Het kiezen van de juiste maat slaapzak voor je baby is cruciaal voor een veilige en comfortabele nachtrust. Een goed passende slaapzak voor je baby zorgt ervoor dat je kleintje vrij kan bewegen zonder het te warm of te koud te krijgen.

In dit artikel bespreken we waarom maat en pasvorm zo belangrijk zijn bij het selecteren van een slaapzak, en geven we praktische tips om de perfecte maat te vinden.

maat slaapzak baby
 • Het kiezen van de juiste maat slaapzak voor je baby is cruciaal voor een veilige en comfortabele nachtrust.
 • Bij het selecteren van een slaapzak moet je rekening houden met zowel de leeftijd als de lengte van je baby, met merken die soms andere maten hanteren dan reguliere kledingmaten.
 • Een passende maat slaapzak zorgt voor veiligheid en comfort tijdens het slapen, verbetert de slaapkwaliteit van je baby en vermindert het risico op wiegendood.
 • Bij het kiezen van een maat slaapzak moet je rekening houden met factoren zoals seizoenen, kamertemperatuur, hoogwaardige materialen en de TOG-waarde.

Waarom zijn maat slaapzakken belangrijk voor baby’s?

Het kiezen van de juiste maat slaapzak voor je baby is van groot belang, omdat een te grote of te kleine slaapzak onveilig kan zijn en het comfort van je baby kan verminderen.

LeeftijdLengteMaat
0-3 maanden50-6060 cm of 50/62
3-6 maanden60-7070 cm of 68/80
6-12 maanden70-8080 cm of 68/80
12-18 maanden80-9090 cm of 86/104
Tabel: Maten slaapzak baby

Leeftijd en lengte van de baby

Bij het bepalen van de juiste maat slaapzak voor je baby, is het belangrijk om rekening te houden met zowel de leeftijd als de lengte van je kindje.

Dit komt doordat de maat van een slaapzak wordt gebaseerd op de lengte van het kind, waardoor je ervoor kan zorgen dat het een passende en comfortabele slaapomgeving biedt.

Zo is bijvoorbeeld een slaapzak met de maat 70 cm geschikt voor baby’s met een lengte tussen 60 – 70 cm.

Het is cruciaal om de juiste maat te kiezen voor een babyslaapzak, waarbij maten zoals 70, 90 en 110 veelvoorkomend zijn. Sommige slaapzakken zijn zelfs geschikt voor meerdere babylengtes dankzij de flexibele boord.

Echter, naast de lengte speelt ook de leeftijd van je baby een rol bij het uitkiezen van een geschikte slaapzak. Een baby kan zo’n slaapzak gebruiken vanaf een bepaalde leeftijd, maar dit hangt natuurlijk af van het kindje zelf.

Maten en maataanduidingen van slaapzakken

Er zijn verschillende maten slaapzakken voor baby’s beschikbaar, afgestemd op de lengte en leeftijd van het kindje. De meest voorkomende maten zijn 60cm, 70cm, 80cm en 90cm.

Het kiezen van de juiste maat is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de slaapzak goed past en veilig gebruikt kan worden.

Naast de lengtematen zijn er ook combinatiematen beschikbaar, bijvoorbeeld 70-80cm, waardoor de slaapzak geschikt is voor meerdere baby lengtes. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een boord die omgeslagen kan worden.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de armsgaten en de pasvorm van de slaapzak om ervoor te zorgen dat deze comfortabel zit voor het kindje.

Voordelen van het gebruik van een passende maat slaapzak voor baby’s

Een passende maat slaapzak zorgt voor veiligheid en comfort tijdens het slapen, verbetert de slaapkwaliteit van je baby en vermindert het risico op wiegendood.

Veiligheid en comfort

Het gebruik van een passende maat slaapzak voor je baby kan niet alleen het comfort van de baby verbeteren, maar ook de veiligheid vergroten.

De slaapzak houdt je baby warm, waardoor ze zich veiliger en comfortabeler voelen tijdens het slapen. Het voorkomt ook dat ze door beddengoed kunnen worden bedekt, wat het risico op wiegendood vermindert.

Bij het kiezen van de juiste maat slaapzak is het altijd beter om een iets grotere maat te nemen dan een te kleine maat. De slaapzak moet niet te strak zitten rond de armen of benen van de baby en de nekopening moet niet te groot zijn om te voorkomen dat de baby er doorheen zou kunnen glippen.

Controleer ook altijd of de ritsen goed werken en of er niets loszit wat verstikkingsgevaar kan opleveren.

Verbetert de slaapkwaliteit

Het gebruik van een passende maat slaapzak voor je baby kan de slaapkwaliteit van je kleintje verbeteren. Een goed passende slaapzak zorgt ervoor dat je baby zich veilig en geborgen voelt tijdens het slapen.

