Niet iedereen wordt vrolijk van het geluid van een digitale wekker. Het betekent namelijk dat je verplicht uit bed moet en meestal om te werken. Toch is het niet geheel onbelangrijk om een goede wekker te hebben, want anders kom je regelmatig te laat. Veel mensen gebruiken een wekker voor meer redenen. Je kunt namelijk met een digitale wekker veel meer dan alleen de tijd aflezen en gewekt worden.

Veel mensen vragen zich echter af welke digitale wekkers er allemaal zijn. We zien namelijk dat het aanbod heel divers is en er verschillende soorten digitale wekkers op de markt komen. Maar hoe kun jij nu goed bepalen wat er is en welke keuze je kunt maken? In dit artikel geven we je enkele tips, zodat je een wekker gaat kopen die helemaal bij je past.

Wat zijn digitale wekkers?

Digitale wekkers stellen je in staat om de minuten en seconden precies van het scherm af te lezen. Dit is totaal wat anders dan een reguliere wekker. De ouderwetse wekkers hebben namelijk wijzertjes. Ook maakt een ouderwetse wekker een tikkend geluid en veel mensen vinden dit vervelend. Een ouderwetse wekker kun je dus een beetje vergelijken met een klok.

Steeds meer mensen besluiten om een digitale wekker te kopen, omdat deze een stuk praktischer is. In de eerste plaats kun je de tijd in het donker aflezen en daarnaast is hij ook gemakkelijk in te stellen. Tegenwoordig zijn er ook veel wekkers met geavanceerde functies. We leven immers in het digitale tijdperk en om de zoveel tijd vinden ze weer iets nieuws uit. Op deze aanvullende functies komen we later in dit artikel nog terug.

Overzicht beste digitale wekkers

Wij begrijpen ook dat je waarschijnlijk al benieuwd bent welke digitale wekkers wij hebben getest. In onderstaand verkort overzicht zie je de wekkers die wij bijzonder vinden om in de koopgids te benoemen. Wil je direct naar de volledige koopgids kijk dan hier.

Welke soorten digitale wekkers zijn er?

Digitale wekkers hebben verschillende functies, maar je kunt ze in principe in twee soorten onderverdelen. In de eerste plaats heb je de radiowekkers. Dit zijn de authentieke digitale wekkers, maar ook dit type wekker is tegenwoordig nog bijzonder populair.

Bij een radiowekker heb je vaak een antenne en daarmee kun je dus ook radiozenders beluisteren. Je kunt zelfs de radio als wekkeralarm activeren. Veel mensen waarderen dit, want het is een veel aangenamer geluid dan het irritante alarm. Bovendien ben je dan gelijk op de hoogte van het nieuws.

Ga je voor een digitale ontvangst van je radiozenders dan hebben we het over een DAB+ wekkerradio. Deze producten zijn vrij nieuw en het voordeel is wel dat het ontvangt en geluid een stuk beter is.

De projectiewekker is de luxe variant van de digitale wekker. Een projectiewekker projecteert de tijden op de muur of op het plafond. Handig voor mensen die de tijd vanaf verschillende plekken willen bekijken. Dit zijn dus de twee soorten, maar er zijn ook weer verschillende type wekkerradio’s en projectiewekkers.

Wat zijn de voordelen van een digitale wekker?

Een van de belangrijkste voordelen van een digitale wekker is dat deze geen geluid maakt. De ouderwetse wekkers maken wel geluid en veel mensen vinden dit zeer onaangenaam. Het kan je namelijk uit je slaap houden. Sommige mensen vinden dit overigens wel een aangenaam geluid.

Een ander voordeel is dat je altijd de tijd kunt lezen met een digitale wekker. Bij een reguliere wekker is dat niet het geval. Dan moet je eerst het licht aanzetten en soms is dat een gedoe.

