Pas in de jaren ‘30 van de vorige eeuw werd er een woord toegewezen aan het ervaren van fysieke en mentale klachten door langdurige druk en spanning. Wat dat woord was? Stress.

Sinds 1930 wordt het woord steeds vaker gebruikt: zeker in de laatste jaren gaat het regelmatig over stress. Ongetwijfeld doordat onze levens steeds drukker en onrustiger zijn geworden.

Er wordt meer van ons verwacht, er komen veel prikkels binnen en we voelen de druk om overal aan mee te doen en overal te presteren.

moonbird slaapcoach

We moeten meer, maar hebben minder tijd. Daardoor leveren we in op de dingen die juist voor ons lichamelijke en geestelijke welzijn zo belangrijk zijn: een gezond leefritme, gezonde voeding en voldoende rust.

Door onze drukke levens komt een gezond slaappatroon onder druk te staan. We liggen uren wakker, voelen ons overdag vermoeid, maar kunnen toch ‘s nachts de slaap niet vatten.

Gelukkig bieden nieuwe technologische ontwikkelingen ook manieren om ons slaapritme te verbeteren. Door het gebruik van het innovatieve apparaat Moonbird is het makkelijker om jezelf en je lichaam te kalmeren en je voor te bereiden op een goede nachtrust.

In dit artikel leer je meer over dit bijzondere apparaat en hoe de Moonbird jou kan helpen om de dagelijkse stress los te laten.

Wat is de Moonbird?

De Moonbird is een klein apparaat dat op een simpele manier je nachten kan verbeteren. Deze slaapcoach is ontwikkeld door een Belgische broer en zus, met het doel om mensen op een simpele en toegankelijke manier te ondersteunen bij het verbeteren van hun nachtrust.

Dat deden ze gebaseerd op wetenschap: waar oprichtster Stefanie Broes onder andere biomedische wetenschappen studeerde, wist haar broer Michael Broes weer alles van algoritmes. Een goede combinatie van vakgebieden die geleid heeft tot de Moonbird – een apparaat dat het beste te omschrijven is als een avocado die uitzet en weer inkrimpt.

Door de avocadovorm ligt de Moonbird goed in de hand. Dat is ook precies de bedoeling, want de Moonbird ‘coacht’ je ademhaling door middel van ritmisch uitzetten en indeuken, net zoals je longen ook doen tijdens de ademhaling. In combinatie met een app op je telefoon werk je zo makkelijk toe naar een ontspannen ademhaling en een goede nachtrust.

Hoe werkt de Moonbird als Slaapcoach?

Voordat je nu met een avocado in de hand in bed gaat liggen: de werking van de Moonbird heeft weinig te maken met de vorm. De Moonbird begeleidt je bij het ademhalen en zorgt voor een rustig ritme in je ademhalingen. De ademhaling kun je daarbij zien als de eerste schakel in een lange ketting van fysieke symptomen.

Als je ademhaling rustig en gecontroleerd is, daalt je hartslag en vermindert het gevoel van stress in je lichaam. Dan pas weet je lichaam dat het veilig is om te gaan slapen, en stopt de aanmaak van adrenaline.

Ook op de lange termijn helpt het ontspannen van je ademhaling bij het ongedaan maken van de schadelijke effecten van stress. Chronische stress is namelijk een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten en overgewicht.

Zelfs als je korte tijd stress ervaart, kun je dit al merken aan verminderde eetlust, haaruitval, buikpijn, hoofdpijn, angst en depressie. Ook een slecht slaappatroon geeft vergelijkbare klachten. Bovendien heb je een grotere kans op Alzheimer als je over een langere periode slecht slaapt.

Kortom: zowel voor je lichaam als voor je geest is een stressvrij leven en een goede nachtrust dus essentieel. De Moonbird baseert zich op meditatie om het lichaam tot rust te laten komen. Maar in tegenstelling tot het wat suffige, zweverige imago van meditatie, giet de Moonbird dit in een neutrale vorm.

De Moonbird bestaat uit het avocado-achtige apparaat en een app op je telefoon. Doordat het apparaat ook zonder app goed te gebruiken is, is het niet nodig om schermen of technologie te moeten gebruiken om te ontspannen. Het apparaatje werkt intuïtief en kan makkelijk worden meegenomen in een tas.

Door het gebruik van de Moonbird wordt de voortgang die je boekt inzichtelijk gemaakt. De Moonbird geeft feedback over de hartslag van de gebruiker door de sensoren die in het apparaat zitten.

Ook lees je terug wat je hartritmevariabiliteit (HRV) is. HRV zegt iets over hoeveel tijd er tussen hartslagen in zit. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het helemaal niet de bedoeling dat je hart tot op de milliseconde regelmatig klopt: een beetje verschil tussen de hartslagen is juist een teken van gezondheid, weerbaarheid en lage stress. Hoe hoger je HVR, hoe beter.

Je HVR kan je verhogen door je ademhaling te vertragen. Meer controle over je ademhaling zorgt er dus voor dat je hartslag verbetert. In de app zie je terug welke ontwikkelingen je HRV doormaakt, op basis van een hartslagsensor die in de Moonbird zit.

Slaap hart-frequentie output gemeten met gebruik van moonbird slaapprogramma

Voordelen van het gebruiken van de Moonbird

Lig je vaak wakker omdat je je nog niet rustig voelt? Hoor je soms je snelle hartslag als je met je hoofd op het kussen ligt? Dan weet je hoe het is om wakker te liggen omdat je lijf nog niet in de ‘slaapstand’ staat. Door het gebruik van de Moonbird schakel je terug naar een lagere versnelling.

