Een goede nachtrust is onmisbaar voor je welzijn. Maar als je last hebt van rugklachten is het niet altijd eenvoudig om goed te slapen. De juiste topper kan dan het verschil maken. Maar welke topper voor rugklachten is nu goed? In deze koopgids kom je te weten hoe je de beste topper voor rugklachten vindt en ontdek je de beste modellen!

Wat zijn rugklachten en waarom is een goede topper belangrijk?

Rugklachten zijn alle pijnen en ongemakken die je in je rug ervaart. Ze komen iets vaker voor bij oudere mensen, maar ook jonge mensen kunnen er last van hebben.

Er zijn namelijk verschillende oorzaken die rugklachten kunnen veroorzaken, zoals ziekte, ouderdom, een slechte matras of ongeval.

rugklachten opstaan uit bed

Wat ook de oorzaak is van jouw rugklachten, een matrastopper biedt je een goede manier om je pijnen weg te nemen of verminderen. In bepaalde gevallen, zoals bij een lumbago of hernia, zijn de rugklachten heel ernstig.

Een topper neemt dan natuurlijk niet alle pijn weg, maar zal deze wel heel wat verminderen. Met een topper kun je namelijk je te harde matras zachter maken of juist voor meer ondersteuning zorgen. De topper geeft je dus een beter slaapcomfort. Dat komt je gezondheid ten goede!

Overzicht Beste Topper voor rugklachten

In onderstaand overzicht vindt je de door ons getest toppers voor mensen met rugklachten. Wij hebben deze producten later in deze koopgids gedetailleerd opgenomen.

Welk soorten toppers voor rugklachten zijn er?

Een topper kiezen is niet zo makkelijk, omdat er heel wat verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Zo is er een traagschuim topper, koudschuim topper, latex topper en meer. Het is belangrijk om de verschillen tussen al deze soorten te kennen. Want op die manier kies je makkelijker de juiste matrastopper. We geven je hieronder een overzicht!

Koudschuim topmatras

De eerste optie is een koudschuim topper. Dit soort topper wordt het vaakst gekozen. Het heeft dan ook heel wat voordelen. Zo heeft koudschuim een open en enigszins onregelmatige celstructuur. Er is dus veel ruimte tussen de cellen, waardoor de topper ademt en vocht snel afvoert.

Ideaal als je het vaak te warm hebt tijdens het slapen! Het materiaal is daarnaast veerkrachtig en biedt je veel slaapcomfort. Bovendien is het goedkoop maar toch duurzaam.

Traagschuim topper

Een andere populaire soort is de traagschuim topper. Een traagschuim topper is een hele goede optie voor iemand met rug- en schouderklachten, omdat het materiaal drukverlagend is. Bovendien past het zich aan de contouren van je lichaam aan. Op een traagschuim topper lig je dan ook heerlijk.

Kies zeker voor een traagschuim topper als je matras te hard is. Zo maak je hem heel wat zachter en comfortabeler. Een traagschuim topper kan ook perfect aan beide kanten gebruikt worden. Dat betekent dat je hem langer kunt gebruiken.

Gel toppers

Een gel topper is een topper waarin gel verwerkt is. Net zoals een koudschuim topper is het een goede optie voor mensen die het snel te warm hebben tijdens het slapen. Gel neemt namelijk veel warmte op en voorkomt nachtzweten. Met gel topper wordt er doorgaans een koudschuim of traagschuim topper bedoelt die voorzien is van een gellaagje voor extra comfort. Dit laagje helpt bij het verminderen van rug-, schouder- en nekpijn en zelfs problemen met de bloedsomloop.

Als je een gel topper wilt kopen, zul je dus moeten beslissen voor welke combinatie je gaat. Wil je een koudschuim of traagschuim topper met een laag gel? Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen.

Latex toppers

Als laatste is er de latex topper. Dit materiaal is ontzettend veerkrachtig, erg comfortabel en heel duurzaam. Met een latex topper krijgt je lichaam minimale tegendruk, waardoor het optimaal ondersteund wordt. Daarnaast ademt het materiaal en is het huisstofmijt- en schimmelwerend. Het is bovendien antibacterieel. Een latex topper is dan ook de ideale optie voor mensen met allergieën.

