Of je nu af en toe wakker wordt met nekpijn of hier regelmatig last van hebt, nekpijn na het slapen is erg vervelend. Dit is geen goede manier om aan een nieuwe dag te beginnen. Wil jij van je nekpijn af? Wij geven je praktische tips om de kans op nekpijn na de nachtrust te voorkomen.

Allereerst zullen we wat dieper ingaan op de oorzaken van nekpijn na het slapen. Zo kan een andere slaaphouding al zorgen voor verlichting. Mogelijk heb je ook baat bij een nieuw matras of hoofdkussen.

Door in te gaan op de belangrijkste oorzaken van nekpijn na slapen en toe te lichten hoe je dit kunt voorkomen, hopen we dat jij binnenkort weer vrij van klachten ontwaakt! Zo ben jij helemaal klaar voor alles wat de nieuwe dag je brengt.

Wat is nekpijn na het slapen precies?

Heb je last van nekpijn? Dan komt dit vaak voort vanuit een verkramping van de nekspieren. De nek bestaat uit zeven wervels en vijf tussenwervelschijven. Bovenaan de wervelkolom zit geen tussenwervelschijf of discus.

Bij nekklachten, gaat het daarom vaak over verkrampte nekspieren. Je nek zit vast. Deze kramp uit zich als pijn en vaak merk je dat je beperkt bent in je bewegingsvrijheid. Bij het opstaan kan je last krijgen van spanningshoofdpijn door vastzittende nekspieren.

Een stijve nek kan al snel een paar dagen klachten opleveren. Over het algemeen ben je na een dag of twee weer van de klachten af, maar in een ernstiger geval hou je hier een week last van.

Merk je dat de klachten niet verdwijnen? Of worden ze zelfs erger? Dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts.

Er zijn verschillende oorzaken voor nekpijn of stramme nekspieren na het slapen. Dit kan onder meer komen door stress of overbelasting. Daarnaast kunnen de spieren stijf aanvoelen doordat je (te) lang in dezelfde houding hebt gelegen.

Doorgaans is een verkeerde ergonomische ondersteuning van je nek en hoofd de directe aanleiding van de klachten.

Hoe wordt nekpijn na het slapen veroorzaakt?

Er zijn verschillende zaken die nekklachten na het slapen kunnen veroorzaken. In veel gevallen word je wakker met nekpijn door een verkeerde slaaphouding. Ook een slechte ondersteuning van je nek en/of hoofd en de verkeerde lichaamshouding kan klachten veroorzaken.

Slaaphouding zijligging goed en fout met kussen
Goede en verkeerde slaaphoudingen

Mogelijk komen de nekklachten voort uit stress, heb je een verkeerd matras of een verkeerd hoofdkussen. We lichten de diverse oorzaken wat verder voor je toe, zodat jij kunt bepalen wat in jouw geval mogelijk de veroorzaker is.

Verkeerde slaaphouding

Bij de juiste slaaphouding, ligt je nek in een neutrale stand. De meeste mensen slapen in de stabiele zijligging. Je ligt dan op je zij, met je bovenste arm op het matras gerust. Je romp ligt wat naar voren. Hierdoor ontstaan een draaiing in je nek. Doordat het hoofd te hoog ligt, ligt de nek vaak ook scheef.

Bij het slapen op de buik zie je ook dat het lichaam geen goede slaaphouding aanneemt. Je hoofd ligt vaak dwars op het matras, met je nek gedraaid. De combinatie van de draaiing in de nek en een verkeerde hoogte is zeer belastend.

Hierdoor ontstaat spanning in de nek, zeker als je gedurende een paar uur zo ligt. Deze verkeerde slaaphouding kan nekpijn en hoofdpijn als gevolg hebben.

Slechte ondersteuning nek/hoofd

Worden de nek of het hoofd niet goed ondersteund? Dan kunnen ook spanningen in de nek ontstaan. Een goed kussen bij Nekklachten helpt.

Slechte lichaamshouding

Let er zelf op dat je de juiste lichaamshouding aanneemt. Je ligt ergonomisch goed op je zij, als je nek en hoofd in het verlengde van je rug liggen.

Stress

Stress slaat al snel op je nek. Zeker bij langdurige stress wordt de nekpijn steeds erger. Je schouders verkrampen en je trekt je schouders onbewust omhoog. Ook tijdens het slapen kan je niet helemaal de ontspanning vinden, waardoor je ’s ochtends nog altijd je stijve nek voelt.

Verkeerd matras

Op een verkeerd matras is het niet mogelijk om de juiste slaaphouding aan te nemen. Je zakt te ver in het matras weg, waardoor je niet goed wordt ondersteunt. Ook kan het zijn dat je matras te hard is, waardoor je maar blijft draaien. Het juiste matras biedt ondersteuning aan je hele lichaam en werkt drukverlichtend.

Verkeerd kussen

Een goed ergonomisch kussen is essentieel, omdat dit je hoofd ondersteunt en je nek ontziet. Zowel een te hoog als een te laag hoofdkussen zorgt voor een verkeerde belasting van de tussenwervelschijven. Daarnaast is het belangrijk om je hoofdkussen goed te positioneren in je nekholte.

Op je zij slapen en opstaan met nekpijn?

