Wordt jij wel eens wakker met een droge mond? Is dit incidenteel dan hoeft er niet veel aan de hand te zijn. Maar is dit regelmatig zo dan zijn er verschillende oorzaken waardoor dit kan ontstaan.

Word jij regelmatig wakker met een droge mond? Dan begrijpen we dat dit vervelend is. Het geeft een naar gevoel en soms duurt het wel even voor het is opgelost. Veel mensen weten niet waarom ze wakker worden met een droge mond. Het kan dan ook verschillende oorzaken hebben.

Wanneer je regelmatig wakker wordt met een droge mond, dan is het verstandig om actie te ondernemen. Het kan namelijk gevolgen hebben voor je algemene gezondheid. Bovendien kan het ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte.

In deze tekst gaan we dieper in op een droge mond na het slapen. We bespreken eerst wat de verschillende oorzaken kunnen zijn. Ook bespreken we wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan met deze complicatie. Daarnaast bespreken we nog veel andere zaken. Na het lezen van dit artikel ben je dan ook goed geïnformeerd en weet je precies wat je te doen staat!

Hoe ontstaat een droge mond in de nacht?

We gaven in de inleiding al aan dat een droge mond verschillende oorzaken kan hebben. In deze paragraaf bespreken wij veelvoorkomende oorzaken van een droge mond.

Te weinig vocht

In de eerste plaats kun je een droge mond krijgen door te weinig vocht. Dit kun je oplossen door voordat je gaat slapen voldoende water te drinken. We begrijpen goed dat je dit best een keer kan vergeten en daarom is het van belang om er een routine van te maken. Zet alvast een flesje water op je nachtkastje voor je gaat slapen. Dan vergeet je niet om enkele slokken te nemen voor het slapen of wanneer je in de nacht wakker wordt.

Slaapapneu

Bij slaapapneu heb je adempauzes tijdens de slaap die langer duren dan normaal. Soms kunnen die adempauzes wel meer dan tien seconden duren. Veel mensen hebben slaapapneu zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Mensen met slaapapneu zijn vaak moe, omdat ze nooit echt in een diepe slaap komen. Ook kan slaapapneu een droge mond veroorzaken bij het dragen van een slaapmasker (1).

Medicatie

Sommige mensen moeten langdurig medicijnen slikken en die medicijnen hebben vaak bijeffecten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan verschillende soorten antidepressiva. Ook verschillende medicatie tegen de hoge bloeddruk kan een droge mond als gevolg hebben.

Leeftijd

Hoe ouder een mens wordt, hoe groter de kans dat hij of zij te maken krijgt met een droge mond na het slapen. Het punt is namelijk dat een gebrek aan speeksel vaak de oorzaak van een droge mond is.

Oudere mensen produceren minder speeksel dan jongere mensen en daarom hebben ze vaker last van een droge mond. Het is niet precies duidelijk hoeveel procent van de ouderen er last van heeft. Toch wordt door experts gedacht dat het ongeveer om een kwart van de mensen boven de 60 gaat.

Roken

Je weet ongetwijfeld al dat roken bijzonder slecht voor de gezondheid is. Niet alleen op de lange termijn heeft het nadelige gezondheidseffecten, maar ook op de korte termijn. Roken heeft bijvoorbeeld een bijzonder slechte invloed op de conditie en het zorgt ook voor mondproblemen.

Drugs

Ook van verschillende drugs kun je mondproblemen krijgen. Dit komt bijvoorbeeld voor na het gebruik van speed of cannabis. Daarnaast zijn er nog vele andere drugs die het als bijkomend effect kunnen hebben. Naast de vele andere negatieve gezondheidseffecten van drugs natuurlijk.

Alcohol

Ben je het type dat het fijn vindt om zo nu en dan een drankje te drinken? Dat is niet per se heel erg, maar probeer het wel met mate te doen.

Regelmatig alcohol drinken heeft ook verschillende nadelige gezondheidseffecten en een droge mond is daar een goed voorbeeld van. Dit komt omdat je van alcohol uitdroogt en daardoor krijg je na het slapen een droge mond en ook een dorstig gevoel.

Onderliggende ziekte

Ook bij verschillende ernstige ziektes kun je te maken krijgen met een droge mond. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met dementie. Door dementie zelf krijg je natuurlijk geen mondproblemen, maar je moet wel verschillende medicijnen gebruiken. Die medicatie kan dan weer een droge mond veroorzaken.

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die een vorm van kanker hebben. Ze hebben vaak chemotherapie nodig en dit kan het slijmvlies aantasten en daardoor heb je sneller last van een droge mond. Het kan overigens ook voor een brandig gevoelig in de mond zorgen en sommige mensen krijgen zelfs pijnlijke plekken.

Heeft een droge mond invloed op je nachtrust?