Het andere voordeel van de digitale wekker is dat deze ook een radiofunctie heeft. Dat gaven we eerder in deze tekst al even kort aan. Dit brengt dan weer als voordeel met zich mee dat je geen reguliere radio hoeft te kopen. De meeste wekkers hebben namelijk geweldige luidsprekers.

Tot slot heeft de digitale wekker gewoon veel meer functies en mogelijkheden. Datum tijd aanduiding, temperatuur, weer, meerdere digitale wekkers voor meerdere personen of een nachtlampje is allemaal mogelijk.

Wat kun je allemaal met digitale wekkers?

De eerste digitale wekkers hadden slechts enkele functies. Je kon er in het donker de tijd aflezen en ze waren voorzien van een alarm dat je gemakkelijk kon instellen.

Tegenwoordig heb je echter digitale wekkers die veel geavanceerder zijn. Maar welke functies hebben de meeste digitale wakkers dan? In deze paragraaf zullen we even wat dieper ingaan op de belangrijkste functies.

digitale wekker met meerdere mogelijkheden

Digitale wekkers hebben een speciaal scherm

In de eerste plaats heeft een digitale wekker dus een lichtgevend scherm. Daarmee kun je gemakkelijk de tijd aflezen in het donker. Het soort scherm kan per digitale wekker verschillen. Je hebt in de eerste plaats meer standaard schermen. Dan heb je bijvoorbeeld de letters in de kleur rood.

Daarnaast heb je ook wekkers waarbij je zelf de kleuren kunt instellen. Ben je bijvoorbeeld een liefhebber van de kleur roze of wil je juist verschillende kleuren door elkaar heen gebruiken? Dan is dat bij veel wekkers mogelijk.

Ook heb je wekkers die de tijd projecteren op de muur of op het plafond. Deze wekkers zijn vaak iets duurder, want het inbouwen van deze functie is prijzig. Het is wel handig en het geeft ook een boost aan het interieur van je slaapkamer.

Wekfunctie bij digitale wekkers

De wekfunctie is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de wakker. Dit is de meest primaire reden waarom mensen besluiten om er eentje aan te kopen. Eenvoudige digitale wekkers hebben slechts een specifiek geluid. Dit is dat vervelende alarmgeluid dat je ongetwijfeld wel kent. Het punt is echter dat veel mensen het niet waarderen om op die manier gewekt te worden.

Tegenwoordig heb je dus ook wekkers met rustgevende alarmgeluiden. Dan word je bijvoorbeeld gewekt met krekelgeluidjes en dat is vaak toch een beter begin van de dag. Bij sommige wekkers kun je het geluid ook zelf instellen.

Snoozefunctie bij digitale wekkers

De meeste digitale wekkers zijn ook voorzien van een snoozefunctie. Dit is ideaal voor mensen die moeizaam wakker worden. Het geeft je even de tijd om rustig wakker te worden en dit wordt snoozen genoemd.

De snoozefunctie zorgt ervoor dat je niet opnieuw in slaap valt. Dat is namelijk een hardnekkig probleem. Je kunt snel weer in slaap vallen en dan kom je te laat op werk of op school.

Een snoozefunctie laat je op een rustige manier wakker worden. Bij de meeste wekkers heb je daar een specifieke knop voor. Deze knop is bij de meeste wekkers gemakkelijk bereikbaar.

Een wekker met verlichting

Bij veel digitale wekkers zijn de letters verlicht, maar je hebt ook digitale wekkers waarbij het scherm licht geeft. Je kunt dan de felheid instellen en dat is erg praktisch.

Ben je bijvoorbeeld het type dat het fijn vindt om nog even te lezen in bed? Dan kun je het licht van de wekkerradio wat feller zetten en dan heb je geen nachtlampje nodig. Elektriciteit is tegenwoordig prijzig en zo kun je dus flink wat energie besparen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een digitale wekker?

In dit artikel is al duidelijk geworden dat een wekker is voorzien van verschillende functies. Maar waar moet je dan precies rekening mee houden bij de aankoop van een digitale wekker?

