Zoek je een logeermatras? Het is inderdaad altijd handig om een vouwmatras of logeermatras in huis te hebben. Het komt vast wel eens voor dat jij of je kinderen gasten te logeren krijgen.

Logeermatrassen zijn ideaal voor het creëren van een extra slaapplek. Vaak worden ze in de woonkamer of in een van de slaapkamers gelegd. In dit geval is een opvouwbaar logeermatras het handigst. Het neemt dan overdag en in de periode dat je geen logees hebt geen extra ruimte in.

Nu is het wel zo dat het aanbod van logeermatrassen enorm is. Ze zijn er in allerlei afmetingen, kleuren en varianten. Je maakt dus niet zomaar even snel een keus. Om jou van dienst te zijn, vergeleken wij de beste logeermatrassen.

In deze koopgids vind je een handige top 7, zodat je snel en gemakkelijk ontdekt welk logeermatras hebt beste past bij jouw wensen en situatie.

Overzicht Logeermatrassen

Wat is een logeermatras?

Logeermatrassen zijn, zoals de naam al deed vermoeden, bedoeld om tijdelijk te gebruiken. Een loge blijft over het algemeen geen weken bij je slapen. Een belangrijk kenmerk van een logeermatras is verder dat het ruimtebesparend is.

Dit verschilt wel per model, maar de meeste logeermatrassen zijn compact op te vouwen, in te klappen en dus gemakkelijk op te bergen. Bij het ene logeermatras doe je dit in een zak of hoes en bij het andere rol je het gewoon op tot een vrij kleine rol.

Logeermatrassen zijn ook ideaal om mee te nemen op vakantie. Soms heb je net een slaapplek te weinig in een vakantiehuisje. Een logeermatras is dan vaak fijner dan een luchtbed en dus een handige oplossing.

Een ander belangrijk kenmerk van een logeermatras is het lichte gewicht. Dit zorgt ervoor dat je het gemakkelijk mee kunt nemen of versjouwen.

Tenslotte zijn logeermatrassen meestal een stuk goedkoper dan normale matrassen. Bij een matras dat elke nacht gebruikt wordt, is de kwaliteit immers veel en veel belangrijker.

Welke soorten logeermatrassen zijn er?

Nu jij zoekt naar het beste logeermatras, is het fijn als je eerst een idee hebt van de globale mogelijkheden. Lees snel welke soort logeermatrassen er verkrijgbaar zijn. De kans is groot dat je dan al snel ontdekt welke variant het beste aansluit bij jouw situatie en wensen.

Opblaasbaar logeermatras

Een belangrijk kenmerk van een opblaasbaar logeermatras is de beperkte ruimte die het inneemt. Heb je het matras niet nodig, dan laat je het leeglopen en je doet het met gemak in een zak of hoes. Je hebt slechts een hoekje van een kast of de zolder nodig om dit logeermatras op te bergen. Komt er iemand logeren, dan pak je het ook snel weer tevoorschijn.

Het matras is echter niet meteen te gebruiken. Je zult even moeten pompen voor gebruik. En ja, een opblaasbaar logeermatras kan een keer leeglopen of lek raken. Prettig is wel dat je zelf de hardheid en stevigheid kunt bepalen.

Opklapbaar logeermatras

Een opklapbaar matras neemt meer ruimte in beslag dan een luchtbed of slaapbank. Toch is het zeker een compact logeermatras. Wanneer je het niet gebruikt, klap je het in en ruim je het op. Ook in ingeklapte vorm neemt het wel meer ruimte in dan een opblaasbaar luchtbed.

Een groot voordeel is wel dat het logeermatras direct klaar is voor gebruik. Je hoeft ook niet bang te zijn dat het halverwege de nacht ineens leeggelopen is en dat je gast op een harde ondergrond ligt. De meeste opklapbare logeermatrassen hebben een afneembare hoes die je gemakkelijk kunt reinigen.

Opvouwbaar logeermatras

Een opvouwbaar matras lijkt wel wat op een opklapbaar logeermatras. Ook dit soort matrassen zijn compact en wegen maar weinig. Krijg je onverwachts gasten te slapen, dan is het ideaal dat het matras direct klaar is om te gebruiken. Je hoeft er niet eerst lucht in te pompen.

Opvouwbare matrassen zijn ook handig om mee te nemen op vakantie. Soms is deze variant logeermatras zelfs om te bouwen tot een zitbank.

