We horen steeds vaker dat een goede nachtrust een belangrijk onderdeel is van een gezond leven. Dat merk je ook meteen, want na een goede nacht onder de dekens voel je je fitter, energieker en kun je je beter concentreren.

Een goede nacht slaap bereik je onder andere door een goede slaaphouding te hebben. Een body pillow kan hierbij helpen. Deze kussens zijn er in honderden verschillende soorten en maten, waardoor het lastig kan zijn om de beste body pillow te vinden.

In dit artikel leggen we je meer uit over deze kussens die je lichaam ondersteunen, wat de verschillen zijn en wat voorbeelden zijn van goede body pillows. Zo kan jij een goede keuze maken voor een body pillow dat jou als een blok laat slapen!

Wat is een Body Pillow?

Een body pillow helpt je om een juiste slaaphouding aan te nemen. Het doel van een lichaamsondersteunend kussen is om je lichaam optimaal te ondersteunen op de plekken waar dat nodig is. In onze slaap hebben we immers geen controle over onze bewegingen, en zo kan het gebeuren dat je ‘s ochtends gebroken wakker wordt, doordat je een nacht lang scheef of niet ergonomisch in het bed hebt gelegen.

Een body pillow is een groot kussen dat verschillende vormen kan hebben. Deze vormen zijn bedoeld om het lijf te ondersteunen op zo’n manier dat je een goede nachtrust krijgt. Zo zijn er langwerpige kussens, kussens met uitsparingen erin of gebogen of ronde kussens. Ook worden er verschillende soorten vullingen gebruikt in deze kussens.

Een body pillow zorgt ervoor dat bepaalde lichaamsdelen minder belast worden. Denk bijvoorbeeld aan de wervelkolom, knieën, schouders, nek of rug. Door het ondersteunen van het lichaam wordt zo pijn aan gewrichten voorkomen, wat de slaapkwaliteit ten goede komt.

Veel zwangere vrouwen gebruiken een body pillow om tijdens de zwangerschap nog prettig te kunnen slapen. Het voorkomt rugpijn en nekklachten en is ook na de bevalling handig om te gebruiken om tijdens het voeden de armen te verlichten en steun te geven aan het lichaam.

Overzicht Body Pillows

Bekijk alvast de door ons geteste Body Pillows geselecteerd op verschillende criteria waaronder prijs/kwaliteit en ervaringen van gebruikers

Welke soorten Body Pillows zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten lichaamsondersteunende kussens. Vooral in de afmetingen is er veel verschil, waardoor er voor iedereen een kussen te vinden is dat extra steun biedt en de hele nacht zorgt voor goede ondersteuning.

Een body pillow is gevormd naar het lichaam en hebben daarom vaak een langwerpige vorm, u-vorm, j-vorm of c-vorm. Afhankelijk van de vorm worden verschillende delen van het lichaam goed ondersteund. De vorm van het kussen hangt ook samen met de manier waarop je slaapt. Zo zijn er zijslaapkussens die speciaal bedoeld zijn voor zijslapers, maar ook voor mensen die altijd op de rug of op de buik slapen zijn er speciale body pillows te koop.

De vulling van een body pillow is meestal synthetisch. De vulling bestaat uit verschillende types materiaal, zoals microparels, schuim of vlokkenvulling. De vulling is van invloed op de stevigheid van het kussen en de mate waarin het een vorm kan vasthouden. Het materiaal van de stof (velvet, katoen of fleece) en de kleur stof verschilt per body pillow. Sommige kussens zijn wasbaar of hebben hoezen die afneembaar zijn en in de wasmachine kunnen. Ook is het soms mogelijk om het kussen te verstevigen door extra vulling toe te voegen.

Hoe werkt een Body Pillow nu precies?

Elk body pillow ondersteunt een lichaam op een andere manier, doordat de vorm per kussen verschilt. Er zit hierbij verschil tussen rechthoekige kussens, j-vormige, c-vormige en u-vormige kussens.

Langwerpige body pillow

Een langwerpig body pillow heeft de vorm van een rechthoek en biedt ondersteuning aan één zijde van je lichaam. Bij een zijligging voorkomt dit kussen dat je knieën en benen elkaar raken, en zorgt ervoor dat het bekken stabieler blijft liggen. Ook liggen de armen in een grotere hoek, waardoor schouders en bovenrug ontlast worden.

