Heb je last van een pijnlijke, stijve schouder die je nachtrust verstoort? Het kan zijn dat je te maken hebt met een frozen shoulder. In dit artikel bespreken we wat een frozen shoulder precies is, de beste slaaphouding om de pijn te verminderen, en hoe je jouw nachtrust kunt verbeteren om comfortabeler te kunnen slapen en sneller te herstellen.

Samenvatting

  • Een goede slaaphouding is essentieel bij een frozen shoulder om pijn te verminderen en verdere klachten te voorkomen.
  • Vermijd slapen op de aangedane schouder en op de buik om meer druk op het gewrichtskapsel te voorkomen.
  • Slaap op de pijnvrije zijde met een zwangerschapskussen voor ondersteuning of op de rug met het gebruik van extra kussens voor de pijnlijke arm.
  • Behandelingsopties voor een frozen shoulder zijn fysiotherapie, medicatie en alternatieve behandelingen zoals acupunctuur en massage.

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder is een pijnlijke aandoening waarbij de beweeglijkheid van de schouder geleidelijk afneemt, waardoor het steeds moeilijker wordt om de arm te bewegen.

behandeling frozen shoulder

Symptomen en oorzaken

Een frozen shoulder, ook bekend als adhesieve capsulitis, is een aandoening die gepaard gaat met pijn en stijfheid in de schouder. De symptomen ontstaan geleidelijk en kunnen uiteindelijk leiden tot ernstige bewegingsbeperking van de schouder.

In het beginstadium, de freezing fase, ervaren patiënten vaak een diffuse pijn in hun schouder, die steeds erger wordt en kan verergeren tijdens het slapen.

De precieze oorzaak van een frozen shoulder is nog niet goed bekend, maar er zijn enkele factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan. Langdurige stress, hormonale veranderingen en auto-immuunziekten kunnen bijvoorbeeld het risico op het ontwikkelen van een frozen shoulder verhogen.

Daarnaast komt deze aandoening vaker voor bij mensen met diabetes of na een langdurige periode van immobilisatie vanwege bijvoorbeeld een ongeluk of operatie.

Waarom je slaaphouding belangrijk is bij een frozen shoulder

Een goede slaaphouding is belangrijk bij een frozen shoulder omdat het kan helpen om pijn te verminderen en de kans op verdere klachten te minimaliseren.

De beste slaaphoudingen om pijn te verminderen

Het vinden van de beste slaaphouding bij een frozen shoulder kan een uitdaging zijn, maar er zijn enkele effectieve manieren om de pijn te verminderen en een comfortabele nachtrust te bevorderen.

Allereerst is het aanbevolen om op de pijnvrije zijde te liggen met een zwangerschapskussen ter ondersteuning van de schouder en arm. Dit ontlast de druk op de frozen shoulder en helpt om de bloedsomloop te verbeteren.

Een andere effectieve slaaphouding is om op je rug te slapen met de pijnlijke arm ondersteund door een kussen, waardoor de schouder in een neutrale positie blijft.

Zijslapers kunnen ook één of twee goed gevulde kussens vóór hun torso plaatsen om de pijnlijke arm op te laten rusten. Dit biedt extra stabiliteit en ontlast de schouder van onnodige spanning.

Slaaphoudingen die vermeden moeten worden

Het is essentieel om bepaalde slaaphoudingen te vermijden bij een frozen shoulder, aangezien deze de pijn en ontsteking kunnen verergeren. Eén van de belangrijkste posities om te vermijden is slapen op de aangedane schouder; dit verhoogt de druk op het gewrichtskapsel en kan leiden tot meer pijn en stijfheid.

Zo herinner ik me een cliënt, die veel last had van zijn frozen shoulder en moeite had met slapen. Hij vertelde me dat hij normaliter altijd op zijn buik sliep maar sinds de klachten was overgestapt naar slapen op zijn zij. Alleen merkte hij geen verbetering in zijn nachtrust.

Na mijn advies om te slapen op zijn rug met een kussen onder zijn pijnlijke arm, zag hij geleidelijk aan verbetering in zijn slaapcomfort en ervaarde hij minder pijn tijdens de nacht.

Het belang van een comfortabele slaaphouding voor herstel

Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel bij een frozen shoulder. Een comfortabele slaaphouding kan helpen om de pijn te verminderen en de stijfheid te verminderen.

Bij het kiezen van de beste slaaphouding moeten patiënten zich richten op het ontlasten van de pijnlijke schouder en de arm. Dit kan worden bereikt door op de pijnvrije zijde te liggen met een zwangerschapskussen om de schouder en arm te ondersteunen.