Dit geeft hem of haar de mogelijkheid om beter te ontspannen en dus dieper te slapen. Dieper slapen zorgt er op zijn beurt weer voor dat je baby uitgeruster wakker wordt en zich beter ontwikkelt.

lekker slapen baby in slaapzak

Een ander voordeel van een slaapzak is dat je baby minder gemakkelijk kan draaien of zichzelf blootwoelt, waardoor hij of zij minder snel wakker zal worden.

Het is echter belangrijk om bij het kiezen van een slaapzak niet alleen op de maat te letten, maar ook op andere factoren zoals materiaal, seizoen en kamertemperatuur. Zo kan een te warme of te koude slaapomgeving juist het tegenovergestelde effect hebben op de slaapkwaliteit van je baby.

Vermindert het risico op wiegendood

Wist je dat het gebruik van een passende maat slaapzak het risico op wiegendood bij baby’s kan verminderen? Door een te grote of te kleine slaapzak kan de baby namelijk onbedoeld bedekt raken en onvoldoende kunnen ademen.

Een goed passende slaapzak zorgt ervoor dat de baby niet kan wegzakken en geeft voldoende bewegingsvrijheid. Dit vermindert niet alleen het risico op wiegendood, maar draagt ook bij aan de algehele veiligheid en comfort van je kleintje.

Let bij het kiezen van een slaapzak dus niet alleen op de maat en lengte van je baby, maar ook op de armsgaten en de veiligheidsvoorschriften.

Tips voor het kiezen van de juiste maat slaapzak voor je baby

Meet de lengte van je baby zodat je de juiste maat slaapzak kunt kiezen.

Meet de lengte van je baby

Het meten van de lengte van je baby is een belangrijke stap bij het kiezen van de juiste maat slaapzak. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Leg je baby plat op de rug en strek de benen uit.
 • Plaats een meetlint aan de bovenkant van het hoofdje en meet tot aan de voeten.
 • Zorg ervoor dat de meetlat recht blijft en niet buigt of verschuift tijdens het meten.
 • Maak een aantekening van de gemeten lengte, zodat je deze kunt vergelijken met de maataanduidingen van slaapzakken.

Onthoud dat het kiezen van de juiste maat belangrijk is voor de veiligheid en het comfort van je baby tijdens het slapen. Als je twijfelt over welke maat slaapzak geschikt is voor je baby, raadpleeg dan professioneel advies of bekijk online gidsen.

Overweeg de seizoenen en kamertemperatuur

Het is belangrijk om bij het kiezen van een maat slaapzak voor je baby rekening te houden met de seizoenen en de temperatuur in de slaapkamer. In de zomer wil je bijvoorbeeld een luchtige slaapzak die ademt en niet te warm is, terwijl je in de winter juist wilt zorgen voor een warme en isolerende slaapzak.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de kamertemperatuur, omdat dit invloed heeft op de keuze voor een bepaalde TOG-waarde. Een TOG-waarde geeft aan hoe warm een slaapzak is en dit kan variëren van 0,5 tot 3,5.

Zo is een slaapzak met een TOG-waarde van 2,5 geschikt voor een kamertemperatuur tussen de 16 en 20 graden Celsius.

Kies voor hoogwaardige materialen

Bij het kiezen van de juiste maat slaapzak voor je baby is het ook belangrijk om te letten op de kwaliteit van het materiaal. Kies voor hoogwaardige materialen die zacht aanvoelen op de huid van je baby en die goed ademen.

Biologisch katoen is een goede keuze omdat het hypoallergeen, zacht, duurzaam en milieuvriendelijk is. Ook zijn er slaapzakken verkrijgbaar die zijn gemaakt van gerecyclede materialen, wat een duurzame keuze kan zijn.

Het is ook belangrijk om te letten op het onderhoudsgemak van de slaapzak. Kies voor een model dat je gemakkelijk kunt wassen en drogen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het materiaal.

Let op de TOG-waarde

Een ander belangrijk aspect waarop je moet letten bij het kiezen van de juiste maat slaapzak voor je baby, is de TOG-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed de slaapzak isoleert en hoe warm deze is.

Als algemene regel geldt dat hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de slaapzak is. Maar het is belangrijk om te weten dat je de TOG-waarde moet aanpassen aan de kamertemperatuur en de behoeften van je baby.

Als de babykamer bijvoorbeeld heel warm is, kun je het beste kiezen voor een slaapzak met een lage TOG-waarde, terwijl je bij een koude kamer juist voor een hogere TOG-waarde zou moeten gaan.

Het kan ook helpen om verschillende slaapzakken met verschillende TOG-waardes te hebben, zodat je kunt afwisselen afhankelijk van de omstandigheden. Over het algemeen wordt een TOG-waarde tussen 0.5 en 2.5 als veilig beschouwd voor baby’s.

Het is belangrijk om te onthouden dat een te hoge temperatuur kan leiden tot oververhitting en andere gezondheidsproblemen, terwijl een te lage temperatuur kan leiden tot onderkoeling.

