De manier waarop je wakker wordt, bepaalt voor een groot deel je humeur. Als je een luide wekker naast je bed hebt staan, word je op een abrupte manier uit je slaap gehaald en ervaar je meteen het eerste stressmoment van de dag. Een goede wekkerradio is dan ook een uitstekend alternatief.
Met een leuk muziekje word je op een fijne manier gewekt en vat je de dag op een positieve manier aan.

Een wekkerradio wekt je elke ochtend met je favoriete muziek. Je kan zelf de zender en het volume instellen, zodat je op een rustige manier kan ontwaken. Bovendien gebruiken heel wat mensen een wekkerradio ook om in te slapen. Met wat muziek kan je je beter ontspannen en val je sneller in slaap.

Tijdens de zoektocht naar de beste wekkerradio zal je merken dat er ongelooflijk veel modellen bestaan. In dit artikel zetten we de verschillen tussen de diverse producten voor je op een rijtje en geven we aan waar je zeker op moet letten tijdens het uitkiezen van de beste wekkerradio.

Wat is een wekkerradio?

De mens is al eeuwenlang op zoek naar een efficiënte manier om op tijd wakker te worden. Eén van de eerste mensen die een soort wekker gebruikte, was Plato. Plato gaf in de vierde eeuw voor Christus ochtendlessen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn lezingen kon bijwonen, paste hij een waterklok van de Grieken aan. Deze klok perste na een bepaalde tijd lucht door een soort fluit, waardoor er een scherp geluid ontstond. (1)

De eerste mechanische wekker werd rond 1787 door Levi Hutchins uitgevonden. In 1847 produceerde Antoine Redier de eerste instelbare wekker en in deze periode ontstond ook de eerste klok. Niet veel later werd de eerste wekkerradio op de markt gebracht en maakte de snoozefunctie zijn intrede.

Een wekkerradio is, zoals de naam al doet vermoeden, een wekker die ook een radiofunctie bevat. Op het ingestelde tijdstip springt je favoriete radiozender op of klinkt er een geluidssignaal.

Wekkerradio’s beschikken over een AM- en een FM-frequentie. Tegenwoordig beschikken steeds meer modellen ook over DAB+. Deze laatste modellen zijn uitgerust met een digitale verbinding, waardoor je een ruim aanbod aan radiostations storingsvrij en met een zeer heldere audio ontvangt.

Overzicht wekkerradio’s

In onderstaand overzicht vindt je alvast de wekkerradio’s die wij beoordeeld hebben. Bekijk de individuele specificaties verder in deze koopgids voor meer informatie.

Welke soort wekkerradio’s zijn er?

De wekkerradio heeft een hele evolutie ondergaan en tegenwoordig vind je dan ook ontzettend veel verschillende soorten wekkerradio’s terug. Je kan de wekkers in de volgende categorieën onderverdelen:

Digitale

Een digitale wekkerradio is een elektronische klok die de tijd in cijfers weergeeft. Dit model maakt doorgaans gebruik van een fel verlicht led- of lcd-scherm. Het grote voordeel van dit toestel is dat het de tijd erg duidelijk en tot op de seconde foutloos weergeeft.

Analoge

De analoge wekkerradio baseert zich op de authentieke wekker. Een analoge klok geeft de tijd namelijk met wijzers aan. Deze wekker radio’s zijn handig als je vaak last hebt van stroomstoringen.

Op batterijen

Een wekkerradio op batterijen moet je niet op het stroomnetwerk aansluiten en je bespaart zo heel wat energie. Het is echter niet altijd duidelijk wanneer je de batterijen juist moet vervangen. De wekker kan ‘s nachts uitvallen, waardoor jij niet tijdig gewekt wordt.

Op een accu

Een wekker radio op accu laad je via het stopcontact op. Deze wekkers geven aan wanneer je ze moet opladen en blijven bij stroomstoornissen gewoon werken.

Wake up light

Deze wekker probeert met een Wake up light de zonsopkomst na te bootsen. Het toestel maakt gebruik van een zwak licht dat steeds feller wordt naarmate de ingestelde tijd nadert. Op deze manier verstoor je je biologisch ritme niet en word je fit wakker.