Zijslapers kunnen ook één of twee goed gevulde kussens vóór hun torso plaatsen om de pijnlijke arm op te laten rusten. Op de rug slapen is ook een goede optie, waarbij de pijnlijke arm wordt ondersteund door een kussen.

Tips voor een comfortabele nachtrust bij een frozen shoulder

Gebruik kussens om de pijnlijke arm te ondersteunen en zorg voor een comfortabele slaapomgeving, zoals een donkere en rustige kamer.

Gebruik van kussens en ondersteuning

Een comfortabele slaaphouding vinden bij een frozen shoulder is cruciaal voor een goede nachtrust en een sneller herstel. Het gebruik van kussens en ondersteuning kan hierbij helpen.

Aanpassen van slaapomgeving

Een comfortabele en rustgevende slaapomgeving kan van groot belang zijn bij het herstellen van een frozen shoulder. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de slaapkamer goed geventileerd is en houd rekening met de temperatuur, die niet te warm of te koud moet zijn.

Houd ook rekening met de positie van het bed zodat je gemakkelijk in en uit bed kunt stappen. Daarnaast kan het helpen om het gebruik van elektronische apparaten in de slaapkamer te vermijden, omdat deze afleidend kunnen zijn.

Het nemen van pijnstillers voor het slapen gaan

Als de pijn van een frozen shoulder jou wakker houdt, kan het nuttig zijn om pijnstillers te nemen voor het slapen gaan. Pijnstillers zoals ibuprofen kunnen helpen om de pijn te verminderen en een goede nachtrust te bevorderen.

Het nemen van pijnstillers voor het slapengaan is geen langetermijnoplossing, maar kan wel helpen om je comfortabeler te voelen tijdens het herstelproces.

Overleg altijd met een arts voordat je begint met het regelmatig innemen van pijnstillers.

Behandelingen voor een frozen shoulder

Fysiotherapie, medicatie, chirurgie en alternatieve behandelingen zoals acupunctuur en massage zijn mogelijke behandelingen voor een frozen shoulder.

Fysiotherapie

Als je last hebt van een frozen shoulder, kan fysiotherapie een effectieve behandeling zijn. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid door middel van mobilisatie- en rekoefeningen.

Oefeningen: Frozen shoulder & schouderklachten

Ook kunnen ze je helpen bij het verbeteren van je houding en het optimaliseren van je bewegingspatronen om verdere schade te voorkomen. Tijdens de behandeling kan jouw fysiotherapeut belemmeringen in de gewrichtsbeweging identificeren en deze gericht behandelen om de schouder weer soepeler te maken.

In sommige gevallen kan ook dry needling worden toegepast om triggerpoints te ontspannen en pijnlijke spieren te verlichten.

Het succes van fysiotherapie bij een frozen shoulder hangt af van de ernst van de aandoening en de toewijding van de patiënt.

Medicatie

Als medicatie een behandelingsoptie is voor je frozen shoulder, zijn er enkele opties die je arts kan overwegen. Pijnstillers zoals paracetamol en ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals ibuprofen kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ontsteking.

In sommige gevallen kan je arts ook corticosteroïdinjecties aanbevelen om de ontsteking te verminderen en de pijn te verminderen. Houd er rekening mee dat medicatie alleen niet voldoende is om een ​​frozen shoulder te genezen en dat het in combinatie met andere behandelingen moet worden gebruikt, zoals fysiotherapie en oefeningen.

Chirurgie

In sommige gevallen kan een operatie worden aanbevolen als behandeling voor een frozen shoulder. Dit wordt meestal overwogen als andere behandelingen niet werken en de pijn en stijfheid ernstig zijn.

Door middel van een operatie kan het verkrampte weefsel in de schouder losgemaakt worden, waardoor de beweging geleidelijk herstelt. Een operatie kan echter ook risico’s met zich meebrengen, zoals infecties en bloedingen.

Daarom moet dit zorgvuldig worden overwogen en moet je de voor- en nadelen met je arts bespreken voordat je beslist om deze ingrijpende maatregel te nemen.

Alternatieve behandelingen zoals acupunctuur en massage

Als aanvulling op de traditionele behandelingen voor een frozen shoulder, kunnen alternatieve therapieën zoals acupunctuur en massage helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid.

Acupunctuur richt zich op het stimuleren van specifieke acupunctuurpunten in het lichaam om de energiebalans te herstellen en pijn te verminderen.

Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is over de effectiviteit van deze alternatieve behandelingen bij een frozen shoulder, hebben sommige patiënten wel baat gehad bij het gebruik ervan in combinatie met conventionele therapieën.