Los matras

Je kunt natuurlijk ook een los matras gebruiken om iemand op te laten slapen. Het nadeel hiervan is wel dat het meer ruimte inneemt maar met een goed onderstel heb je wel het beste comfort.

Gaat het echter om af en toe een of twee nachten, dan kun je natuurlijk beter een ander soort logeermatras kiezen. Als je dit losse matras niet op kunt vouwen of in kunt klappen, neemt het natuurlijk wel altijd veel ruimte in beslag.

Wat zijn de voordelen van een logeermatras?

Je overweegt een logeermatras te kopen, maar je bent toch nog wel even benieuwd naar de specifieke voordelen ervan? Nou, hier komen ze:

Multifunctioneel

Een logeermatras is breed inzetbaar. Je kunt het overal mee naar toe nemen. De ene keer gebruik je het matras thuis als je gasten te slapen krijgt en een andere keer neem je het mee als extra bed op vakantie. Ook buiten in een tent of een logeerpartij in de open lucht of in de auto is dan mogelijk.

Comfortabele tijdelijke slaapplek

Iedereen slaapt het liefst in zijn eigen bed. Op het eigen matras. Tenminste, als het goed is wel. Toch is het natuurlijk wel prettig als een logeerpartij ook wat comfort biedt. Logeermatrassen bieden absoluut een comfortabele plek om te slapen. Hierbij moet wel gezegd worden dat het ene logeermatras het andere niet is. Zeker wanneer je kiest voor goede kwaliteit, zal je gast prinsheerlijk slapen op het logeermatras.

Snel klaar voor gebruik

Krijg je onverwachts gasten die blijven slapen, dan is een logeermatras snel klaar voor gebruik. Wellicht moet je even pompen, maar dat is het dan. En veel matrassen hoef je slechts uit te klappen of uit te vouwen.

Weinig opbergruimte nodig

Een logeermatras is zeer compact op te bergen. Vaak is er wel op zolder een plekje waar je ze kunt opbergen of je hebt er gewoon een bankje of stoel bij op je logeerkamer.

Betaalbaar

Ook een goed logeermatras hoeft niet duur te zijn. Kies je voor een opblaasbaar logeermatras, dan kun je soms voor een tientje al klaar zijn. Ga je voor kwaliteit, dan betaal je nog niet veel meer dan ongeveer € 150.

Top 7 beste logeermatrassen

Om direct de verschillende logeermatrassen te behandelen hebben we een selectie gemaakt van verschillende soorten logeermatrassen die allemaal goed worden beoordeeld door consumenten. Bekijk gerust de onderstaande modellen en bekijk welke voor jou het geschiktst is.

Beste Comfort Logeermatras
1. Mister Sandman Logeermatras
5.0

Dit logeermatras biedt veel luxe en comfort. Hiermee bewijs je je logees absoluut een goede dienst. Kijk maar uit dat je gezellige avond niet te kort wordt omdat je gast graag wil gaan slapen. Het matras is 13 centimeter dik en gemaakt van koudschuim. Het maakt daarom niet uit welke slaaphouding je aanneemt, het matras past zich altijd aan.

Voordelen:
 • Voldoende ondersteuning in elke slaaphouding
 • Veel comfort en stevigheid
 • Wasbare hoes
Nadelen:
 • Behoort tot de duurdere logeermatrassen
 • Niet compact op te bergen
 • Niet om mee te nemen
ACTUELE PRIJS
Beste Opblaasbare Logeermatras
2. Abbey Camp 3D Zelfopblaasbaar Logeermatras
5.0

Dit zelfopblaasbare logeermatras is niet te vergelijken met een luchtbed. Allereerst hoef je het voor gebruik slechts uit te rollen en het trekt zelf meteen lucht naar binnen. De dikte van het matras is met 10 centimeter echt comfortabel. De zachte stretch bovenlaag veert heerlijk met je lichaam mee. Dit logeermatras is een aanwinst als je regelmatig logees hebt. Ook kun je het prima meenemen op vakantie.

Voordelen:
 • Blaast zichzelf op
 • Snel klaar voor gebruik
 • Comfortabel
 • Isoleert goed
 • Vuil- en waterafstotend
Nadelen:
 • Redelijk zwaar als je het mee wilt nemen
ACTUELE PRIJS
Beste Opvouwbare Logeermatras
3. Wicotex Opvouwbaar Logeermatras
5.0

Dit opvouwbare logeermatras is een ideale slaapplek voor gasten. De stevigheid en kwaliteit zijn beiden uitstekend voor elkaar. Het matras heeft een dikke schuimkern en is niet te hard, maar zeker ook niet te zacht. De rug wordt goed ondersteund, dus dat is prettig wanneer er een paar nachten achter elkaar op het logeermatras geslapen wordt.

