Of je nu in een warme en vochtige omgeving woont, in een droog klimaat of in de kou, een luchtvochtigheidsmeter is een waardevolle toevoeging aan je huis.

De luchtvochtigheidsmeter is een handig apparaat waarmee je eenvoudig en snel de hoeveelheid vocht in de lucht meet zodat je deze op het juiste niveau kunt houden. Zo creëer je voor jezelf een fijnere leefomgeving, in je huis of op je kantoor. Een slechte luchtkwaliteit zorgt namelijk voor huisstofmijt, een droge huid of een vervelende hoest. 

Infinite Goods Hygrometer

Omdat er veel verschillende soorten en merken hygrometers op de markt zijn is het moeilijk om de beste keuze te maken. Wij zetten daarom de zeven beste luchtvochtigheidsmeter voor jou op een rij. 

Overzicht Luchtvochtigheidsmeters

In onderstaand overzicht vind je de beste luchtvochtigheidsmeters van dit moment die alle voor een betaalbare prijs zijn te bestellen. Wil je meer weten over de onderlinge verschillen? Kijk gerust even verder in deze koopgids.

Wat is een luchtvochtigheidsmeter en waarom is het belangrijk? 

Een luchtvochtigheidsmeter is een apparaat waarmee je de hoeveelheid vocht in de lucht meet. De luchtvochtigheid in een ruimte hangt samen met de kwaliteit van de lucht. Te veel of te weinig vocht in de lucht heeft negatieve effecten op zowel je gezondheid als op de omgeving zoals de meubels en de vloer.

Zo zorgt een te hoge luchtvochtigheid voor schimmelvorming en huisstofmijt. Dit kan weer leiden tot allergieën en ademhalingsproblemen.

Een te lage luchtvochtigheid kan zorgen voor een droge huid, een vervelende hoest en geïrriteerde luchtwegen. Als je een droge lucht hebt in huis verhoog je de vochtigheid eenvoudig met een luchtbevochtiger.

Kortom, een luchtvochtigheidsmeter is ideaal voor het meten van de luchtvochtigheid in je huis.

Welke soorten luchtvochtigheidsmeters zijn er?

Er zijn verschillende soorten luchtvochtigheidsmeters. De keuze van de luchtvochtigheidsmeter hangt af van het doel en de toepassing van de meting. 

 • Analoge luchtvochtigheidsmeter. Is een mechanische meter die werkt met een haarhygrometer. Dit apparaat vocht absorbeert, hierdoor zet het uit en wordt de wijzer op de schaal verplaatst. 
 • Digitale luchtvochtigheidsmeter. Een digitale luchtvochtigheidsmeter  heeft een elektronische sensoren die veranderingen in de luchtvochtigheid meet. De luchtvochtigheid wordt weergegeven in procenten op een digitaal display. 
 • Slimme luchtvochtigheidsmeter. Een slimme hygrometer maakt vaak gebruik van een gratis app die is verbonden via het wifi of bluetooth netwerk.

Wat zijn de voordelen van een luchtvochtigheidsmeter?

 • Gezondheid. Door de luchtvochtigheid in je huis te meten en aan te passen creëer je een gezonde en fijne leefomgeving. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid zorgt voor vervelende problemen zoals: ademhalingsproblemen, allergieën en huidirritaties. Met de luchtvochtigheidsmeter zie je direct of er een slechte luchtkwaliteit is in een ruimte. 
 • Energiebesparing. Door de juiste luchtkwaliteit aan te houden in je huis zorg je ervoor dat je verwarming of airconditioner nooit te hard werkt en onnodig energie verbruikt. 
 • Comfortabele leefomstandigheden. Met de juiste luchtvochtigheid in de slaapkamer creëer je een fijne leef en slaapomgeving. Je hebt zo geen last mee van een droge huid of een vervelende hoest, zo woon je comfortabeler in je eigen huis. 
 • Vermindering van allergenen en ziektekiemen. Een te hoge luchtvochtigheid in je huis zorgt voor schimmelvorming en de groei van huisstofmijt. Hierdoor krijgen mensen last van allergieën en ademhalingsproblemen. Door de luchtvochtigheid constant te meten weet je zeker dat je dit tegengaat. 