Is de hardheid van een topper bij rugklachten belangrijk?

Het is erg belangrijk om op de hardheid te letten als je een topper wilt kopen, want deze bepaalt je slaapcomfort. Of je nu het best een harde of zachte topper koopt, hangt af van je matras, lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Maar let op: als je rugklachten hebt, mag je topper zeker niet te hard zijn.

Aan de hand van de topper pas je de stevigheid van je matras aan zodat je geniet van de perfecte ondersteuning tijdens het slapen. Voelt je matras te hard aan? Dan kies je het best voor een zachte topmatras.

Indien je matras te zacht is, koop je beter een hardere topmatras. Op deze manier hoef jij je matras niet te vervangen, maar is het toch mogelijk om je lichamelijke klachten te verminderen.

Top 5 beste toppers voor rugklachten

Als je rugklachten hebt, is het erg belangrijk om niet zomaar de eerste de beste topper te kopen. Want dan zouden je klachten weleens kunnen verergeren. Om jou een miskoop te besparen én jou een heerlijke nachtrust te garanderen, hebben wij reeds de beste toppers uitgekozen. Onderstaande modellen verschillen onderling in materiaalsoort, functionaliteit en prijs, zodat er voor iedereen de beste topmatras bij zit!

Uitstekende kwaliteit
1. Tempur Original Comfort Topper
4.5

Tempur is een van de beste merken van matrassen en toppers die er bestaan. Als je kiest voor een Tempur topper weet je dan ook zeker dat je heerlijk zult slapen. Er zijn natuurlijk veel modellen te koop, maar indien je rugklachten hebt, is de Original Comfort Topper de ideale optie. Hij is namelijk ultra comfortabel, omdat hij zich omvormt naar je lichaam en je het gevoel geeft gewichtloos te zijn.


Deze topper is tevens een goede keuze voor iedere slaper. Of je er nu op je buik, rug of zij op ligt, je geniet altijd van een heerlijke nachtrust. Deze traagschuim topper is 7 cm dik, 80 cm breed en 200 cm lang en voelt stevig aan. Hij heeft twee verschillende zijden: een kant met velours en een kant met jersey. De velours kant is perfect als je het snel koud hebt. De hoes van de topper is antibacterieel, hypoallergeen en kan makkelijk gewassen worden op 40 graden.

Voordelen:
 • Heeft een makkelijk te verwijderen hoes die in de wasmachine kan
 • De hoes is hypoallergeen en antibacterieel
 • Geschikt voor iedere slaper
 • Voorzien van een extra warme(velours) en een jersey-zijde
Nadelen:
 • Niet goedkoop
ACTUELE PRIJS
Beste Traagschuim Topper
2. M line Traagschuim Topmatras Intense Start Firm
5.0

De M line is een stevige en betaalbare topmatras die zorgt voor een heerlijke nachtrust. Hij is gemaakt van traagschuim en past zich makkelijk aan je lichaam aan. De dikte is 5 cm, de breedte 90 cm en de lengte 200 cm.


Doordat deze topper zich goed aan je lichaam aanpast, ervaar jij meer comfort en heb je minder last van lichamelijke klachten. Heb je allergieën? Dan is deze topper eveneens een goede optie voor jou. Want hij is latexvrij, huistofmijtwerend, rubbervrij en wolvrij. Hij heeft daarnaast een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo.

Voordelen:
 • Heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Perfect voor mensen met allergieën (huistofmijtwerend, latex-, rubber- en wolvrij)
 • Geschikt voor iedere slaper
 • Ook geschikt voor zwaardere mensen (tot 130 kg)
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS ALLE Mline TOPPERS
Beste Talalay Latex Topper
3. Matrastopper 90x200 Talalay latex
4.5

Wil je het liefst een Latex topper kopen? Dan raden wij je de Talalay topper aan. Dat heeft verschillende redenen. Zo is het een van de beste ventilerende latex toppers die er bestaan. Daardoor heb je het niet te warm tijdens het slapen. Daarnaast voelt de topper zacht aan, waardoor je geniet van ultiem slaapcomfort. Het is dan ook de beste optie als je een hardere matras hebt.