Oefeningen en andere maatregelen om klachten te verminderen

Door middel van wandelen als therapie, magnesium supplementen en dry needling kunnen klachten van een frozen shoulder verminderd worden.

Wandelen als therapie

Wanneer je last hebt van een frozen shoulder, kan wandelen een effectieve therapie zijn. Beweging is namelijk belangrijk voor het herstel van je schouder en het verminderen van pijn.

Door te wandelen verbeter je de doorbloeding in je lichaam en spieren, waardoor stijfheid vermindert en je spieren soepeler worden. Het is wel belangrijk om rustig te beginnen en jezelf niet te veel te belasten.

Een bijkomend voordeel van wandelen als therapie bij een frozen shoulder is dat het je mentale welzijn kan verbeteren. Tijdens het wandelen maakt je lichaam namelijk endorfine aan, wat ervoor zorgt dat je je beter voelt en meer ontspannen raakt.

Het is wel belangrijk om te luisteren naar je lichaam en niet te forceren.

Goede voeding

Het is belangrijk om te weten dat goede voeding kan bijdragen aan het herstel van een frozen shoulder.

Het is raadzaam om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, broccoli en paprika’s, omdat deze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen.

Bovendien is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, omdat ze essentieel zijn voor de groei en reparatie van weefsels. Goede bronnen van eiwitten zijn onder andere vis, gevogelte en bonen.

Echter, het vermijden van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals bewerkt voedsel en transvetten, kan ook bijdragen aan het herstelproces.

Magnesiumsupplementen

Een van de alternatieve behandelingen die kan helpen bij het verminderen van klachten bij een frozen shoulder is het gebruik van magnesium supplementen.

Magnesium speelt namelijk een belangrijke rol bij de spier- en zenuwfunctie en kan helpen bij het ontspannen van spieren.

Naast het gebruik van magnesiumsupplementen kan ook het aanpassen van je dieet helpen bij het verhogen van je magnesiuminname. Denk hierbij aan het eten van groene bladgroenten, noten en zaden, avocado’s en pure chocolade.

Dry needling

Een andere behandeling die kan worden overwogen voor mensen met een frozen shoulder is dry needling. Dit is een techniek waarbij dunne naalden in de spieren worden geplaatst om triggerpoints te stimuleren.

Triggerpoints zijn knopen in de spier die pijn en stijfheid kunnen veroorzaken. Wanneer deze punten worden gestimuleerd, kan dit helpen de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen.

Dry needling kan ook helpen om het bewegingsbereik van de schouder te verbeteren. Hoewel sommige mensen bezorgd zijn over het gebruik van naalden, wordt dry needling over het algemeen goed verdragen en heeft het weinig bijwerkingen.

Conclusie en aanvullende informatie

Een goede slaaphouding is essentieel voor een goede nachtrust, vooral als je last hebt van een frozen shoulder. Het vinden van de beste slaaphouding kan een uitdaging zijn, maar het gebruik van kussens en ondersteuning kan helpen om pijn te verminderen en een comfortabele slaaphouding te creëren.

Patiënten met een frozen shoulder kunnen ook baat hebben bij fysiotherapie, medicatie of alternatieve behandelingen zoals acupunctuur of massage. Blijf bewegen en zorg voor goede voeding en voldoende rust om klachten te verminderen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn veelgestelde vragen bij een frozen shoulder?

De beste slaaphouding bij een frozen shoulder is op je niet-aangedane zij met een kussen tussen je arm en het matras om de schouder te ondersteunen. Vermijd slapen op de getroffen zijde of op je buik omdat dit de pijn kan verergeren.

Probeer een slaaphouding te vinden die voor jou het meest comfortabel is, zoals op je rug of op je andere zij. Maak gebruik van kussens om extra ondersteuning te bieden aan de getroffen schouder en om druk en spanning te verminderen.

Het gebruik van een slaapzak kan nuttig zijn omdat dit ervoor zorgt dat beide armen op de juiste positie blijven tijdens het slapen. Het kan ook helpen voorkomen dat je onbewust op de getroffen schouder rolt, waardoor de pijn wordt verergerd.

Het nemen van pijnstillers voor het slapengaan kan worden overwogen als dit wordt aanbevolen door een arts of fysiotherapeut. Het is echter belangrijk om te onthouden dat pijnstillers slechts tijdelijk verlichting bieden en dat het beter is om de onderliggende oorzaak van de pijn aan te pakken.

Fysiotherapie of andere behandelingen kunnen helpen om de pijn en het ongemak van een frozen shoulder te verminderen.