Hoe werkt een Hygrometer?

Een nauwkeurige hygrometer is een andere naam voor een luchtvochtigheidsmeter. De verschillende soorten apparaten meten op een andere manier de luchtvochtigheid.

Zo gebruikt een haarhygrometer haar om de luchtvochtigheid te meten. Als de vochtigheid toeneemt, neemt ook de lengte van de haar toe. Op basis hiervan wordt de luchtvochtigheid gemeten.

Een elektrische hygrometers maken gebruik van sensoren die de luchtvochtigheid meten en de informatie digitaal weergeven. 

Bij het gebruik van een nauwkeurige hygrometer zijn er een aantal dingen belangrijk. Zo moet je de luchtvochtigheidsmeter regelmatig kalibreren, zodat je zeker weet dat het nauwkeurig blijft werken.

Daarnaast moet je het product op een plek zijn die representatief is voor de luchtvochtigheid in de gehele ruimte. Zet het daarom niet naast een deur of de verwarming. 

Top 7 beste luchtvochtigheidsmeters

Om een goed beeld te krijgen van een luchtvochtigheidsmeter is het belangrijk om de specificaties, gebruik, prijs en kwaliteit en voor- en nadelen te analyseren. In onderstaand overzicht kun je per model de verschillen bekijken. Alle geteste modellen zijn van uitstekende kwaliteit alleen toch vaak nog verschillen in de uitvoering.

Beste Algemene Keuze
1. NueNext Luchtvochtigheidsmeter
5.0

Deze luchtvochtigheidsmeter van NueNext is als beste uit de test gekomen. Dit product heeft een groot en overzichtelijk display met touchscreen en kleurendisplay. Hierop zie je in een oogopslag de weergegevens en luchtvochtigheid. Daarnaast vinden we het handig dat de luchtkwaliteit eenvoudig wordt weergegeven met een simpele wijzer. Hierdoor is dit product heel gebruiksvriendelijk en fijn te gebruiken.

Voordelen:
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Inclusief thermometer voor binnen
 • Meet zowel de temperatuur binnen en buiten
 • Geeft aan wanneer je je huis moet ventileren door een raam open te zetten
 • De batterijen gaan tot een half jaar mee
Nadelen:
 • Het product heeft een kleiner bereik van 30 meter
Actuele Prijs Bol.com
Meest Luxe Keuze
2. MostEssential Professionele Luchtvochtigheidsmeter
4.5

Deze luchtvochtigheidsmeter van MostEssential is wel heel compleet uitgerust. Dit professionele product heeft een groot bereik van 100 meter. Daarnaast is het niet alleen eenvoudig te gebruiken door het grote display met ledverlichting en kleuren, maar je kiest er ook voor om het apparaat op te hangen of staand op tafel te zetten. Het weerstation geeft naast de luchtvochtigheid ook de temperatuur en luchtvochtigheid aan, de tijd, de weersvoorspelling en de luchtdruk. 

Voordelen:
 • De helderheid van het scherm pas je eenvoudig aan
 • Je stelt ook een alarm in, handig voor in de keuken
 • Inclusief thermometer voor binnen en buitentemperatuur
 • Het zelflerende apparaat heeft binnen no-time genoeg gegevens verzameld voor exacte weersvoorspellingen
 • De maanstanden worden ook aangegeven op de display
 • De buitensensor is waterdicht, zo hoef je je geen zorgen te maken over het weer
Nadelen:
 • Het apparaat heeft een hogere prijs
Actuele Prijs Bol.com
Beste Keuze Voor Naast Je Bed
3. LuxerLiving Hygrometer
4.5

Deze hygrometer van LuxerLiving meet niet alleen de luchtvochtigheid, maar heeft ook een weerstation en wekker. Hierdoor zet je het apparaat gewoon naast je bed en zie je als je alarm af gaat direct alle gegevens van het weerstation in een oog opslag. Het draadloze bereik van het apparaat heel groot, 100 meter. Ook heeft het een lange levensduur door eht stevige ontwerp. Let op: plaatst de buiten sensor van het product niet in de zon, dit kan zorgen voor verkeerde metingen. 