U-vorm

Body pillows met een u vorm zorgen ervoor dat je benen en nek ontlast worden. Dit is een fijne vorm voor zowel zijslapers als mensen die op hun rug liggen. Bij een u-vormig kussen heb je ook geen normaal hoofdkussen meer nodig. Let er daarom wel goed op dat het kussen stevig genoeg is om ook je nek te ondersteunen, net als bij een normaal hoofdkussen.

J-vorm

J-vormige kussens bieden geweldige ondersteuning aan heupen en knieën, doordat het ‘staartje’ van de j-vorm tussen de benen doorgaat. Voor zwangere vrouwen biedt een j-vormig kussen voldoende ondersteuning aan de buik, zonder dat dit ten koste gaat van steun voor de knieën en benen.

C-vorm

C-vormige kussens tot slot zorgen ervoor dat je vrijwel om je hele lichaam heen een kussen hebt liggen. Je slaappositie is ‘in’ de c-vorm, waardoor je van je nek tot aan je voeten ondersteuning voelt. Slaap je graag languit, dan is een c-kussen niet de beste keuze vanwege het kussen dat onder je benen door gaat.

Top 7 Beste Body Pillows

Wij hebben zeven van de beste lichaamsondersteunende kussens voor jou geselecteerd, waarmee je een heerlijke nachtrust tegemoet gaat. Alle modellen ondersteunen je lichaam optimaal, en verschillen in toepassing, functionaliteit en prijs, zodat jij een kussen kan kiezen dat perfect aansluit bij jouw slaaphouding en slaapgewoontes.

Beste Algemeen
1. Ella® Zwangerschapskussen XXL J-vorm
5.0

Dit zwangerschapskussen heeft een j-vorm, waardoor je gehele lichaam ondersteund wordt. De natuurvriendelijke katoenen hoes ademt goed en de polyester vulling zorgt voor een gereguleerde lichaamstemperatuur in de nacht. De lichtgrijze hoes is wasbaar en kan gemakkelijk worden verwisseld dankzij een lange rits. De vulling van dit kussen is extra stevig, waardoor je jarenlang plezier hebt van een kussen dat voldoende stevigheid biedt. Natuurlijk is dit kussen ook te gebruiken als voedingskussen, waarbij je armen optimaal ondersteund worden.

Voordelen:
 • Voedingskussen en zwangerschapskussen
 • Comfortabel zacht en ergonomisch ontwerp
 • 100% katoenen hoes
 • Veel verschillende modellen
Nadelen:
 • Wel af en toe opschudden
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
2. Diley Dreams C-Vorm Novah body pillow
5.0

Dit warme c-vormige body pillow is heerlijk zacht, verbetert de slaapkwaliteit, voorkomt rugklachten en kan ook gebruikt worden als voedingskussen. Door de c-vorm neem je een natuurlijke houding aan, waarbij de buik optimaal ondersteund wordt en het bekken ontlast is. Een geweldig hulpmiddel om moeizame nachten als zwangere te verlichten! Dankzij de bijgeleverde zak en hoes is het kussen makkelijk op te bergen en mee te nemen. De katoenen hoes is te wassen.

Voordelen:
 • Ideaal voor de zwangerschap
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede prijs kwaliteit
 • Duurzaam
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Onze Keus
3. Strex body pillow XXL
5.0

Dit extra grote body pillow heeft een ergonomische vorm die rugklachten tijdens de zwangerschap voorkomt. Zo wordt de buik goed ondersteund, wat rugpijn overdag voorkomt. Gewrichten worden ontlast, waardoor pijn verleden tijd is. Dit product is maar liefst 280 cm lang, waardoor het elke lichaamslengte goed ondersteunt. De velours stof van de hoes voelt heerlijk warm en zacht aan. Het Strex zwangerschapskussen is gevuld met memory foam, waardoor het zich vormt naar je lichaam en goede ondersteuning biedt zonder hard aan te voelen. Een goede investering om je nachten aangenamer te maken.