DAB+

DAB+ is een moderne techniek die zich op digitale radiosignalen baseert. Je hebt de keuze uit enorm veel radiozenders die je zonder storingen of ruis kan beluisteren.

Projectie

Dit model projecteert de tijd op de muur of het plafond. Zo weet je ‘s ochtends meteen hoe laat het is, zonder dat je je hoeft om te draaien.

Waarom zou je een wekkerradio kopen?

Constant slaappatroon

Een wekkerradio helpt je om een vast slaappatroon te creëren. Door elke ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan, ontwikkel je een gezond dag-en-nachtritme. Je lichaam past zich vervolgens aan dit ritme aan en zal bepaalde hormonen op een vast tijdstip aanmaken. Op deze manier stel je je biologische klok goed af en voel je je overdag fit en gezond.

Beter inslapen met een sleeptimer

Een wekkerradio kan ook bij het inslapen van groot belang zijn. De meeste modellen zijn daarom uitgerust met een sleeptimer. Dankzij deze timer kan jij rustig van je favoriete muziek genieten en kan je je even helemaal ontspannen. Je valt op deze manier sneller in slaap en de kwaliteit van je slaapcyclus verbetert ook aanzienlijk.

Gezonder opstaan

Wekkers met een luid en fel geluid maken je abrupt wakker. Dit zorgt meteen voor stress en je zal hier de hele dag last van hebben. Een wekkerradio kan je echter volledig zelf instellen. Je kiest zelf met welke soort muziek en op welk volume de radio je wekt. Op deze manier sta je steeds met een goed gevoel op en begin je gemotiveerd aan de nieuwe dag.

Hoe gebruik je de wekkerradio?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel wekkerradio’s verkrijgbaar. Hoe je het toestel gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Iedereen is uniek en verkiest dan ook een andere soort wekkerradio:

Inslapen

 • Met muziek: Heel wat mensen ontspannen zich met muziek. Het helpt hen om alle zorgen te vergeten, waardoor ze op een rustige manier in slaap vallen.
 • Met licht: Sommige wekkerradio’s bootsen de zonsondergang na. Het licht dat ze uitstralen neemt geleidelijk aan in intensiteit af en verandert van kleur. Je inwendige klok brengt je lichaam in ruststand en je zal sneller inslapen.
 • Met een meditatiesessie: Door ‘s avonds rustige muziek op te zetten, kan je even rustig mediteren en vergeet je alle stress.

Wakker worden

 • Met muziek: Wakker worden met muziek zorgt vaak voor een goed humeur. Van een vrolijk muziekje krijg je veel energie, waardoor je de dag gemotiveerd start.
 • Met een zoemer: Niet iedereen houdt van een wekker met muziek. Sommige mensen hebben zelfs een vervelende zoemer nodig om hun bed uit te komen.
 • Met licht: Wekkerradio’s die de zonsopgang nabootsen, laten je op een natuurlijke manier ontwaken. Het licht wordt langzaamaan feller, zodat je rustig wakker kan worden.
 • Meerdere wektijden: Als jij en je partner op een ander tijdstip uit bed moeten, dan is het aanbevolen om voor een radio met wekker met meerdere wektijden te kiezen. Dankzij deze wekkers worden jullie allebei op het juiste uur gewekt en hoeven jullie geen aparte wekkers te gebruiken.
 • Snoozefunctie: Snoozen is ontzettend verleidelijk. Dankzij de snoozefunctie kan je na het afgaan van de wekker toch nog even in bed blijven liggen.

Tijdsweergave

 • Analoog: een analoge wekkerradio geeft de tijd met wijzers weer. Sommige mensen houden niet van het licht op de display en kijken liever naar deze authentieke klokken.
 • Digitaal: Een digitale radio met wekker is een elektronische klok die de tijd in cijfers op een lcd- of een ledscherm weergeeft. Deze klokken geven de tijd tot op de seconde weer en zijn erg eenvoudig te lezen.
 • Projectie: Deze wekker projecteert de tijd op de muur of het plafond.

Wekker mee op reis

 • Accu: Als je je wekkerradio graag meeneemt op reis kies je best voor een wekkerradio met een accu. Zo kan je de wekker op elk moment gebruiken, zelfs als er geen stopcontact in de buurt is.

