt je vermoeidheid. De cafeïne stimuleert je zenuwstelsel, je hartslag en je ademhaling. Bovendien zal je lichaam adrenaline aanmaken, waardoor je meteen een energieboost krijgt.

Er bestaan ontzettend veel producten waar cafeïne in zit. Het is soms moeilijk om te bepalen hoeveel cafeïne er juist in een bepaald drankje zit. In het algemeen kan je stellen dat koffie de meeste cafeïne bevat. In vergelijking met frisdrank verdubbelt de hoeveelheid cafeïne in koffie zelfs.

Als je regelmatig koffie drinkt, moet je daarom goed oppassen dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt. Te veel cafeïne kan namelijk leiden tot hoofdpijn , rusteloosheid en slaapproblemen.

Cafeïne

Is cafeïne slecht voor je hersenen?

Na het nuttigen van een drankje met cafeïne neemt je lichaam deze stimulerende stof erg snel op. Meestal voel je het effect ongeveer 30 tot 60 minuten na het drinken, al verschilt dit enorm van persoon tot persoon. Zodra je lichaam de cafeïne heeft opgenomen, verspreidt de stof zich door heel het lichaam en na verloop van tijd bereikt de cafeïne ook de hersenen.

Eenmaal in de hersenen verstoort de cafeïne het effect van adenosine. Adenosine is een stof die zich in je hersenen opbouwt terwijl je wakker bent. Je mentale functies zullen langzaamaan vertragen en zodra je voldoende adenosine hebt verzameld, begin je je moe te voelen. Tijdens het slapen breekt je hersenen de adenosine weer af en je wordt weer wakker als het grootste deel van deze stof verdwenen is.

Adenosine is een erg belangrijk onderdeel van de slaapcyclus. Door cafeïne te drinken, breng je dit proces uit balans. Je produceert nog steeds adenosine, maar je zal de effecten niet voelen. Cafeïne blokkeert de werking van deze stof en je zal langer wakker en alert blijven.

Verder heeft cafeïne ook een invloed op de cognitieve processen en op je stemming. Dit komt omdat cafeïne een psychoactieve stof is die de werking van neurotransmitters in de hersenen kan wijzigen. Het effect van cafeïne op de hersenen is enorm groot en je mag het gevaar van deze stimulerende substantie zeker niet onderschatten.

Wat zijn de gevaren van cafeïne en slaap

Cafeïne heeft een enorme invloed op je slaap. Na het gebruik van cafeïne zal je niet alleen minder lang slapen, de kwaliteit van je slaapcyclus gaat er ook op achteruit en de kans op slaapproblemen is groter.

Als je cafeïne drinkt om wakker te blijven, kan dit bovendien leiden tot slapeloosheid en kunnen er zelfs angsten ontstaan.

Je slaapcyclus bestaat uit verschillende fases. Eén van deze stadia is de diepe slaap. Deze fase is van essentieel belang om fit wakker te worden.

Tijdens de diepe slaap herstelt het lichaam zich en verwerken de hersenen alle nieuwe informatie en emoties van de afgelopen dag.

De inname van cafeïne heeft een rechtstreeks effect op dit deel van de slaapcyclus. Je zult minder diep slapen en je wordt de volgende dag dan ook vermoeid wakker.

gevaren van cafeïne voor je slaap

Heel wat mensen denken dat een kopje koffie in de namiddag je slaap niet kan beïnvloeden. Uit onderzoek is echter gebleken dat de cafeïne voor een zeer lange tijd actief blijft. Als je bijvoorbeeld zes uur voor bedtijd cafeïne inneemt, zal je nachtrust met een uur inkorten.

Cafeïne heeft een opwekkende werking en heel wat mensen gebruiken deze stof om langer wakker te blijven. Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel en geeft je zo een energieboost. Het is zo dat je na het drinken van cafeïne (tijdelijk) alerter bent.

Het drinken van cafeïne werkt een slaaptekort echter niet weg en vervangt de nachtrust zeker niet. Bovendien kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. Overdag heb je koffie nodig om wakker te blijven en ´’s nachts kun je door de cafeïne niet goed slapen.

Het gebruik van cafeïne om ´’s nachts langer wakker te blijven, kan ernstige slaapproblemen als gevolg hebben. Je hebt meer kans op nachtmerries en angstaanvallen. Na verloop van tijd kan een teveel aan cafeïne zelfs tot insomnia leiden.

