Waarom GABA zo belangrijk is voor een goede nachtrust? Goed slapen is bijzonder belangrijk voor een mens. Mensen met een slaaptekort ervaren namelijk verschillende problemen. In de eerste plaats kan een slaaptekort resulteren in fysieke problemen.

Je voelt meer pijntjes en je merkt ook dat je conditie minder wordt door te weinig slaap. Daarnaast zorgt een slaaptekort ook voor mentale problemen. Mensen met een slaaptekort kunnen zich slechter concentreren en ze zijn de gehele dag wat dromeriger.

Er kunnen verschillende oorzaken van een slaaptekort zijn. Soms is het helaas niet helemaal duidelijk wat de precieze oorzaak is en dat is bijzonder frustrerend. Gelukkig zijn er wel methodes om een slaaptekort op te lossen.

Je kunt bijvoorbeeld meer gaan sporten, maar bijvoorbeeld ook een GABA supplement nemen. Maar wat is GABA dan precies? In deze tekst gaan we dieper op GABA in en we bespreken vervolgens ook verschillende andere aspecten.

Na het lezen van dit artikel weet je dus alles over GABA en de positieve invloed op je slaap.

Wat is GABA?

De letters GABA zijn een afkorting van gamma-aminoboterzuur. Dit is een neurotransmitter met een remmende functie op het centrale zenuwstelsel. Een mens heeft verschillende soorten neurotransmitters. Een ander voorbeeld van een neurotransmitter is dopamine.

Dit stofje geeft je ook een geluksgevoel. Dit stofje maken mensen bijvoorbeeld aan, nadat ze fanatiek hebben gesport. Dopamine is wel redelijk bekend, maar GABA helaas iets minder.

GABA heeft dus invloed op verschillende processen in je lichaam. Het stofje GABA zit in het achterste gebied van de hersenen. Dit achterste gebied wordt hypothalamus genoemd.

De instinctieve functies worden in dit hersengebied geregeld en als mens kun je dan ook echt niet zonder. Dit zijn functies waar je niet bewust een impact op hebt. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de lichaamstemperatuur en de slaapcyclus.

GABA heeft ook een remmende functie en zorgt ervoor dat de processen in je lichaam in balans blijven. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld veel stress gedurende de dag.

Stress is zeer ongezond en kan ook resulteren in een slaaptekort. GABA kan stress reguleren en daarmee kom je dus in een diepere slaap terecht.

vrouw slapend gaba supplement

Hoe een tekort aan GABA ontstaat

Een tekort aan GABA in je lichaam is dus ook niet goed, want dit heeft een negatieve invloed op je slaap. Maar hoe ontstaat een tekort dan precies?

Dit heeft in de eerste plaats met de leeftijd te maken. Het blijkt dat hoe ouder je wordt, hoe minder GABA je lichaam aanmaakt. Sommige mensen hebben ook gewoon sneller een tekort aan GABA.

Het kan namelijk zijn dat bepaalde receptoren niet voldoende GABA in je brein aanmaken. Zo kan er dus ook een tekort aan GABA ontstaan.

Ook voeding heeft een invloed op het niveau GABA in je hersenen. GABA wordt namelijk zelf aangemaakt door je hersenen, maar je vindt het tegelijkertijd ook in verschillende soorten voeding.

Je vindt GABA in groenten, tuinbonen, eieren en nog veel meer soorten voedsel. Dus ook een slecht dieet kan een tekort aan GABA veroorzaken. Veel mensen merken al snel wanneer ze last hebben van een tekort aan GABA.

Je kunt een tekort aan GABA bijvoorbeeld merken bij je spieren. Deze kunnen zich dan minder goed ontspannen. Ook is het met een tekort aan GABA veel moeilijker om je gedachtes te reguleren. Gedachtes blijven door je hoofd spoken en je hebt het gevoel dat er geen uitknop meer te vinden is.

Welke invloed heeft GABA op je slaap?

Uit de laatste zinnen van de vorige alinea kun je misschien wel opmaken dat GABA dus ook invloed heeft op je slaap.

Dit is niet alleen logisch, maar tegelijkertijd is dit ook wetenschappelijk vastgesteld. In 2008 is namelijk een uitgebreid onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift ‘Sleep’ (1) verschenen. Daar werd een verband gelegd tussen een tekort aan een GABA supplement en slapeloosheid.

Tijdens dit onderzoek werden slapers vergeleken op basis van de levels GABA in de hersenen. De onderzoekers hadden een groep met goede slapers en slechte slapers geselecteerd. De slechte slapers hadden al meer dan 10 jaar slaapproblemen.

Man slapen GABA supplement

Uit onderzoek bleek dat de slechte slapers gemiddeld 30% minder GABA in hun hersenen hadden zitten. Daar zie je dus duidelijk aan hoe belangrijk voldoende GABA is. Dit wil overigens niet zeggen dat alleen dit stofje impact heeft op je slaap.

Hoe kun je de slaapkwaliteit met GABA optimaliseren?