Top 10 Beste Wekkerradio’s

Het is onmogelijk om de beste wekkerradio aan te duiden. Wat de beste voor jou is, hangt namelijk van jouw wensen af. We geven je daarom een overzicht van onze tien beste wekker radio’s. Al deze modellen zijn van een uitstekende kwaliteit. Ze verschillen onderling echter in toepassing, prijs en functionaliteit:

Beste Wekkerradio
1. Sony ICF-C1PJ Wekkerradio

De Sony ICF-C1PJ is een elegant model met een prachtig spiegelend display. Deze wekker beschikt over verschillende alarminstellingen. Je kan zowel met je favoriete zender als met natuurgeluiden of een oplopende zoemer functie gewekt worden. Verder heeft dit model een uitstekend projectiescherm en is het apparaat uitgerust met een back-up batterij. Bovendien is de Sony ICF-C1PJ erg gebruiksvriendelijk en zeer eenvoudig te installeren.

Specificaties:
 • Ontvangst: FM radio
 • Wekker opties: Snooze
 • Aantal wektijden: 2
 • Dimfunctie: Ja
 • Lcd-display: Ja
 • Garantie: 2 Jaar
Voordelen:
 • Twee wektijden
 • 1 sleeptimer
 • Back-up batterij
Nadelen:
 • Geen DAB+
ACTUELE PRIJS
Groot display
2. YUCONN Wekkerradio

De YUCONN wekkerradio valt vooral op door het grote display met zeer duidelike cijfers. Bovendien is het licht op vier standen dimbaar, zodat je zeker geen last hebt van het licht ‘s nachts. Verder scant dit model de verschillende zenders automatisch en kan je 20 radiozenders opslaan. Deze prachtige wekkerradio helpt je ten slotte ook om in te slapen. Dankzij de sleeptimer kan je namelijk rustig met een muziekje indommelen.

Specificaties:
 • Ontvangst: FM radio
 • Wekker opties: Hulp bij in slaap vallen, Lichtwekker, Meervoudig alarm, Ontspanningsprogramma, Sleeptimer, Snooze, Week-Weekend-alarm
 • Aantal wektijden: 2
 • Dimfunctie: Ja
 • Lcd-display: Ja
 • Garantie: 1 Jaar
Voordelen:
 • Dimbaar display met grote cijfers
 • Twee verschillende wektijden
 • Mogelijkheid om 20 zenders op te slaan
Nadelen:
 • Geen radiogestuurde tijdsaanduiding
ACTUELE PRIJS
Scherpe prijs
3. Caliber HCG007 Digitale Wekkerradio

Met een Caliber HCG007 word je niet alleen op een aangename manier gewekt, maar val je ook als een roos in slaap. Het toestel geeft de tijd namelijk met rode cijfers weer, waardoor je de slaap sneller vat. Op deze wekker kan je verder ook een dubbelalarm instellen en beschikt het apparaat ook over een buzzer-alarm. Ten slotte is deze wekker een FM-radio en kan je je voorkeurzender zeer eenvoudig programmeren.

Specificaties:
 • Ontvangst: FM radio
 • Wekker opties: Meervoudig alarm, Snooze
 • Aantal wektijden: 2
 • Dimfunctie: Ja
 • Lcd-display: Ja
 • Garantie: 2 Jaar
Voordelen:
 • Een dimbaar display met rode letters
 • Snoozefunctie en een sleeptimer
 • Twee alarmtijden mogelijk
Nadelen:
 • Geen projectiescherm
ACTUELE PRIJS
Gebruiksvriendelijke wekkerradio
4. Homebay Products Digitale Wekker

De digitale wekkerradio van Homebay Products is één van de meeste gebruiksvriendelijke producten op de markt. Met de knopjes op de achterkant van de wekker kan je de klok erg eenvoudig bedienen. Verder beschikt deze wekkerradio over een erg groot dimbaar display met duidelijke, rode letters. De Homebay Products digitale wekker is ten slotte uitgerust met een nachtlampje. Deze functie is ideaal voor mensen die graag een boek lezen voor het slapen of voor kinderen die bang zijn in het donker.