Voordelen:
 • Geleverd inclusief opberghoes
 • Hoogwaardige schuimvulling
 • Compact op te bergen
 • Goede ventilatie
 • Snel klaar voor gebruik
Nadelen:
 • Niet geschikt voor 2 personen
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
4. Beautissu Comfort Logeermatras
4.5

Dit logeermatras is snel en eenvoudig op te vouwen en neemt dan slechts weinig ruimte in. De ondersteuning is goed, dus ook mensen met rugklachten kunnen prima een paar nachtjes op dit logeermatras slapen. Neem je dit logeermatras mee op vakantie, dan kan het overdag ook dienst doen als handige zitkubus.

Voordelen:
 • Makkelijk en compact op te bergen
 • Snel klaar voor gebruik
 • Goede ventilatie
 • Wasbare hoes
Nadelen:
 • Niet geschikt voor 2 personen
ACTUELE PRIJS
Beste Logeermatras Kinderen
5. Ada Sleep Kids® Kindermatras
5.0

Als je genoeg opbergruimte hebt, dan is dit kindermatras prima om te gebruiken als logeermatras. Moet je al woekeren met je ruimte, dan kun je dit matras beter niet nemen. Je kunt het namelijk niet opvouwen, inklappen of leeg laten lopen. Is die ruimte er wel, dan is dit matras zeker een aanrader. Kinderen die bij jou logeren zullen hier heel comfortabel op slapen.

Voordelen:
 • Comfortabel en voldoende ondersteuning
 • Wasbare hoes
 • Speciaal voor kinderen
 • Direct klaar voor gebruik
Nadelen:
 • Neemt meer ruimte in beslag
ACTUELE PRIJS
Multifunctioneel
6. Opvouwbaar Logeermatras 1 persoons
4.0

Dit matras is ideaal als camping matras. Ook in de logeerkamer is dit logeermatras fijn om te gebruiken. Je kunt het matras vrij compact opvouwen en het is, naast matras, ook te gebruiken als sofa. Je klapt dit logeermatras op in drie delen. Het comfort is uitstekend, dus het is geen enkel probleem om een aantal nachten achter elkaar op dit matras te slapen.

Voordelen:
 • Makkelijk in te klappen
 • Ook te gebruiken als sofa
 • Ligt comfortabel
 • Inclusief 2 kussens
 • Wasbare hoes
Nadelen:
 • Niet geschikt voor 2 personen
ACTUELE PRIJS
Comfortabelste Logeermatras
7. Viking Choice Luxe logeermatras
3.5

Dit multifunctionele logeermatras is een van de dikste die verkrijgbaar is. Je begrijpt dat dit matras daarom ook heerlijk ligt. Wil je het een aantal nachten gebruiken in je camper, op je boot of als camping matras, dan zul je zeer comfortabel slapen. Het matras is gevuld met een hoge kwaliteit foam. Verder is dit logeermatras voorzien van een hoofdkussen dat speciaal is gevormd naar de nek. Klap je het matras op, dan kun je het ook nog gebruiken als zitbank. Heb je een speciale logeerkamer, dan kan dit matras een goede optie zijn. Komt er iemand slapen, dan klap je het logeermatras uit en op andere momenten heb je mooi een extra bankje.

Voordelen:
 • Extra dik matras
 • Inclusief hoofdkussen
 • Dankzij extra lengte ook geschikt voor lange personen
 • Ook te gebruiken als zitstoel
 • Goed wasbaar
Nadelen:
 • Ziet er wel goedkoop uit
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een logeermatras?

Bij het kiezen van het beste logeermatras zijn er een aantal belangrijke criteria. Neem je onderstaande punten mee in je beslissing, dan koop je vast en zeker een product waar je veel en lang plezier van zult hebben.

Materiaal

Logeermatrassen worden vaak gemaakt van polyether. Op zich logisch, want dit materiaal is goedkoop. Schuimrubber is makkelijk op te vouwen en leent zich dus goed voor vouwmatrassen.

Gebruik je een logeermatras van dit materiaal regelmatig, reken dan op een levensduur van ongeveer zes jaar. Ga je voor een meer luxe logeermatras, dan is traagschuim beter. Of je neemt een logeermatras met pocketveren. De ondersteuning is dan een stuk beter en deze logeermatrassen gaan langer mee.