Het is dus van groot belang om voldoende GABA in je hersenen te hebben. Met voldoende GABA in je lichaam gaat de slaapkwaliteit namelijk omhoog.

In de eerste plaats zorgt GABA er immers voor dat stress in je lichaam wordt gereguleerd. Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat stress bijzonder slecht voor je lichaam is. Door stress val je minder snel in slaap en je slaapt doorgaans ook minder diep.

Met een hoger level GABA in je hersenen kan niet alleen stress gereduceerd worden, maar ook je gedachten komen hierdoor meer in evenwicht.

Je kent vast het gevoel wel dat je je ergens druk om maakt en daardoor niet kan slapen. Wanneer dit probleem is opgelost, slaap je weer als een roos. Voldoende GABA zorgt ervoor dat je zorgmakende gedachtes beter kunt structureren.

Hoe kun je GABA in je hersenen op een natuurlijke wijze verhogen?

We gaven al aan dat sommige mensen gewoon minder GABA aanmaken dan andere personen. Daarnaast speelt leeftijd ook een belangrijk rol.

Gelukkig kun je GABA op een natuurlijke wijze verhogen. Dit kun je doen door veel voedingstoffen met GABA tot je te nemen. Er zit vooral veel GABA in bladgroenten en tuinbonen. Deze kun je vrijwel in elke supermarkt kopen en ze zijn niet heel duur.

Het is ook verstandig om zo nu en dan eieren en tomaten te eten. Met een goed dieet heb je al een impact op het niveau GABA in je lichaam.

GABA beter voor je hersenen en minder stress

Wat zijn voordelen van het gebruik van een GABA supplement?

Heb je een goed dieet, maar ervaar je nog steeds slaapproblemen? Dan kun je ook voor een GABA supplement gaan. Een GABA supplement is bij verschillende drogisterijen verkrijgbaar en ook online zijn ze te bestellen.

Het voordeel van een GABA supplement is dat je daarmee je nachtrust kunt bevorderen. Een supplement met GABA is niet alleen goed voor je slaap, maar het is ook goed voor je zenuwstelsel in het algemeen.

Now Foods GABA 500mg
3.5
Specificaties:
  • 100/200 v-caps
  • 500mg GABA per capsule
  • Vegetarische capsule
  • Met Vitamine B6
ACTUELE PRIJS

Supplementen met GABA zijn gemakkelijk te bestellen en ook relatief goedkoop. Ze worden door verschillende merken verkocht en meestal betaal je maar enkele tientjes voor een supplement met GABA.

Wat zijn de negatieve kanten van een GABA supplement?

Je hebt misschien enge verhalen over supplementen gehoord. Misschien ben je bijvoorbeeld bang voor vervelende bijwerkingen. In dat geval kunnen we je geruststellen, want er zijn tot op heden geen bijwerkingen waargenomen.

Toch raden we je aan om eerst te overleggen met je arts, voordat je supplementen met GABA gaat gebruiken. Het is immers verstandig om een medische professional in te schakelen. Een huisarts kan ook meer naar je persoonlijke situatie kijken. Hij of zij kan bekijken of een supplement met GABA geschikt is voor jou.

Daarnaast is het ook verstandig om de adviezen op de bijsluiter van supplementen met GABA te lezen. Bestel de supplementen met GABA gewoon onlin bij een gerenommeerde webwinkel.

Veelgestelde vragen over GABA

GABA Is om meerdere redenen belangrijk. In de eerste plaats zorgt GABA voor een goede balans van je zenuwstelsel. Met een tekort aan GABA ga je verschillende problemen ervaren.

In de eerste plaats kun je last krijgen van je spieren. Mensen met een tekort hebben het gevoel dat ze de spieren niet meer goed kunnen ontspannen. Daarnaast heeft het ook een negatief effect op je stressgehalte. Dit kan dan weer resulteren in een slaaptekort en dat is vervelend.

Met voldoende GABA in je lichaam ervaar je dus minder slaapproblemen.

Een tekort aan GABA kan in principe op twee manieren ontstaan. In de eerste plaats heeft dit met ouderdom te maken. Mensen die ouder worden, maken doorgaan minder van deze stof aan. Dat is helaas een natuurlijk proces waar je weinig aan kunt doen.

Sommige mensen maken überhaupt minder van dit stofje aan, omdat de receptoren niet goed werken. Je kunt een tekort van GABA aanvullen met een goed dieet en een supplement voor GABA.

Uit verschillende onderzoeken blijkt inderdaad dat magnesium een positieve invloed op de GABA-receptoren heeft. Magnesium stimuleert de receptoren in de hersenen en zo kan er voldoende stof aangemaakt worden. Dit heeft dan weer een positieve invloed op je slaap. Ook magnesiumsupplementen kunnen dus bijdragen aan een betere slaap.

Bronnen

  1. Reduced Brain GABA in Primary Insomnia: Sleep 2008 Oxford: https://academic.oup.com/sleep/article/31/11/1499/2454111