Voordelen:
 • Het apparaat heeft een mooi en overzichtelijk display met ledverlichting
 • Met snoozefunctie als je toch iets langer wilt blijven liggen
 • Je kunt het apparaat hangen met een magneet of plakstrip of je zet het neer op tafel
 • Het apparaat heeft een nauwkeurige sensor
 • Groot luchtvochtigheidsbereik van 20 tot 95 procent
Nadelen:
 • Er worden geen batterijen meegeleverd
Actuele Prijs Bol.com
Beste Keuze Met App
4. Infinite Goods
5.0

Deze hygrometer is extra makkelijk te gebruiken door de handige gratis app voor je smartphone die je koppelt via bluetooth. In de app houd je eenvoudig de temperatuur en luchtvochtigheid temperatuur bij. Omdat de gegevens worden opgeslagen heb je een duidelijk overzicht met de gegevens van de afgelopen maanden. Daarnaast is het fijn dat de metingen heel precies zijn, hierdoor is het een betrouwbare luchtvochtigheidsmeter. 

Voordelen:
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Levering inclusief batterij
 • De luchtvochtigheidsmeter hang je makkelijk en snel op door de magneet
 • Bij aankoop van meerdere apparaten krijg je korting, ideaal voor het plaatsen van een meter in elke ruimte
 • Twee jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
 • Het apparaat heeft een kleiner meetbereik van 35 meter
Actuele Prijs Bol.com
Beste Keuze Met CO₂ Meter
5. EYSLife Luchtvochtigheidsmeter
4.0

Met deze hygrometer van EYSLife meet je wel heel precies de luchtkwaliteit in je huis. Het apparaat heeft namelijk een luchtvochtigheidsmeter en CO₂ meter in een. De luchtkwaliteit wordt met kleuren weergeven op een schaal van uitstekend tot zware vervuiling, zo zie je in een oogopslag de luchtkwaliteit. Daarnaast vinden wij het alarm systeem heel handig. Als de CO₂-concentratie in je huis boven de drempelwaarde komt, word je direct op de hoogte gesteld zodat je de ruimte kan ventileren. 

Voordelen:
 • De gegevens worden elke vier seconde bijgewerkt, zo ben je altijd op de hoogte
 • Mooi, strak ontwerp dat goed staat in elke ruimte
 • Oplaadbaar met zowel een USB-kabel of batterijen
 • Het mooie display lees je intuïtief af
 • Inclusief thermometer
Nadelen:
 • De temperatuur meter is wat minder nauwkeurig
 • Het product heeft een hogere prijs
Actuele Prijs Bol.com
Beste Keuze Voor Slechtziende
6. YUCONN
5.0

Voor ouderen, mensen met een bril of gewoon slechtzienden is deze hygrometer van YUCONN de beste keuze. Het apparaat heeft een duidelijke display met grote cijfers en een balk met drie kleuren die de luchtkwaliteit in de ruimte aangeeft. Zo is het voor iedereen direct duidelijk wat de stand van zaken is. Het ledscherm is groot genoeg om ook vanaf een afstand de waardes te kunnen aflezen. 

Voordelen:
 • Het handige ontwerp heeft drie montage opties: tafelstandaard, een magneet en haakje voor de muur
 • De luchtvochtigheidsmeter heeft een nauwkeurige sensor voor de luchtvochtigheid en temperatuur
 • De batterijen gaan wel 12 maanden mee
 • Levering inclusief een batterij
 • Twee jaar fabrieksgarantie
 • Scherp geprijsd
Nadelen:
 • Heeft minder extra functies in vergelijking met andere modellen
Actuele Prijs Bol.com
Beste Goedkope Keuze
7. Ease Electronicz
5.0

Voor een kleiner budget is dit apparaat van Ease Electronicz een goede keuze. Het digitale apparaat heeft een simpel en overzichtelijke display. De luchtvochtigheid wordt niet alleen weergegeven in procenten, maar je ziet ook een gezondheidsindicator die met een gezicht aangeeft of de ruimte droog, ideaal of vochtig is. Let op: het apparaat is wat kleiner van formaat dan andere modellen. 

