Op zoek naar een peuter hoofdkussen? Een baby gebruikt geen kussen, maar er komt een moment dat een peuter toe is aan zijn eerste hoofdkussen. Een baby heeft vergeleken met zijn lichaam een behoorlijk groot hoofd, waardoor het niet nodig is om de nek met een kussen te ontlasten.

Bij een peuter zijn de verhoudingen normaal en geeft een hoofdkussen de gewenste ondersteuning.

Peuter kussen vrolijk

Bovendien bestaat bij baby’s de kans op verstikkingsgevaar, waardoor VeiligheidNL, die zich inzet om de veiligheid van mensen te verhogen, adviseert om kinderen niet voor hun tweede levensjaar hun eerste kussen te geven. (1) Veiligheid gaat boven alles, waardoor je als ouder het beste kiest voor een speciale peuterkussen.

In dit artikel lees meer over deze kussens en leer je waar je bij de aankoop op moet letten. Lees de voor- en nadelen over enkele goede kussens en kies voor een kussen die voldoet aan je eigen wensen.

Overzicht beste kussens voor peuters

Hieronder vind je alvast een handig overzicht van alle hoofdkussens voor peuters die we de revue hebben laten passeren. Elk individueel kussen wordt later in deze koopgids uitvoerig besproken. Hierbij zal er aandacht zijn voor de kenmerken, prijs-kwaliteitverhouding, reviews van klanten en voor- en nadelen.

Wat is een peuter hoofdkussen?

De meeste mensen zullen in hun leven heel wat kussens gebruiken voordat ze ontdekken met welk kussen ze het lekkerst slapen. De beste peuter hoofdkussen is kleiner en dunner van omvang, zodat ze goed in een kinderbedje passen. De kussens zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen en geven voldoende steun. Ze zijn gemaakt van hygiënische materialen en bovenal veilig in gebruik.

In combinatie met een goed kindermatras zal het kind beter slapen, met voldoende ruimte om te bewegen in hun slaap. Hierdoor beginnen ze goed uitgerust aan een nieuwe dag. Sommige kussens zijn in stappen te vergroten, waardoor het kussen met het kind ‘mee kan groeien’ en je niet steeds een nieuwe kussen moet kopen. Kies je voor een iets steviger exemplaar, dan is de kussen ook bruikbaar als ruggensteun, waardoor je kind bijvoorbeeld zittend in bed een boek kan lezen.

Heeft een peuter al een kussen nodig?

De snelheid van ontwikkeling verschikt van kind tot kind. Waar het ene kind na twee jaar heerlijk op een kussen slaapt, kan een ander kind hier wel drie jaar over doen. Er komt en moment waarop je als ouder het idee krijgt dat het tijd is voor hun eerste kussen.

Zo kan het opvallen dat je kind zijn hoofd tijdens de nachtrust steeds op zijn armen laat rusten of dat ze zelf hun knuffel of dekbed als kinderkussen gebruiken. Het is een natuurlijke reactie op een behoefte die vanzelf ontstaat omdat ze hun hoofd onbewust meer steun willen geven.

Met een peuter hoofdkussen ligt hun hoofdje in een meer neutrale stand. Het hoofd ligt een klein stukje hoger, waardoor hun nek geen extra belasting krijgt.

Top 7 beste peuter kussen?

Lees hieronder de omschrijving van de 7 beste peuter hoofdkussens, waarin niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen duidelijk op een rijtje staan. Een goede start als je de beste peuter hoofdkussen voor je kind gaat kopen.

Beste Algemeen
1. AeroSleep SafeSleep 3D hoofdkussen voor Peuters
4.5

De AeroSleep® SafeSleep 3D hoofdkussen voldoet aan de strengste Europese normen voor kindveiligheid. Het kussen ondersteunt de vrij ademhaling en door een extra luchtlaag voert de kussen overtollige warmte snel af. Door het slimme 2 in 1 systeem pas je de hoogte geheel naar wens aan, waardoor de peuter de kussen kan blijven gebruiken als hij groeit. Je maakt het kussen schoon door het op 60 graden te wassen in de wasmachine. Kies uit de maten 30 x 46 cm of 35 x 50 cm.