In de eerste plaats is het bij een wekkerradio belangrijk om te kijken naar het type tuner. Je hebt namelijk digitale wekkers met analoge en digitale tuners. Bij een analoge tuner is het soms lastig om je favoriete radiozender te vinden. Dit komt doordat de analoge turner erg gevoelig is. Bij een digitale turner (DAB+) gaat dat veel makkelijker. Een wekker met een digitale turner is doorgaans wel wat prijziger.

Daarnaast heb je ook digitale wekkers met een dubbele wektijd. Digitale wekkers met een dubbele wektijd zijn ideaal voor stelletjes. Misschien moet je partner op een andere tijd beginnen met werken dan jij. Een wekker met een dubbele wektijd is dan ideaal. Je hoeft dan geen twee speciale wekkers te kopen.

Ook moet je jezelf afvragen of je een timerfunctie nodig hebt. Een timerfunctie is ideaal voor mensen die nog muziek of radio willen luisteren voor ze gaan slapen. Dat is een aangename manier om in te slaap te vallen. Met een timerfunctie gaat je wekker na verloop van tijd automatisch uit. Je schrikt tijdens je slaap dan niet wakker van het geluid van de radio. Zo blijf je de gehele nacht in een diepe slaap.

Top 7 beste digitale wekkers

Er zijn dus verschillende digitale wekkers en daarom is het lastig om als kritische consument de juiste keuze te maken. Om die reden gaan we je een handje helpen. We bespreken de zeven beste digitale wekkers van dit moment. We geven productinformatie en vervolgens bespreken we enkele voordelen en nadelen.

Beste Digitale wekker met Radio
1. Sangean RCR-11 WF Digitale wekker
5.0

Deze wekker is ideaal voor de echte radioliefhebber. De wekker is namelijk voorzien van een internetradio met 15.000 zenders. Lijkt het je dus leuk om naar unieke radiozenders te luisteren? Dan is het geen slecht idee om deze digitale wekker aan te kopen.

Voordelen:
 • Deze digitale wekker is voorzien van een strak en modern design
 • De mogelijkheid om de wekker met een app op afstand te bedienen
Nadelen:
 • Niet geschikt voor mensen die geen radio luisteren
ACTUELE PRIJS
Beste Digitale Projectie Wekker
2. Braun BC15B-DCF Digitale Wekker
5.0

Deze luxe digitale wekker is voorzien van een gestuurde projectie. Dit stelt je in staat om de tijd van verschillende hoeken in de kamer te bekijken. De wekker is van het merk Braun. Dit merk heeft een goede reputatie. Ze hebben namelijk al verschillende kwalitatieve wekkers op de markt gebracht.

Voordelen:
 • Werkt op netstroom en op batterij
 • Is gemaakt van kunststof en daarmee duurzaam
 • Veel geavanceerde functies
Nadelen:
 • De wekker is prijzig en daarmee niet geschikt voor mensen met een beperkt budget
ACTUELE PRIJS
Digitale wekker met Babyfoon en Camera
3. Looki Spycam 4MP Digitale wekker
5.0

Dit is een bijzonder geavanceerde digitale wekker. Deze digitale wekker heeft namelijk een ingebouwde camera. Dit is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. Op die manier kan de wekker namelijk ook als babyfoon functioneren.

Voordelen:
 • De wekker is volledig draadloos. De stroom wordt uit een batterij gehaald en je hebt dus geen stopcontact nodig.
 • De videobeelden worden opgeslagen en deze kun je later bekijken
 • Te gebruiken in combinatie met verschillende apps
Nadelen:
 • De wekker is prijzig
 • Niet geschikt voor mensen die een eenvoudige digitale wekker zoeken
ACTUELE PRIJS
Beste Compacte Wekker
4. Lexon FLIP+ Digitale LCD Wekker
5.0

Ben je op zoek naar een meer eenvoudige digitale wekker? Ga dan voor deze wekker van het merk Lexon. De wekker heeft een blauwe kleur en is erg compact.