De meeste mensen slapen op hun zij. Maar liefst 75% van de mensen geeft de voorkeur aan deze slaaphouding. Deze houding geeft niet altijd nekpijn, maar dan is het wel belangrijk dat je een ergonomische slaaphouding aanneemt. Je komt al snel in de verleiding om scheef te gaan liggen.

Let er op dat je in een rechte lijn ligt, vanaf je nek tot aan je stuitje. Kies voor een matras waarin je schouders en heupen iets kunnen wegzakken.

Als je op je zij slaapt, kies je over het algemeen het beste voor een medium tot zacht matras. Gebruik een hoog en stevig kussen en plaats eventueel nog een kussentje tussen je knieën.

Op je rug slapen en opstaan met nekpijn?

Een vijfde van de mensen slaapt het liefst op de rug. Bij deze slaaphouding is het van belang dat je de rug niet scheef houdt tijdens het slapen. Zo voorkom je dat je wakker wordt met pijnlijke en stijve spieren.

Kies voor een matras dat een beetje meeveert, zodat je ruggenwervel de natuurlijke dubbele S-vorm aanhoudt.

Als de ruggenwervels in de natuurlijke vorm liggen, heb je de comfortabelste slaaphouding te pakken. Voor rugslapers is het erg belangrijk dat de rug en de rugholte goed ondersteund worden.

Gebruik een kussen als rugslaper dat niet te hoog is. Zo voorkom je een knik in de nek. Probeer eventueel meerdere kussens uit, zodat je zelf kunt ervaren wat voor jou het beste werkt.

Wat is de slechtste slaaphouding voor je nek?

Op je buik slapen is de slechtste slaaphouding als je naar je nek kijkt. Bij nekklachten valt het dan ook aan te raden om eerst een andere slaaphouding uit te proberen. Slechts 5% van de mensen slaapt op de buik. Het kan zijn dat je denkt dat je op je buik slaapt, maar dat je tijdens je slaap in een andere houding draait.

Hoe word je ’s ochtends wakker? Nog steeds op je buik? Weet dan dat de nek erg gedraaid ligt tijdens het buikslapen. Veel buikslapers gebruiken dan ook geen hoofdkussen. Om de draaiing te verminderen, kun je een hoofdkussen onder je schouder en borstkas plaatsen.

Je kunt ook last krijgen van je rug door op je buik te slapen. De rug heeft namelijk een grote, holle ruimte doordat je buik het matras raakt.

Wat kun je doen aan nekpijn na het slapen?

Nu je weet wat de belangrijkste oorzaken zijn van nekpijn na het slapen, krijg je al een idee over mogelijke oplossingen. Als buikslaper valt het aan te raden om écht te proberen om een andere slaaphouding aan te nemen. Dit kan lastig zijn, want over de jaren heb je een voorkeurspositie gekregen.

De volgende zaken kunnen ook bijdragen aan een vermindering van de nekklachten.

  • Kies een juist matras
  • Kies een juist kussen
  • Hotpack of coldpack
  • Houding corrigeren
  • Oefeningen en rekken
  • Minder stress
  • Pijnstillers
  • Fysiotherapeut

In veel gevallen merk je al een positieve verandering nadat je een goed matras en een passend hoofdkussen hebt aangeschaft. Ga voor een matras dat je lichaam ondersteunt en een hoofdkussen dat bij je slaaphouding past.

Probeer daarnaast je slaaphouding te corrigeren. Iets simpels als een kniekussen tussen je benen kan hierbij al helpen.

Blijf je last houden? Dan kun je een pijnstiller slikken om de klachten te verminderen. Oefeningen en rekken kunnen de stijfheid ’s ochtends verdrijven.

Ook kan je overwegen om langs de fysiotherapeut te gaan. Deze kan je met praktische tips en oefeningen verder helpen. Vaak ben je jezelf niet bewust van je houding gedurende de dag en ’s nachts. De fysiotherapeut kan je hiermee op weg helpen.

Wanneer is het verstandig om naar je huisarts te gaan?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de nekklachten te verminderen. Door te letten op je slaaphouding en door een goed matras en hoofdkussen aan te schaffen, ben je hopelijk snel van je klachten af.

Worden je nekklachten steeds erger? Kom je haast je bed niet uit ’s ochtends of moet je eerst een pijnstiller nemen om te functioneren?

Kun je je nek nauwelijks bewegen of straalt de pijn uit naar je arm of hoofd? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om uit te sluiten dat er wat anders aan de hand is.

Veelgestelde vragen

Een stijve nek na slapen, het is een vervelende klacht waar veel mensen mee te maken krijgen. Bij nekklachten slaap je bij voorkeur niet op je buik. Op de rug of op je zij slapen is beter, mits je de juiste slaaphouding aanneemt. Het is belangrijk dat de nek niet verdraaid ligt en dat je nek op de juiste hoogte ligt.

Kies voor een hoofdkussen dat bij jouw slaaphouding past. Dit kan een hoog en hard hoofdkussen zijn, of juist een wat lager en zachter hoofdkussen. Plaats deze goed in de schouderholte om de juiste houding aan te nemen.

Over het algemeen ben je na twee dagen tot een week van je stijve nek af. Duren jouw klachten langer? Of verergeren de klachten? Neem dan contact op met je huisarts.