Voordelen:
 • Lekker groot
 • Heerlijk zacht velours
 • Goede ondersteuning
 • Slapen en voeding geven
 • Goede kwaliteit
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Ergonomisch
4. Litollo® Zwangerschapskussen XXL u-vorm
4.5

Deze Body Pillow heeft een hoge kwaliteit dankzij het gebruik van een duurzame polyestervulling en een ademende, wasbare katoenen hoes. Het kussen is multifunctioneel in gebruik: zwangere vrouwen kunnen dit product gebruiken, maar ook mensen met nekklachten en zijslapers zullen gebaat zijn bij het gebruik van dit kussen.

Voordelen:
 • Groot kussen
 • Stevig maar zacht
 • Prima prijs / kwaliteit
Nadelen:
 • Zwaar
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs
5. Suite sheets Ondersteunend Body Pillow
4.5

Dit kussen heeft een medium stevigheid en biedt goede ondersteuning voor elke zij-slaper. Dit kussen is ideaal voor zwangere vrouwen, maar biedt ook goede ondersteuning voor iedereen die last heeft van de gewrichten. Zelfs brandend maagzuur kan verholpen worden door met dit kussen te gaan slapen. Door de zachte tijk voelt het alsof je tegen een knuffel aan slaapt en de vulling met holle vezel zorgt voor voldoende stevigheid zonder benauwend te werken.

Voordelen:
 • Goedkoop
 • Comfortabel
 • Werkt ook goed bij last van gewrichten
Nadelen:
 • Hoes los bestellen
ACTUELE PRIJS
Beste Ergonomische Body Pillow
6. Osteomedix® Ergonomische Body Pillow
4.5

Deze Body Pillow van Osteomedix is er speciaal voor mensen met fysieke problemen en of zwangere vrouwen. Heb je last van artrose of rugpijn dan is het ondersteunend en zorgt dat je in een goede zijligging blijft liggen. Bovendien is het kussen zacht en comfortabel. Gebruik hem tussen de knieën om de heupen te ontzien maar ook als extra hoofdkussen is hij prima te gebruiken. Deze Body pillow is in het formaat 140 x 40 cm en heeft een polyester vulling. De hoes is van katoen en bovendien krijg je er gratis bijgeleverd.

Voordelen:
 • Multifunctioneel te gebruiken
 • Extra comforthoes
 • ComfortabelGoede dikte
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Compacte Body Pillow
7. Body Roll Body Pillow
4.5

Deze Body Pillow van Body Roll is iets compacter (110 x 20 cm) dan de overige modellen en dus ideaal voor personen die hun zijligging willen verbeteren. Je kunt hem als je hem tussen je knieën gebruikt combineren met je eigen kussen. Maar ook voor onder je benen is hij bij een rugligging prima te gebruiken. Je zult hem vooral goed kunnen gebruiken bij het ontlasten van verschillende drukpunten voor alle slaaphoudingen zonder aanwezig te zijn. Tijk is van katoen en een microvezel is gebruikt voor de vulling van het kussen. Het kussen is ook antiallergisch.

Voordelen:
 • Goede kwaliteit
 • Comfortabel en zacht
 • Compacter
Nadelen:
 • MInder lang dan overige modellen
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Body Pillow?

Bij de aanschaf van een body pillow zijn een aantal zaken belangrijk. Als eerste en belangrijkste aandachtspunt benoemen we het comfort. Waar ervaar je klachten tijdens of na de nachtrust, en welke vorm moet het kussen hebben om deze klachten te voorkomen?

Elke vorm kussen heeft andere voordelen en ondersteunt een ander deel van je lichaam. Houd hierbij ook rekening met je lichaamslengte in relatie tot de lengte van het kussen, zodat je optimale steun krijgt van het kussen.

Overige eigenschappen zoals afmetingen, mate van stevigheid, of het kussen wasbare kussenslopen heeft en het materiaal zijn net iets minder belangrijk dan het comfort, maar goed om ook op voorhand over na te denken. Maak hierin onderscheid tussen zaken die echt het verschil kunnen maken voor je slaapkwaliteit (zoals de stevigheid en het materiaal van de hoes) en kijk pas daarna naar randzaken zoals de kleur van het kussen.

Op basis van de belangrijkste eisen op het gebied van comfort kan je een eerste vergelijking maken, waarna je vervolgens verder kan filteren.