Het verlagen van je ademhaling zorgt er daarbij voor dat ook de rest van je lichaam tot rust komt: het adrenalineniveau daalt en je hartslag wordt trager. Zo val je makkelijker in slaap, en slaap je langer en dieper. Dagelijks gebruik van de Moonbird kan er op die manier voor zorgen dat je geen last meer hebt van slapeloosheid, vermoeidheid overdag of slaapstoornissen(1).

Een goed slaap-waakritme zorgt er daarbij ook voor dat je overdag weer vol energie zit en je je mentaal fris en uitgerust voelt.

Gebruikerservaringen

Vraag je je toch nog af of een ademende avocado je kan helpen om beter te slapen? Een duik in de ruim betrouwbare Trustpilots reviews levert een hoop praktijkervaringen op.

Ingrid geeft aan de Moonbird gebruikt te hebben bij een medische ingreep, waardoor ze geen spanning meer voelde en bijna indommelde. Meerdere gebruikers geven aan het apparaat altijd met zich mee te nemen, zodat ze in dagelijkse situaties die stress opwekken het apparaat kunnen gebruiken.

Kirsten, een gebruiker uit België, vertelt hoe ze in eerste instantie sceptisch was over de aanschaf van de Moonbird en vanwege de prijs van het apparaat erg twijfelde om over te gaan tot aanschaf. Maar vanwege terugkerende onrustige nachten met maar een paar uur slaap, is ze toch aan de slag gegaan met haar ademhaling. En met succes: elke avond voor het slapen gaan doet ze een sessie van 10 minuten, waarna ze snel in slaap valt.

Hoe de Moonbird is te integreren in je dagelijkse routine

Om de Moonbird in te zetten voor het verbeteren van je slaappatroon, is het aan te raden om ongeveer een half uur voor het slapen gaan een ademhalingsoefening van minimaal 5 minuten te doen.

Beste Slaapcoach
Moonbird adem en slaapcoach: Sky Blue
5.0

Moonbird is de allereerste draagbare ademhalingstool ter wereld, ontworpen om in de palm van je hand te passen en je te ondersteunen bij ontspanning en kalmering door bewust ademhalen.

Met de bijbehorende app kun je onder andere je hartritme en andere gezondheidsmetrieken volgen, waardoor je zicht hebt op je voortgang. De app heeft ook verschillende begeleide ademhalings- en meditatieoefeningen.

Is de Moonbird ook iets voor jou?

Duizenden mensen hebben al baat gehad bij Moonbird voor een betere nachtrust en verminderde stress, puur door bewuster te ademen.

Voordelen:
 • Eenvoudig in gebruik
 • Mobiele App voor extra begeleiding en programma's
 • Uitstekende kwaliteit
 • Wetenschappelijk onderbouwd
 • Mooi design
 • Aangenaam in de hand
 • Eenvoudig mee te nemen
 • Werkt snel en effectief bij stress, beter inslapen, slapeloosheid, diepe slaap en angsten
Nadelen:
 • Minder geschikt bij mensen gevoelig voor hyperventilatie
Actuele Prijs Bol.com

Dit kan via de app, maar voor het slapen gaan is het fijner om schermen te vermijden. Gebruik daarom alleen het apparaat zelf. Voor het beste effect combineer je het gebruik van de Moonbird met andere technieken. Maak bijvoorbeeld je slaapkamer alvast donker, vermijd sporten in de avond en eet geen zware maaltijd meer vlak voordat je gaat slapen.

Voel je ook gedurende de dag onrust, dan kun je de Moonbird op elk gewenst moment en op elke plek gebruiken. Bijvoorbeeld in de trein op weg naar huis, in de wachtkamer voor een afspraak of in de pauze op werk. Zo blijft je ademhaling de gehele dag onder controle en is het ‘s avonds makkelijker om voor het slapen gaan te ontspannen.

Conclusie

Slaap je slecht doordat je lichaam en geest onrustig blijven als gevolg van stress en drukte? Dan kan de Moonbird je op een simpele manier helpen om te ontspannen, je ademhaling te verbeteren en je beter te slapen. Met de handzame Moonbird kun je binnen enkele minuten je lichaam tot rust brengen en schadelijke effecten van stress terugdraaien. Verbeter je welzijn in maar een paar minuten per dag en bestel de Moonbird nu!

Referenties en Bronnen

Er zijn verschillende onderzoeken beschikbaar die de relatie tussen ademhaling en slaap dieper onderzoeken.

 • Het eerste onderzoek uit 2019 zoomt in op het gebruik van ademhalingstechnieken om slapeloosheid te verminderen.
 • Ook het volgende artikel onderzoekt het effect van natuurlijke methoden op het verbeteren van slaap. In dit onderzoek wordt onderzocht wat de effecten van mindfulness-oefeningen zijn op mensen die last hebben van slapeloosheid. Wat blijkt: de 40 patiënten die voor het slapengaan mindfulness-oefeningen deden, gaven aan beter te slapen, overdag meer energie te hebben en minder negatieve gedachten te ervaren dan de controlegroep met 40 patiënten die géén oefeningen deden.
 • Dit iets oudere onderzoek uit 2025 kwam tot dezelfde conclusie: mindfulness-oefeningen hebben een positief effect op de kwaliteit van slaap.
 • Tot slot het onderzoek waarop de slaapcoach Moonbird is gebaseerd. In dit onderzoek wordt gekeken naar het effect van gebruik van een tastbaar apparaat voor het reguleren van de ademhaling.