Voordelen:
 • Werkt op batterij en je hebt dus geen stopcontact nodig
 • De wekkertijd past zich automatisch aan bij zomertijd en wintertijd
 • De digitale wekker is relatief goedkoop en is dus geschikt voor mensen met een beperkt budget
Nadelen:
 • De wekker heeft weinig extra functies
ACTUELE PRIJS
Goedkoopste Digitale Wekker
5. Caliber Digitale wekkerradio
5.0

Deze digitale wekker heeft een klassieke uitstraling. Hij is voorzien van een rood display, radio en een reservebatterij. De wekkerradio is op stroom te gebruiken, maar ook met een batterij. Je verslaapt je dus niet wanneer de stroom onverhoopt uitvalt.

Voordelen:
 • Een van de goedkoopste wekkers op de markt
 • Praktisch, compact en voorzien van een meervoudig alarm
Nadelen:
 • Heeft geen klassiek design en daarmee is het een wekker voor de liefhebber
ACTUELE PRIJS
Beste wekker met DAB+
6. Sony XDR-C1DBP Wekker
4.5

Deze wekker heeft een blokvorm. Op het display staat niet alleen de tijd, maar ook de datum. De wekker is geproduceerd door Sony. Dit gerenommeerde merk produceert al jaren kwalitatieve elektronische producten.

Voordelen:
 • Voorzien van een USB-poort om een smartphone mee op te laden
 • Dab+ ontvangst
 • Radio luisteren zonder ruis
Nadelen:
 • Heeft geen klassiek design en daarmee is het een wekker voor de liefhebber
ACTUELE PRIJS
Beste Digitale Kinderwekker
7. Bigben Digitale Kinderwekker
4.0

Deze speciale kinderwekker heeft een kleurrijk design. Ook staat er een schattig hondje op de voorkant. Het unieke aan deze wekker is dat hij allemaal dierlijke geluidseffecten heeft.

Voordelen:
 • Scherp geprijsd en daarmee een ideaal cadeau voor kinderen
 • Voorzien van batterijen voor het geval de stroom uitvalt
Nadelen:
 • De wekker is vooral bedoeld voor jonge kinderen
 • De wekker heeft geen geavanceerde functies
ACTUELE PRIJS

Koopadvies bij digitale wekkers

Bij het aankopen van een digitale wekker is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Je zou eerst kunnen bepalen wat je maximale budget is. Vervolgens is het belangrijk om te bepalen welke functies je allemaal wilt terugvinden in de wekker. Denk hierbij gewoon aan de volgende zaken:

 • Groot of klein display
 • Display dimbaar of niet
 • Meerdere alarmen in te stellen (dualalarm)
 • Is een slaaptimer belangrijk
 • Wil je een Radio functie en moet het ontvangst digitaal zijn (DAB+)
 • Wil je de tijd kunnen projecteren
 • Moet er een inslaapfunctie zijn (snooze functie)
 • Wil ik de digitale wekker mee op vakantie? (batterijen of accu)
 • Is de garantie belangrijk?

Wanneer je dit lijstje voor jezelf hebt opgesteld kun je hierna goed kijken naar het gewenste model wat het beste aansluit bij jouw verwachtingen. De kans is groot dat je deze snel gevonden hebt en ook lang plezier zult hebben aan je digitale wekker.

Veelgestelde vragen

Jazeker er zijn wekkers die werken op batterijen of een accu. Deze draadloze wekkers zijn ideaal voor op vakantie waar een smartphone niet nodig is.

Een digitale wekker heeft altijd een aantal standaard functies als (dubbel)alarm instellen, datum en tijd weergave, radio (digitaal of analoog), snooze functie, projectiescherm, nachtverlichting, weersaanduiding, file informatie etc.

Je kunt al een goede digitale wekker kopen voor een paar tientjes. Alle basis functies zijn hier vaak aanwezig als datum/tijd aflezen een wekker en soms zelfs een analoge radio met inslaap functie.