Specificaties:
 • Ontvangst: Geen
 • Wekker opties: Sluimerfunctie
 • Aantal wektijden: 1
 • Dimfunctie: Ja
 • Lcd-display: Ja
 • Garantie: geen
Voordelen:
 • Zeer eenvoudig te bedienen
 • Het volume van het alarm is instelbaar
 • Een ingebouwde nachtlamp
Nadelen:
 • Het licht van het nachtlampje is voor sommige mensen te fel
ACTUELE PRIJS
Meest Innovatief
5. Philips Somneo HF3671/01

Als je onrustig slaapt of als je ‘s morgens echt niet uit je bed kan, dan is de Philips Somneo HF3671/01 een uitstekende keuze. Deze wekkerradio maakt namelijk gebruik van een wake up light waarmee het toestel je op een natuurlijke manier wekt. Verder analyseert de AmbiTrack-sensor je slaapomgeving en ontvang je tips om hier veranderingen in aan te brengen. Ten slotte kan je deze wekker met de SleepMapper-app verbinden. Via deze applicatie kan je uit diverse alarmen, geluiden en lichtthema’s kiezen en krijg je voortdurend slaaptips toegestuurd.

Specificaties:
 • Ontvangst: FM Radio
 • Wekker opties: Meervoudig alarm, Hulp bij in slaap vallen, Snooze, Sleeptime
 • Aantal wektijden: 3
 • Dimfunctie: Ja
 • Lcd-display: Ja
 • Garantie: 2 jaar
Voordelen:
 • Zeker op tijd uit bed dankzij de PowerWake-functie
 • De RelaxBreath-slaaphulp helpt je te ontspannen
 • Wake up Light volgt je biologische klok
Nadelen:
 • Hoge kostprijs
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
6. Ices ICR-210 Wekkerradio

De Ices ICR-210 is een standaard model met een modern design. Het kleine formaat past op elke nachtkast en op de knoppen staat er duidelijk vermeld waar ze juist voor dienen.

De Ices ICR-210 beschikt over alle nodige functies. Deze wekkerradio’s zijn uitgerust met een sleeptimer, een meervoudig alarm en een snooze-functie. Bovendien hebben deze wekkers uitstekende ingebouwde luidsprekers waarmee je alle muziek en elk geluid helder hoort.

Specificaties:
 • Ontvangst: FM Radio
 • Wekker opties: Meervoudig alarm, Sleeptimer, Snooze
 • Aantal wektijden: 2
 • Dimfunctie: Nee
 • Lcd-display: Ja
 • Garantie: 2 jaar
Voordelen:
 • Strak en modern ontwerp
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Back-up batterijen
Nadelen:
 • Het licht op de display is niet dimbaar
ACTUELE PRIJS
Strak Design
7. Philips TAR3306 Klokradio

De Philips TAR3306 herken je aan het zeer grote display. Je kan de cijfers zelfs van ver lezen en de helderheid van het scherm is aanpasbaar. Met dit eenvoudig model ontwaak je rustig en val je ontspannen in slaap. Het volume van de muziek neemt ‘s ochtends namelijk langzaam toe en dankzij de sleeptimer kan je met je favoriete radiozender in slaap vallen. Bovendien beschikt dit toestel over twee wekfuncties en is het toestel erg gebruiksvriendelijk.

Specificaties:
 • Ontvangst: FM Radio
 • Wekker opties: Snooze, Week-/Weekend-alarm
 • Aantal wektijden: 2
 • Dimfunctie: Ja
 • Lcd-display: Ja
 • Garantie: 2 jaar
Voordelen:
 • GentleWake-functie
 • Sleeptimer tot twee uur
 • Duidelijk display met grote cijfers
Nadelen:
 • Alarm is vrij luid
ACTUELE PRIJS
Eenvoudig te koppelen met smartphone
8. AIC 28BT Wekkerradio Digitaal

De AIC 28BT is een stoer apparaat met heel wat moderne snufjes. Zo beschikt dit model over een draadloze smartphone-oplader en een USB-poort. Met een AIC 28BT word je bovendien steeds met je favoriete muziek wakker. Je kan dit exemplaar via een bluetoothverbinding namelijk met je smartphone of tablet verbinden. Verder is de AIC 28BT ook uitgerust met een dual alarm en een snoozefunctie. Het geluid van de wekker en de helderheid van het display kan je ten slotte volledig personaliseren. Je past de instellingen aan jouw persoonlijke voorkeuren aan, zodat je elke dag met een goed gevoel wakker wordt.