Wat zijn de voordelen van een Body Pillow?

Een body pillow verbetert je slaaphouding. De verschillende lichaamsdelen worden beter ondersteund en druk wordt verdeeld. Tijdens het slapen in bed wordt je lijf alleen ondersteund van beneden af, door het matras. Hierdoor komen lichaamsdelen soms in de verdrukking. Dit merk je aan stijve of stramme spieren, pijn aan de nek, schouders of heupen en een geradbraakt gevoel als je wakker wordt.

Door de ondersteuning niet alleen van onderen te laten komen, maar ook actief te ondersteunen tussen ledematen of van de zijkant tegendruk te bieden, merk je dat je vaster slaapt en met minder of geen pijn wakker wordt.

Door de tegendruk van een body pillow worden er geen aderen bekneld en heb je ook ‘s nachts een goede bloedsomloop. Dat zorgt ervoor dat alle lichaamsdelen soepel blijven, spieren goed doorbloed zijn en je lijf lekker warm blijft.

Een body pillow zorgt ervoor dat je lichaam een ergonomische houding aanneemt in bed, wat op zowel korte als lange termijn ervoor zorgt dat je fit blijft. Doordat je stevig tegen een kussen aan ligt, verschuif je tijdens de nacht ook minder en slaap je vast.

Vooral voor ouderen met gewrichtsklachten en voor zwangere vrouwen maakt een body pillow het verschil tussen een gebroken nacht of een heerlijke nachtrust.

Koopadvies

Wij raden je aan om bij de aanschaf van een body pillow vooral te bedenken voor welke klachten je het kussen gebruikt. Op basis van die klachten kan je gericht zoeken naar een vorm kussen die de klachten kan verlichten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je problemen niet verholpen worden. Kijk hierbij goed naar de houding die je aanneemt in bed en waar de pijn voorkomt. Let ook op de afmeting van het kussen, zodat het kussen goed je lichaam ‘omarmt’ en niet te kort is voor je lijf.

Wanneer je een kussen hebt gevonden dat jouw klachten zal verminderen, filter je vervolgens verder op andere eigenschappen die je belangrijk vindt. Voorbeelden van eigenschappen waar je op kan selecteren zijn kleur van de hoes, de stevigheid van het body pillow, het materiaal aan buitenkant (zacht velours of harder katoen bijvoorbeeld)en het materiaal van de vulling.

Door het grote aanbod is er zeker een kussen te vinden dat past bij jouw wensen!

Veelgestelde vragen

Een body pillow gebruik je tijdens het slapen of als je voor langere tijd plat moet liggen. Leg daarvoor het body pillow neer op de plek waar je gaat liggen, en leg jezelf in of tegen de vorm van het kussen aan. Soms heb je nog een hoofdkussen nodig naast het body pillow, maar soms kan je ook met je hoofd erop liggen.

Na een zwangerschap kan je het body pillow ook gebruiken als voedingskussen, waarbij je in het kussen gaat zitten om je baby te voeden. Het body pillow ondersteunt daarbij je lichaam en de arm waarmee je de baby vasthoudt.

Een goede body pillow ondersteunt de delen van het lichaam die het nodig hebben. Wat een goed kussen is, verschilt dus per persoon. Na het slapen met een body pillow moet je geen last meer hebben van je lichaam en je goed uitgerust voelen. Heb je na het slapen met een body pillow juist meer last van je lichaam, dan is de kans groot dat je het kussen niet goed gebruikt of dat het kussen niet bij je past.

Een body pillow is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 20 euro. Afhankelijk van de grootte, gebruikte materialen en kwaliteit kan de prijs oplopen tot wel 200 euro, maar een gemiddeld kussen kost zo’n 50-60 euro. Voor deze prijs heb je een kwalitatief goed kussen waar je lang mee vooruit kunt.

Een body pillow plaats je in je bed, onder het dekbed. Afhankelijk van de vorm van het body pillow lig je op je zijkant, half over het kussen heen. Een body pillow is te combineren met elke soort beddengoed en matras. Bij sommige lichaamsondersteunende kussens is het handig om alsnog een los hoofdkussen te hebben, maar dat is niet altijd het geval.