Specificaties:
Voordelen:
 • Comfortabel.
 • Vrij van schadelijke stoffen.
 • Wasbaar op 60 graden.
Nadelen:
 • Voor sommige peuters is dit kussen te hard.
 • Wat duurder dan andere merken.
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
2. Peuter kussen Slapie
5.0

De Slapie peuter hoofdkussen is wat zachter uitgevoerd en voorzien van een vrolijk motief met oren aan de zijkant. Het is gevuld met zachte synthetische vezelbolletjes, waardoor het hoofdje van je kind veel ondersteuning krijgt. Door de ritssluiting is de vulling goed bereikbaar en naar wens aan te passen. Het is geheel gemaakt van antiallergeen materiaal en is eenvoudig wasbaar op 60 graden. Door het formaat van 60 x 70 cm passen standaard kussenslopen goed om het kussen.

Specificaties:
Voordelen:
 • Het kussen voelt fijn aan.
 • De inhoud is eenvoudig naar wens aan te passen.
 • Eenvoudig schoon te maken.
Nadelen:
 • Voor sommige peuters is het kussen wat te zacht.
 • Het kussen is vrij groot.
ACTUELE PRIJS
Beste Anti-allergeen peuterkussen
3. Polydaun peuterkussen
4.5

De Polydaun Joepi airflow kinderkussen is gevuld met Isocraft, waardoor er een lichte en veerkrachtige kussen ontstaat. Na langdurig gebruik blijft het kussen zacht aanvoelt. Dit model is speciaal ontwikkeld voor kinderen met allergie door huisstofmijt. Het is gemaakt van speciaal geweven 100% tijk katoen, waardoor het transpiratievocht verdwijnt en een ventilatie tijdens de nacht behouden blijft. Wassen doe je op 40 graden in de wasmachine en drogen op een lage temperatuur in de droger.

Specificaties:
Voordelen:
 • Geschikt voor peuters met huisstofallergie.
 • De vulling is goed gelijkmatig verdeeld.
 • Eenvoudig schoon te maken in de wasmachine.
Nadelen:
 • Pas geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.
 • De wafelstructuur kan vreemd aanvoelen.
ACTUELE PRIJS
Beste Meegroei Kussen
4. Princess Line mee groei-peuter kussen
4.5

De Princess Line meegroei en een vrij groot en zacht kussen. Met een omvang van 60 x 70 cm is het een groot, maar wel laag kussen, waarbij je de inhoud van de vulling naar wens aanpast. Het beschikt over een antiallergische werking wat positief helpt tegen bacteriën, schimmels en huisstofmijt. Gemaakt van 100 % percal katoen en voorzien van een dubbel gewatteerde vulling van tijk, is het kussen zacht en soepel.

Specificaties:
Voordelen:
 • Gunstige prijs.
 • Het kussen is lang bruikbaar.
 • antiallergische werking.
 • Wassen op 60 graden.
Nadelen:
 • Vrij dik voor een meegroei kussen.
 • Groot formaat.
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs
5. iSleep peuter kussen
4.5

Kies je voor de iSleep kussen, dan krijg je een kussen met het formaat 40 x 60 cm, gevuld met 240 gram synthetische holle vezel, waardoor het geheel vrij zacht aanvoelt. Voor de omslag is gebruik gemaakt van 100% tijk. Het geheel geeft het kussen een antiallergisch werken. Is het kussen vies, was je het op 60 graden.

Specificaties:
Voordelen:
 • Veel comfort
 • Scherp geprijsd
Nadelen:
 • Vrij groot kussen.
 • Voor sommige peuters wat te zacht.
ACTUELE PRIJS
Onze Keus
6. Klaas Vaak peuter kussen
4.0

De Kaas Vaak peuterkussen is plat en zacht kussen. Bij aanschaf is het kussen vrij dik, maar omdat je de vulling simpel naar wens aanpast, is het voor ieder kind bruikbaar. Je bewaart de overgebleven vulling van holle vezels eenvoudig in de tas waarin het kussen zit, totdat je kind meer vulling nodig heeft. Na verloop van tijd klinkt de vulling nauwelijks in, waardoor het een kussen is om jaren te gebruiken. Door het formaat van 60 x 70 cm passen normale kussenslopen.