Het materiaal heeft bovendien een erg goede drukverdeling. Om die reden is het uiterst geschikt voor mensen met lichamelijke klachten. En van allergieën zul je ook geen last hebben, want hij is antiallergisch. Wil je de hoes wassen? Dan kun je hem makkelijk openritsen en in de wasmachine plaatsen. Deze topper is beschikbaar in veel verschillende formaten.

Voordelen:
 • Ideaal voor op een hardere matras (zachte topper)
 • De goede drukverdeling vermindert je rugklachten
 • Goed ventilerende topper
 • Geschikt voor iedere slaper
 • Antiallergische hoes die makkelijk gewassen kan worden
Nadelen:
 • Deze zachte topmatras is minder geschikt als je matras al te zacht is
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
4. Your Bed Topdekmatras
4.5

Je kunt ook een goede latex topper kopen voor een scherpe prijs. Daar is de Your Bed topper het bewijs van. Het is een erg veerkrachtige, duurzame en vochtregulerende topper met een dikte van 7 cm. Doordat hij 140 cm breed en 200 cm lang is, kun je hem gebruiken op een tweepersoonsmatras.


De latexkern zorgt voor de nodige ondersteuning en drukverlaging. Als je hierop slaapt, verminderen je lichamelijke klachten aanzienlijk. Doordat de topper antiallergisch is, kun je hem tevens gebruiken indien je last hebt van allergieën. De topper heeft een gemiddelde hardheid en is daardoor geschikt voor op vrijwel iedere matras.

Voordelen:
 • Goedkope topmatras met goede kwaliteit
 • Geschikt voor twee personen
 • Goede vochtregulatie
 • Erg veerkrachtig
Nadelen:
 • De hoes mag op maximaal 30 graden gewassen worden
ACTUELE PRIJS
Veel comfort
5. Bestrest Traagschuim Topper
5.0

Dit Bestrest topdekmatras stelt je niet teleur als je wilt genieten van een heerlijke nachtrust en je je rugklachten wilt verminderen. Deze topper is maar liefst 12 cm dik en heeft namelijk een veerkrachtige traagschuim kern die jouw lichaam optimaal ondersteunt. De comfortabele en zachte antihuisstofmijt tijk van Tencel die de kern omringt, maakt het ook een goede keuze voor mensen met allergieën. Bovendien zorgt dit materiaal er ook voor dat je het minder warm krijgt. Bovendien krijgt de topper tevens hierdoor een goede vochtregulatie.


De hoes kun je makkelijk van de topper verwijderen om in de wasmachine te plaatsen. Nadien mag je hem op 30 graden wassen. Maar laat hem wel natuurlijk drogen. De topper heeft een gemiddelde hardheid en is zeer comfortabel. De prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend.

Voordelen:
 • Lekker dik en comfortabel
 • Veerkrachtige en vochtregulerende topmatras
 • Hoes is antiallergeen en kan gewassen worden
 • Heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een topper bij rugklachten?

De perfecte topper? Die is voor iedereen anders. Want ook ieders lichaam is anders. Als jij er zeker van wilt zijn dat je de goede keuze maakt, is het belangrijk om rekening te houden met onderstaande aandachtspunten!

Soort slaper

Om de juiste keuze te kunnen maken, dien je allereerst te bepalen wat voor soort slaper je bent. Het kan natuurlijk zijn dat je soms op je rug slaapt en andere keren op je buik. In dat geval moet je kijken naar in welke slaaphouding je het vaakst slaapt. De beste topper is er een die je voldoende comfort en ondersteuning biedt in de houding die je het meest aanneemt.

Zijslapers kiezen bijvoorbeeld het best voor een zachtere topper. Maar hij moet wel voldoende drukverlagend en ondersteunend zijn. Iemand die op zijn rug of buik slaapt, kan dan weer beter een stevigere topper kopen. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar de hardheid van je huidige matras.