Een droge mond is niet alleen ongezond voor je gebit, maar tegelijkertijd kan het ook een negatieve invloed op je nachtrust hebben. Misschien word je regelmatig wakker in de nacht met een droge mond. Dan moet je weer uit bed om water te drinken. Dit is bijzonder vervelend en daardoor kom je niet altijd in een diepe slaap.

Wanneer je niet in de diepste slaap komt, dan heb je het gevoel dat je na een nacht nog steeds niet echt uitgerust bent. Dit kun je een beetje vergelijken met slaappneu en dat is bijzonder vervelend.

Een chronisch slechte nachtrust zorgt voor mentale en fysieke problemen. Mensen met slaaptekort kunnen zich bijvoorbeeld minder goed concentreren. Daarnaast zijn ze vatbaarder voor stress en andere fysieke klachten.

Ook is het slecht voor het lichaam. Het heeft namelijk impact op je immuunsysteem en daarom worden mensen die langdurig slecht slapen ook sneller ziek. Daarom is het verhelpen van een droge mond ook extreem belangrijk voor je gezondheid en nachtrust.

Wat kun je doen tegen een droge mond in de nacht?

Een droge mond in de nacht kun je op verschillende manieren oplossen. We gaven al aan dat het belangrijk is om veel te drinken. Zorg ook voor een goede mondhygiëne. Poets minimaal twee keer per dag de tanden en flos ook regelmatig.

water drinken tegen een droge mond bij het opstaan

Veel mensen poetsen wel tanden, maar vaak denken ze dat flossen geen zin heeft. Flossen kan niet alleen problemen met je mond verhelpen, maar tegelijkertijd minimaliseer je daarmee ook het risico op een hevige tandontsteking.

Daarnaast is het ook een kwestie van veel ongezonde zaken vermijden. Drink bijvoorbeeld geen alcohol voordat je gaat slapen. Ook koffie en tabak kun je beter niet tot je nemen.

Je kunt ook verschillende middeltjes kopen om de mondproblemen tegen te gaan. Denk aan mondbevochtigers of speekselvervangers.

Ook de ruimte waarin je slaapt kan een invloed hebben op mondproblemen. Koop bijvoorbeeld een luchtbevochtiger wanneer er weinig vocht bij je in de slaapkamer hangt. Ook dit kan namelijk een impact hebben op een droge mond ’s nachts.

Wanneer kun je het beste naar de huisarts?

Hierboven hebben we enkele oplossingen besproken. We raden je dus altijd eerst aan om deze adviezen op te volgen. Merk je dat de problemen daarna opgelost zijn? Dan hoef je in principe niet naar de huisarts.

Heb je alle adviezen ter harte genomen, maar heb je vervolgens nog steeds last van een droge mond? Dan is er vaak een onderliggende oorzaak. Problemen met de mond kunnen bijvoorbeeld ook een gevolg zijn van een verhoogde bloeddruk. Als je geen bloeddrukmeter in huis hebt, dan kun je deze bij je huisarts meten.

Ook zijn er verschillende andere aandoeningen die dit probleem kunnen veroorzaken. Denk aan een speekselklieraandoening, zenuwschade, medicijnen, infecties en nog veel meer.

Wanneer de problemen aanhouden, dan is het dus verstandig om medische hulp in te schakelen. Mondproblemen kunnen een indicatie van een onderliggend probleem zijn en een bezoek aan de huisarts is dan gewoon verstandig.

Veelgestelde vragen

In principe is het geen ernstige medische aandoening, maar het kan wel een symptoom zijn van een onderliggend probleem als je dit regelmatig hebt. Ook kan het op de lange termijn tandbederf en mondzweren veroorzaken die je liever wilt voorkomen.

Mensen met diabetes type 2 hoeven niet altijd iets te merken, maar een droge mond kan wel een signaal zijn. Het wordt dan ook als symptoom aangegeven, maar dit hoeft natuurlijk niet te zeggen dat iedereen met droge mondproblemen diabetes heeft. Heb je regelmatig een droge mond ’s nachts ga dan gerust even langs je huisarts.

Chronische stress is bijzonder ongezond en heeft veel negatieve effecten op je mentale en fysieke gezondheid. Ook kan stress de uitscheiding van speeksel remmen en dit kan voor een droge mond zorgen. Stress kan dit dus inderdaad veroorzaken, maar het hoeft niet altijd zo te zijn.

Drink voor het slapen geen koffie en alcohol en zorg er altijd voor dat je een glas water naast je bed hebt staan. Voldoende water drinken kan opstaan met een droge mond meestal voorkomen.

Het is principe niet gevaarlijk om op te staan met een droge mond, maar op de lange termijn kan het wel voor vervelende problemen zorgen. Denk aan vervelende mondinfecties, tandbederf en nog veel meer. Het kan bovendien ook een symptoom van een onderliggende ziekte. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om uit te sluiten.

Bronnen

  1. Droge mond door slaapapneu-masker. Gevonden op VraagdeTandarts: Lees artikel hier.