Specificaties:
Voordelen:
 • Langdurig bruikbaar.
 • Prima aanschafprijs.
 • Comfortabel, ook na lang gebruik.
 • Ideaal meegroei kussen
Nadelen:
 • Voor gebruik bij een 2-jarig kind moet je veel vulling verwijderen.
 • Groot formaat past niet altijd in het kinderbedje.
ACTUELE PRIJS
Vrolijkste hoofdkussen voor peuters
7. Peuter kussen dieren uil blauw
4.0

Dit kussen is voorzien van een vrolijke afbeelding van een uil en gemaakt van 10% katoen met een vulling van polyester. Peuters zullen de afbeelding zeker mooi vinden. Met een omvang van 40 x 40 cm past dit medium harde kussen goed in een peuterbed. Dit kussen heeft geen antiallergische werking. Wassen doe je eenvoudig op 40 graden.

Specificaties:
Voordelen:
 • Het vrolijke motief zal je kind aanspreken
 • Medium hard uitgevoerd.
 • Compact formaat.
Nadelen:
 • Het kussen is niet antiallergeen.
 • De vulling is niet aan te passen.
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een peuter Hoofdkussen?

Het kopen van de juiste kussen is niet zo eenvoudig als je denkt. Er zijn veel aspecten die je in overwegen moet nemen voordat je een kussen koopt. Met het onderstaand lijstje krijg je een beter beeld over de belangrijkste onderwerpen waaraan een peuterkussen moet voldoen.

Materiaal Tijk

Veel kussen zijn uitgevoerd met een tijk. Dit is een stof dat bestaat uit een katoenen buitenkant die is voorzien van een vlies aan de binnenzijde. Hierdoor kan de vulling van de kussen niet naar buiten komen. Bovendien ademt een tijk goed door, wat het comfort verhoogd. Er bestaat ook synthetische tijk, waarin onder anderen polyester, polyamide of viscose is verwerkt. Lees vooraf goed waarvan de tijk is gemaakt.

Materiaal vulling

De vulling is belangrijk voor de ondersteuning van het kussen. Het gebruikte materiaal is per kussen verschillend. Zo kun je onder meer kiezen uit isocraft, synthetische vezelbolletjes, polyester of traagschuim. Omdat comfort ook voor een peuter persoonlijk is, is er geen ‘beste’ vulling.

Formaat

Een peuter hoofdkussen is in verschillende maten verkrijgbaar. Kleine kussen, zoals 40 x 40 cm, passen goed in een kleiner ledikant. Kies je voor een groot formaat, dan is dit niet altijd het geval. Het voordeel is dat het kussen met de jaren mee kan groeien en een normale kussensloop altijd past.

Dikte

Als vuistregel kun je aanhouden dat een peuter van 2 jaar een dunner kussen nodig heeft dan een kind van vier jaar. De mate van ondersteuning veranderd als het kind groeit. Kies je voor een kussen waarbij je zelf de vulling kan aanpassen, dan is de kussen jarenlang gebruiken.

Stevigheid

Stevigheid is individueel bepaald. Een goede nachtrust voor je kind is hierbij leidend. Een stevig kussen kun je ook gebruiken als kussen in de rug als je kind rechtop zit.

Ergonomisch

Ergonomisch betekent bij een kussen dat ze de juiste ondersteuning geven, waardoor het lichaam tijdens de slaap de juiste ondersteuning krijgt. De hardheid en dikte van het kussen is hierbij bepalend.

Type slaper

Net zoals bij volwassen kunnen kinderen op hun buik, hun rug of op hun zij slapen. Bij goede kussenmerken staat vermeld voor welk slaaptype ze geschikt zijn.

Antiallergie

Jonge kinderen zijn vatbaar voor allergieën. Is het kussen antiallergeen, dan heeft het materiaal en afstotende werking voor bacteriën en huismijt.

Onderhoud

Een goed kussen heeft weinig onderhoud nodig. Schud je het kussen op, dan moet de oorspronkelijke vorm terugkomen. Het materiaal moet geschikt zijn voor een wasmachine.

Wasvoorschrift

Het kussen van een peuter zal zeker vies worden. De wasmachine biedt uitkomst. Sommige modellen kun je in zijn geheel wassen, terwijl bij anderen allen de hoes in de was kan. Let altijd op de maximale temperatuur voordat je het kussen wast.

Prijs en Garantie

De prijs voor een peuterkussen ligt tussen de € 20 en € 50. Dit kan iets zeggen over de kwaliteit, maar een goedkoper kussen hoeft helemaal niet slechter te zijn. De meeste kussens koop je met een garantietermijn van 1 jaar.