Antiallergie

Heb je allergieën? Dan is het ook belangrijk om erop te letten of de topper het materiaal niet bevat waaraan je allergisch bent. Als je allergisch bent aan huisstofmijt, dien je dus een topper te kiezen die daartegen beschermt. Kun je niet tegen latex? Dan koop je het best een koudschuim of traagschuim topper.

Ondersteuning

Er zijn zachte, harde en gemiddeld harde toppers. Welke hardheid je nu het best kiest, hangt voornamelijk af van je voorkeuren en matras. Als je matras al te zacht is, is het echt geen goed idee om voor een zachte topper te kiezen. Zo zul je nog meer rugklachten hebben. Een te harde topper kopen voor op een harde matras is al evenmin een goed idee.

Indien je je rugklachten wilt verminderen is de juiste hardheid van groot belang. Stem je topper dus af op je matras. Je mag natuurlijk wel een beetje voorkeur geven aan wat je het liefst hebt. Maar het allerbelangrijkste is dat je kijkt naar de hardheid van je matras om het verergeren van rugklachten te vermijden.

Type vulling

Zoals je hierboven kon zien, zijn er verschillende soorten vullingen. Of je nu het best voor traagschuim, koudschuim of latex kiest, hangt af van je voorkeuren.

Een latex topper is heel veerkrachtig, ondersteunend en goed ventilerend. Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit maar latex is een veelgebruikt materiaal bij rugproblemen en de toppers zijn van goede kwaliteit.

Toch wordt een traagschuim topper het meest aangeraden voor mensen met rugklachten. Dit soort toppers past zich namelijk perfect aan je lichaam aan. Wanneer je het snel te warm hebt in bed is een traagschuim topper niet aan te raden. Dan kun je eventueel ook een koudschuim topper overwegen.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De prijs-kwaliteitsverhouding is ook zeker iets om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een topper. Moet je veel betalen? Kijk dan of hij zijn prijs echt waard is. De klantenbeoordelingen vertellen je vaak alles wat je moet weten.

Eigenlijk is het geen slecht idee om meer te investeren in een topper waarvan je zeker weet dat hij je comfort biedt. Denk daarbij aan een Tempur topper. Vaak gaat deze ook langer mee, waardoor je alsnog geld bespaart. Want je moet hem dan minder snel vervangen.

Koopadvies

Er zijn nog enkele andere dingen om op te letten bij de aankoop van een topper. Als je ’s nachts vaak zweet, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je voor een topper kiest die voldoende ademend is. Daarnaast is het handig om te kijken of je de hoes van de topper makkelijk kunt verwijderen en of deze in de wasmachine mag geplaatst worden.

Uiteraard is ook het formaat van de topper iets belangrijks om op te letten, want hij moet op je matras en bed passen. Als laatste aandachtspuntje is er de dikte. Hoe dikker de topper, hoe beter de kwaliteit doorgaans is en hoe meer comfort hij je doorgaans biedt.

Veelgestelde vragen

Je zit vast nog met enkele vragen als je van plan bent om een topper te kopen. Om je te helpen, geven wij je hieronder de antwoorden op enkele veelgestelde vragen!

Een topper is ontworpen om mensen meer slaapcomfort te bieden en kan gebruikt worden om de hardheid van een matras te corrigeren. Een topper is dus goed voor je rug, maar je moet wel de juiste kiezen.

Voor mensen met rugklachten wordt meestal een traagschuim topper aangeraden. Dat komt doordat traagschuim zich omvormt naar het lichaam en zo de uitlijning van de wervelkolom en nek verbetert.

Een te zachte topper is geen goede keuze, maar een te harde topper ook niet. Een topper met gemiddelde hardheid is eigenlijk de beste optie. Let op, want de ideale hardheid hangt ook af van je matras. Je matras en topper moeten samen gemiddeld hard aanvoelen. Kies dus voor een zachtere topper voor een harde matras en omgekeerd.