Specificaties:
 • Ontvangst: FM Radio
 • Wekker opties: Meervoudig alarm | Snooze
 • Aantal wektijden: 2
 • Dimfunctie: Ja
 • Lcd-display: Nee
 • Garantie: 2 jaar
Voordelen:
 • Draadloze oplader voor smartphones
 • USB-poort en bluetoothverbinding
 • Display heeft zes helderheidswaarden
Nadelen:
 • Radiozenders kunnen niet geprogrammeerd worden
ACTUELE PRIJS
Energiebesparende wekkerradio
9. Houten Digitale wekker

Als je op zoek bent naar een unieke wekker, dan is deze houten digitale wekkerradio met draadloze oplader iets jou. Het prachtige houten design straalt klasse uit en geeft een luxueuze toets aan je slaapkamer. Dit model beschikt verder ook over heel wat bijzonder handige functies. Zo kan je op het display niet alleen de tijd aflezen, maar krijg je ook het weerbericht van de dag te zien. Verder heb je de keuze uit diverse alarmen en kan je op elk moment een energiebesparende modus inschakelen.

Specificaties:
 • Ontvangst: Geen
 • Wekker opties: Snooze, Week-/Weekend-alarm, Meervoudig alarm
 • Aantal wektijden: 2
 • Dimfunctie: Nee
 • Lcd-display: Ja
 • Garantie: Geen
Voordelen:
 • Een uniek design
 • Temperatuur wordt weergegeven
 • Energiebesparende modus
Nadelen:
 • Het toestel is niet waterdicht
ACTUELE PRIJS
Leukste Kinderradio
10. Teknofun Pokémon Wekkerradio

De Teknofun Pokémon wekkerradio is perfect om de kinderkamer mee te decoreren. Dit prachtig toestel ziet er erg leuk uit en is van de beste kwaliteit. Op het display kan je zowel de tijd als de temperatuur aflezen. Het toestel is uitgerust met uitstekende speakers, zodat je de wekker ‘s morgens zeker hoort.

Specificaties:
 • Ontvangst: FM Radio
 • Wekker opties: Geen opties
 • Aantal wektijden: 1
 • Dimfunctie: Nee
 • Lcd-display: Ja
 • Garantie: 2 jaar
Voordelen:
 • Duidelijke ledverlichting
 • Display geeft de tijd, datum en temperatuur weer
 • Tof design
Nadelen:
 • Niet eenvoudig te gebruiken
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wekkerradio?

Een wekkerradio is in alle mogelijke uitvoeringen verkrijgbaar, gaande van een simpel model tot een met diverse moderne snufjes. We hebben een mooi overzicht van alle mogelijke functies voor je gemaakt, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn.

Hoe wakker worden

 • Snoozen: De meeste wekkerradio’s zijn tegenwoordig uitgerust met een snoozefunctie. Meestal kan je het alarm voor negen minuten uitstellen, al kan je deze tijd bij sommige wekkers zelf bepalen.
 • Sleeptimer: Met de sleeptimer kan je rustig met muziek in slaap vallen. Je kiest zelf hoe lang je naar je favoriete zender wil luisteren en de wekkerradio schakelt zichzelf vervolgens automatisch uit.
 • (Meerdere) alarmen: Wekker radio’s met verschillende wektijden zijn enorm handig voor koppels met een verschillend ritme.
 • Radio: Beschikken over een radiofunctie en je hebt dan ook de mogelijkheid om met je favoriete radioprogramma wakker te worden.
 • Alarm: Sommige mensen worden van muziek niet wakker. Je kan daarom ook met een standaard alarm gewekt worden.
 • Licht: Sommige modellen beschikken over het zogenaamde ‘wake-up light’, waarmee de wekker een zonsopgang simuleert.