Koopadvies

Als je een speciaal kussen voor je peuter gaat kopen, hou er dan rekening me dat je het kind om veiligheidsredenen minimaal twee jaar oud met zijn. Jongere kinderen kunnen nog niet goed zelfstandig draaien, waardoor er kans op verstikking ontstaat.

Slaapt je kind in een klein kinderbedje, dan past een kussen rond de 40 x 40 cm goed in het bed. Is je kind wat ouder en het bed wat groter, dan kun je een groter kussen overwegen met een vulling die je naar wens aanpast. Hierdoor gaat het kussen langer mee.

Daarnaast is er keuze voor een hard, een zacht of medium kussen. De ergonomie is belangrijk, omdat het kussen de juiste ondersteuning van het hoofd moet geven. Als je kind goed slaapt, is het waarschijnlijk een goed kussen.

Sommige exemplaren zijn antiallergisch, waardoor je kind minder last heeft van huismijt of bacteriën. Ga als koopadvies daarom op zoek naar een kussen dat voldoen aan de eigen wensen en waarmee je ziet dat je kind lekker op slaapt.

Reviews van klanten

In onderstaand overzicht hebben we klantreviews opgenomen die een aardige indruk geven hoe de top 7 beste hoofdkussens voor peuters worden ervaren.

Super kussen

Eerste hoofdkussen voor mijn zoontje van 2 jaar, geeft me een veilig gevoel, ook matras ervan! Top combinatie
Mariestje

Ideaal starterskussen

Zacht, plat en groot kussen. Ideaal als starterskussen. Mijn 2-jarig dochtertje slaapt er heerlijk op. Ook makkelijk te onderhouden. Kan in zijn geheel in de wasmachine
Mowglitje33

Top kinderkussen

Prijs kwaliteit heel goed als beginnerskussen voor een kleuter. De stap van geen naar de klassieke dikke kussens is anders veel te groot voor de kleintjes en lastig voor hun nek.
1saar1

Fijn peuterkussen

Fijn kussen voor kinderen omdat de vulling er makkelijk uitgehaald kan worden zonder dat het kussen zijn vorm verliest.
Linda2560

Prima kussen voor de kleintjes

Mooi dik kussen! Voelt zacht aan en onze zoon slaapt nu heerlijk.
Dennis151719

Fijn kussen!

Mijn oudste heeft het kussen nu twee jaar in gebruik en het bevalt uitermate goed. Het kussen is nieuw heel dik, maar zoals aangekondigd, de vulling is simpel te verwijderen en dus kun je het kussen zelf leeghalen tot de gewenste dikte. Het kussen is gemakkelijk op te schudden, en de vulling is eigenlijk niet of nauwelijks ingeklonken de afgelopen twee jaar. Ik ga hem dus voor onze andere twee kinderen ook weer bestellen. Prijs-kwaliteitverhouding ook helemaal in orde. Goed product!
Annemarie1971

Veelgestelde vragen

Een peuterkussen is vaak kleiner van formaat en is minder dik uitgevoerd, omdat de nek hierdoor voldoende goede ondersteuning krijgt. De vulling van veel kussens is zelf aan te passen, waardoor het kussen met het kind meegroeit.

Een hoofdkussen voor een peuter is belangrijk omdat ze naar mate ze groeien, er behoefte ontstaat om het hoofd tijdens de nachtrust te ondersteunen. Hierdoor liggen ze in een meer ergonomische houding en krijgen vooral de nek en schouders voldoende ontspanning.

De vulling van het kussen kan bestaan uit verschillende materialen zoals isocraft, synthetische vezelbolletjes, polyester of traagschuim. Dit geeft het kussen hun mate van hardheid. Voor de kussenhoes is tijk zeer geschikt. Dit zorgt ervoor dat de vulling niet ontsnapt. Het ademt goed door, voert transpiratievocht af en heeft een verkoelende werking.

Een meegroeikussen is en kussen met een vulling die je zelf naar de behoefte van je kind aanpast. Een kleine peuter krijgt hierdoor een dunner kussen en oudere peuter een dikker kussen.

Bronnen:

 1. Adviseer De 4 van veilig slapen. Door VeiligheidNL gevonden op 10 feb 2023:
  https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/advies/adviseer-de-4-van-veilig-slapen