Voordelen:
 • Scherp geprijsd
 • Levering inclusief batterij
 • Met een handige plakstrip zodat je het eenvoudig monteert
 • Het display geeft ook de temperatuur aan
 • Twee jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
 • Het apparaat heeft geen extra functies
Actuele Prijs Bol.com

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een luchtvochtigheidsmeter?

Er zin verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een luchtvochtigheidsmeter. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.  

 • Het meetbereik. Het meetbereik van je luchtvochtigheidsmeter moet je afstemmen op de grootte van de ruimte waar je het wilt hangen. Dit is belangrijk zodat je zeker weet dat het apparaat optimaal werkt. 
 • Extra functies. Sommige luchtvochtigheidsmeters hebben leuke extra functies zoals een ingebouwde thermometer, een app, een binnen en buiten temperatuurmeter en klok. 
 • Nauwkeurigheid. Het is belangrijk om een luchtvochtigheidsmeter die kiezen die nauwkeurig meet. Zo weet je zeker dat je up-to-date bent van de luchtvochtigheid in je huis. 
 • Gebruiksvriendelijkheid. De montage opties en het besturingssysteem dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Bedenk van tevoren voor wie je het koopt, voor ouderen is het fijn om een simpel apparaat te hebben. 

Koopadvies

Een luchtvochtigheidsmeter is een uitstekende aanwinst voor jou in huis. Met het handige apparaat zie je in een oog opslag de kwaliteit van de lucht in een ruimte en pas je het snel aan om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Met de beste algemene keuze, de NueNext, heb je een mooi en luxe display waarop je ook de actuele weergegevens ziet. Daarnaast heeft het apparaat een touchscreen en kleurendisplay voor extra gebruiksgemak. 

De MostEssential heeft wat ons betreft een nog uitgebreidere set aan functies. Zo geeft dit product ook de binnen- en buitentemperatuur aan, de weersvoorspelling, de maanstanden en de luchtdruk. Zo ben je altijd overal van op de hoogte. Daarnaast vinden we het handig dat het apparaat een groot bereik heeft van wel 100 meter en een lange levensduur.

Vind je het leuk om de gegevens van de luchtvochtigheidsmeter bij te houden? Met het handige apparaat van Infinite Goods zie je snel en eenvoudig alle gegevens van de afgelopen maanden in een overzicht. Zo heb je een duidelijk beeld van hoe de luchtvochtigheid in je huis verandert

Veelgestelde vragen 

Om nauwkeurige metingen te krijgen is het belangrijk om de luchtvochtigheidsmeter op de juiste plek te plaatsen. Denk hierbij aan een plek waarbij de luchtvochtigheid representatief is voor de hele ruimte.

Daarnaast is het belangrijk om het apparaat niet in de buurt van een kachel, radiator of airconditioner te plaatsen. Vermijd ook plek in de buurt van een deur, raam of ventilator. Tocht beïnvloedt ook de metingen. 

Ja, het is belangrijk om de luchtvochtigheidsmeter te kalibreren. Zo weet je zeker dat je nauwkeurige metingen krijgt.

Kalibreren houdt in dat je de meter controleert en aanpast, zodat het overeen komt met de luchtvochtigheid in de ruimte. Wij raden aan om dit jaarlijks te doen.  

Hoe vaak je de batterijen moet vervangen hangt af van het merk en type apparaat dat je hebt gekocht. Over het algemeen moet je de batterij een keer per half jaar vervangen. Controleer regelmatig de batterijstatus en vervang indien nodig. 

De ideale luchtvochtigheid in je slaapkamer ligt tussen de 40 en 60 procent. Een te droge lucht zorgt voor uitdroging van je huid en geïrriteerde luchtwegen, dit verbeter je eenvoudig met een luchtbevochtiger. Een te vochtige lucht zorgt voor schimmelgroei, allergie en een droge hoest.