Aanbevelingen voor het gebruik van een maat slaapzak voor baby’s

Leg je baby altijd op de rug tijdens het gebruik van een slaapzak en zorg voor een goede pasvorm om het risico op verstikking of oververhitting te verminderen.

Leg de baby op de rug

Leg de baby altijd op de rug als je hem in een slaapzak legt, dit verkleint het risico op wiegendood. Hier zijn een paar tips om dit te doen:

 • Leg de baby met zijn gezicht naar boven en zorg ervoor dat zijn nekje vrij kan bewegen.
 • Stop de slaapzak tot net onder de armen van de baby.
 • Doe geen knuffels of kussens in de slaapzak bij het kindje, deze kunnen verstikkingsgevaar opleveren.
 • Gebruik geen extra beddengoed of lakens als je een slaapzak gebruikt. Dit kan ook verstikkingsgevaar veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat er geen kledingstukken of losse draadjes in de slaapzak van het kindje liggen.

Onthoud dat het veiligste en beste voor je baby is om hem op zijn rug te laten slapen tot hij oud genoeg is om zelfstandig te draaien.

Zorg voor een goede pasvorm

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de slaapzak goed past bij je baby. Een goede pasvorm zorgt voor meer veiligheid en comfort tijdens het slapen.

Let bijvoorbeeld op de maat van de slaapzak die past bij de lengte van je baby, maar ook op de breedte van de armsgaten. Een te krappe slaapzak kan bewegingsvrijheid beperken en een te losse slaapzak kan zorgen voor warmteverlies.

Volg de veiligheidsvoorschriften

Veiligheid is uiterst belangrijk bij het gebruik van een maat slaapzak voor je baby. Hier zijn enkele veiligheidsvoorschriften om te volgen:

 • Leg de baby altijd op de rug in de slaapzak.
 • Zorg ervoor dat de slaapzak goed past en niet te groot is voor je baby.
 • Gebruik geen extra beddengoed zoals dekens, kussens of speelgoed in de slaapzak.
 • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte in de nekopening van de slaapzak is zodat je baby vrij kan ademen.
 • Controleer regelmatig of je baby niet oververhit raakt. Dit kun je doen door aan het nekje te voelen; als deze klam aanvoelt, heeft je baby het te warm.
 • Kies een slaapzak met een TOG waarde die geschikt is voor de kamertemperatuur en seizoenen.

Door deze veiligheidsvoorschriften te volgen, zorg je ervoor dat je baby comfortabel en veilig kan slapen in zijn of haar maat slaapzak.

Houd de slaapzak schoon

Als ouder wil je natuurlijk dat je baby veilig en comfortabel slaapt in zijn of haar slaapzak. Om dit te garanderen, is het belangrijk om de slaapzak schoon te houden.

Dit doe je door regelmatig de slaapzak te wassen op de juiste manier.

Er zijn verschillende manieren om de slaapzak te wassen. Het is belangrijk om het wasvoorschrift goed te volgen en de slaapzak op de juiste temperatuur te wassen. Gebruik daarnaast een mild wasmiddel en vermijd het gebruik van wasverzachter, dit kan de ademende werking van de slaapzak aantasten.

Zorg ervoor dat de slaapzak volledig droog is voordat je hem weer gebruikt.

Conclusie

Het gebruik van de juiste maat slaapzak voor je baby is van groot belang voor een veilige en comfortabele slaapomgeving. Door de lengte van je baby op te meten en rekening te houden met de kamertemperatuur, kun je kiezen voor een slaapzak die perfect past bij jouw kindje.

We raden aan om hoogwaardige materialen te kiezen en te letten op de TOG-waarde. Door deze tips te volgen en de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen, kun je jouw baby laten genieten van een goede nachtrust en verminder je het risico op wiegendood.

Veelgestelde vragen

De juiste maat van een slaapzak voor je baby is afhankelijk van zijn of haar lengte en gewicht. Het is belangrijk om een slaapzak te kiezen die goed past, niet te groot of te klein is en voldoende bewegingsvrijheid biedt.

Een maat slaapzak voor baby’s kan gedragen worden bij een kamertemperatuur tussen 16 en 20 graden Celsius. Zorg ervoor dat de kleding onder de slaapzak past bij de temperatuur in de kamer om oververhitting of onderkoeling te voorkomen.

Voor het wassen van een maat slaapzak voor baby’s is het belangrijk om de instructies op het label te volgen. Gebruik een mild wasmiddel en vermijd het gebruik van bleekmiddelen of wasverzachters. Hang de slaapzak op om te drogen of gebruik een droger op lage temperatuur.

Maat slaapzakken zijn veilig voor baby’s, mits ze goed passen en voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Zorg ervoor dat de slaapzak geen losse onderdelen heeft, zoals knopen of ritsen, die verstikkingsgevaar kunnen opleveren en houd toezicht op je baby tijdens het gebruik van de slaapzak.