Gewicht en afmetingen

Wil je het logeermatras voor twee personen tegelijk gebruiken of niet? Dat is een belangrijk criteria bij de aanschaf van je logeermatras. Veel voorkomende afmetingen van logeermatrassen zijn 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 90 x 190 cm, 120 x 200 cm en 140 x 200 cm.

Je ziet dat de meeste logeermatrassen dus niet langer zijn dan 200 cm. Gebruik jij het matras als camping matras en ben je wat langer dan gemiddeld, kijk dan extra goed naar de afmetingen. Er zijn namelijk ook logeermatrassen verkrijgbaar die nog een stukje langer zijn.

Opvouwbare matrassen zijn vaak vrij smal. Let ook daar dus goed op. Vind je het prettig om wat breder te kunnen liggen, zoek dan een iets bredere variant.

Dikte

Er is veel verschil in dikte als het gaat om logeermatrassen. Bedenk zeker dat de dikte veel zegt over het slaapcomfort. Over het algemeen zijn dikkere matrassen fijner en comfortabeler. Zeker als het gaat om een vouwmatras of een opblaasbaar logeermatras.

Deze leg je direct op de grond, dus een minimale dikte is zeker wel vereist als je je gasten een comfortabele nachtrust gunt. Het is absoluut niet fijn als de gewrichten de grond aanraken. Een logeermatras moet dus absoluut dik genoeg zijn.

Opbergbaar

Als je een logeermatras makkelijk op wilt ruimen, kijk dan in hoeverre je het kunt inklappen of opvouwen. Heb je geen ruimte waar het logeermatras continue kan liggen, dan kun je het beste een opvouwbaar, opklapbaar of een opblaasbaar matras nemen.

Ga je vooral voor comfort, luxe en stevigheid en heb je ruimte genoeg, dan kijk je naar de materialen die zijn gebruikt voor het matras. Is er een logeerkamer in jouw woning waar het matras altijd kan liggen, dan is dat een uitstekende oplossing.

Veel mensen zullen hun logeermatras echter het liefst willen opbergen. Dit is ook van belang als je het wilt gebruiken als camping matras of als matras in de camper.

Ligcomfort

Vaak zie je bij de beschrijving van een product hoe het staat met de hardheid. De juiste hardheid en stevigheid bepalen voor een groot gedeelte het ligcomfort.

Gebruiksvriendelijkheid

Is het logeermatras makkelijk in te klappen? Is er een handige draagtas of bijvoorbeeld een draagbeugel aanwezig, zodat je het logeermatras eenvoudig kunt versjouwen? Wil je de hoes regelmatig in de wasmachine doen, kijk dan even of hij afneembaar is.

Garantie

Koop je een heel voordelig logeermatras, dan speelt de garantie een minder grote rol. Vaak zul je bij zo’n product ook nauwelijks garantie krijgen. Kies je echter voor een extra slaapplek die veel comfort moet bieden en kom je in een hogere prijsklasse terecht, check dan zeker hoe het staat met de garantie.

Koopadvies

Overweeg voor jezelf hoe vaak je het logeermatras denkt te gebruiken. En of je het mee wilt nemen tijdens reizen. Dit bepaalt of je een matras neemt dat makkelijk inklapbaar is of dat je vooral gaat voor de kwaliteit van het logeermatras. Zeker als je het matras toch niet compact hoeft op te bergen, kun je het comfort zwaarder laten wegen.

Gebruik je het logeermatras heel af en toe tijdens logeerpartijtjes en heb je niet veel ruimte over in huis, kijk dan voornamelijk naar de afmetingen van het opgevouwen of ingeklapte matras.

Veelgestelde vragen

Een logeermatras is meestal comfortabel om op te slapen. Opvouwbare en inklapbare matrassen hebben vaak een hoge kwaliteit en zijn gemaakt van duurzame materialen.

De dikte van een logeermatras moet zeker in orde zijn. Vooral als een matras direct op de grond ligt. Ga uit van minimaal 10 cm dikte als je een bepaalde mate van comfort wilt hebben.

Een logeermatras is goed voor je rug. Ook personen met rugklachten kunnen goed slapen op een logeermatras. Een goede ondersteuning is dan uiteraard wel vereist.

Vanaf een bedrag van ongeveer 50 euro kun je al wel een redelijk logeermatras in huis hebben. Ga je echt voor een luxe logeermatras en wil je een matras van goede materialen en met voldoende ondersteuning, dan zit je al snel op een bedrag van 100 euro of daar boven.