Ontvangst

 • FM/AM: De standaard wekkerradio beschikt zowel over een FM- als een AM-frequentie.
 • DAB+: Met een DAB+ ontvang je het radiosignaal digitaal en storingvrij.
 • Radio via internet: Wekker radio’s die muziek via het internet afspelen, zijn eerder schaars.

Koppelingsmogelijkheden

 • Bluetooth: Via de bluetoothverbinding kan je je smartphone of je tablet met de wekkerradio verbinden.
 • USB: Op wekkers met een USB-aansluiting kan je eenvoudig andere apparaten aansluiten, zoals een USB-stick of een Mp3-speler.
 • SD-kaart: Ook op een SD-kaart kan je muziek plaatsen. Wekkerradio’s met een aansluiting voor SD-kaarten komen niet vaak voor.
 • CD: Sommige radio’s kunnen ook cd’s afspelen, erg handig als je je favoriete band de hele ochtend lang wil horen.

Stroomvoorziening

 • Lichtnet: Deze wekkerradio’s werken enkel als ze in het stopcontact zitten.
 • Batterijen: Een klokradio op batterijen verbruikt geen stroom. Let er wel op dat de wekker ‘s nachts niet uitvalt.
 • Accu: De meeste reiswekkers werken op een accu. Zodra het accu is opgeladen, kan je het voor lange tijd gebruiken.

Extra mogelijkheden

 • App ondersteuning: De nieuwste modellen kan je met een app verbinden. Je kan al je instellingen via je telefoon of je tablet aanpassen.
 • Opladen mobiele telefoon: Tegenwoordig zie je steeds meer wekkerradio’s met een geïntegreerde draadloze oplader waarmee je je telefoon ’s nachts eenvoudig kan opladen.
 • Projectiescherm: Een wekkerradio met een projectiescherm geeft de tijd op de muur of het plafond weer.

Gebruikersgemak

 • Nachtlampje: Een wekkerradio met nachtverlichting is erg handig als je graag een boek leest.
 • Bediening: Niet alle klok radio’s zijn eenvoudig te bedienen. Bij sommige modellen moet je de handleiding een paar keer doornemen.
 • Afleesbaarheid Display: De grootte en de leesbaarheid van het display zijn enorm belangrijk.

Koopadvies

Het is niet eenvoudig om de beste wekker uit te kiezen. Wat nu juist de beste wekkerradio is, hangt af van jouw wensen en eisen. Natuurlijk spelen het design, de prijs en de garantie een belangrijke rol.

Je keuze wordt echter hoofdzakelijk bepaald door de extra functionaliteiten van de wekkerradio. Zo heb je bijvoorbeeld zeker een sleeptimer nodig als je graag met je favoriete muziek indommelt en is een nachtlampje wenselijk als je wel eens een boek leest ‘s avonds.

Voor je een toestel gaat kopen, moet je goed weten welke functionaliteiten voor jou van essentieel belang zijn. Op basis van deze informatie kan je vervolgens erg gericht zoeken, zodat je snel de beste wekkerradio voor jouw situatie vindt.

Veelgestelde vragen

Een dubbelalarm betekent dat je twee verschillende wektijden kan instellen. Deze functie is erg handig als je partner op een ander uur opstaat of als je onregelmatige werkuren hebt.

De prijs hangt af van het merk, de functies en de kwaliteit. De goedkoopste wekkerradio’s kosten iets meer dan €10. Aan de duurdere modellen met heel wat extra functies ben je ongeveer €70 tot €80 kwijt, terwijl de meest innovatie exemplaren zelfs meer dan €100 kunnen kosten.

Ook bij Hema of Action vind je regelmatig wekkerradio´s terug. Hou er wel rekening mee dat dit meestal basismodellen zijn. Het zijn simpele wekkers waar je tijdig mee gewekt wordt, maar meer moet je er niet van verwachten.

Als men over een wekker spreekt, dan gaat het meestal over een klassiek alarm. Een wekkerradio is dan weer een wekker met een radio-functie.

Bronnen

Plato’s wekker: Klassieken.nu gevonden op 26 Okt 2021:
https://klassieken.nu/2017/12/17/platos-wekker/