Hoe lang werkt koffie?

Zodra je cafeïne hebt ingenomen, begint het lichaam deze stof te verwerken. Het stimulerend effect treedt meteen in werking en je zal de effecten al snel ondervinden. De uitwerking neemt langzaamaan af en verdwijnt zodra je geen cafeïne meer in je lichaam hebt.

Het piekniveau van het stimulerend effect van cafeïne vindt binnen de 60 minuten na inname plaatst. Tijdens deze periode verwerkt je lichaam de helft van de opgenomen cafeïne. De andere helft blijft echter voor meer dan vijf uur actief. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor cafeïne en zullen de effecten zelfs urenlang voelen.

Zodra de cafeïne door je lichaam is opgenomen, is het erg moeilijk om de werking van deze stof te verminderen. Je moet in dit geval wachten tot de cafeïne op een natuurlijke manier wordt afgebroken.

Door regelmatig koffie te drinken, bouw je een tolerantie op. Je zal het stimulerend effect steeds minder voelen en na verloop van tijd heeft de cafeïne zelfs geen enkele invloed meer. Je zal steeds meer cafeïne nodig hebben en dit is dan ook één van de gevaren van deze stof.

hoe lang werkt koffie

Hoeveel koffie kun je drinken en hoe lang voor slapen geen koffie?

Hoeveel koffie iemand mag drinken, hangt af van zijn leeftijd en gewicht. Aangenomen wordt dat volwassenen best niet meer dan vier kopjes koffie per dag drinken. Iedereen is natuurlijk uniek en sommige lichamen zijn beter of slechter bestand tegen cafeïne.

Als je denkt dat je te veel koffie drinkt of dat je lichaam hier niet goed op reageert, dan raden we je aan om je huisarts even te raadplegen.

De consumptielimiet ligt algemeen gezien op vier kopjes koffie per dag. Let er wel op dat je zes uur voor bedtijd geen cafeïne meer inneemt. Als je bijvoorbeeld rond elf uur gaat slapen, drink je best geen koffie of andere drankjes met cafeïne meer na vijf uur.

Op deze manier zorg je ervoor dat de cafeïne je slaapcyclus niet beïnvloedt en dat je dagelijks van een optimale nachtrust geniet.

Wanneer is het verstandig om minder koffie te drinken?

Te veel koffie drinken verstoort je nachtrust. Je slaapt onrustig, minder diep en je wordt beduidend vroeger wakker. Je valt ook moeilijker in slaap. De cafeïne houdt je wakker en je zult je de volgende dag vermoeid voelen.

Als je je overdag erg moe voelt en cafeïne je niet helpt, dan kan dit een teken zijn dat je te veel koffie drinkt. Je lichaam is een tolerantie aan het opbouwen en je voelt het stimulerend effect van deze stof niet meer. In dit geval is het een goed idee om de koffie even aan de kant te laten staan en wat bij te slapen.

Na overmatig koffiegebruik kan je fysieke en mentale gezondheid ernstige schade oplopen. Je hebt voortdurend last van hoofdpijn en je krijgt overdag zelfs angstaanvallen. Bovendien kan dit leiden tot slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Deze symptomen wijzen erop dat je afhankelijk bent van cafeïne en dat je best hulp zoekt.

Veelgestelde vragen over cafeïne en slaap

Onderzoekers raden je aan om niet meer dan vier kopjes koffie per dag te drinken en om de laatste zes uur voor bedtijd helemaal geen cafeïne in te nemen. Op deze manier verstoort de cafeïne je nachtrust niet. Als je meer cafeïne inneemt of koffie voor het slapen drinkt, zul je onrustig slapen en vroeger wakker worden.

De stimulerende werking van cafeïne voel je het best een half uur of een uur na inname van deze stof. Tijdens dit piekmoment verwerkt je lichaam ongeveer de helft van deze stof. Om de overige helft af te breken, heeft je lichaam wel vijf uur nodig. Het duurt bovendien nog langer voor alle cafeïne volledig uit je lichaam is verdwenen.

Heel wat mensen gebruiken cafeïne om langer wakker te blijven. Dit kan na verloop van tijd tot ernstige slaapproblemen leiden. Je zal steeds langer wakker liggen en minder diep slapen. Door cafeïne en slaap te combineren, is de kans op insomnia dan ook groot.